Війна — день 283: окупанти штурмують Бахмут, але чекають на наступ ЗСУ

Читать на русском
Автор
12912
Вторгнення триває 283 дні
Вторгнення триває 283 дні

Оперативно про головне 3 грудня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 283 дні. Попри те, що ворог продовжує фокусувати зусилля на Бахмутському напрямку і вести там наступальні операції, на інших ділянках фронту справи для росіян йдуть не ліпшим чином. Зокрема, було помічено переміщення військ у Запорізькій області, через що аналітики припускають, що окупанти починають визнавати, що не зможуть утримати всі окуповані території включаючи й Енергодар, де розташована Запорізька АЕС. При цьому ЗСУ також можуть невдовзі відновити наступальні дії в Луганській області, а тому росіяни розпочали підготовку другої лінії оборони.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Служба безпеки України опублікувала повний список осіб, які за її поданням потрапили під санкції Ради національної безпеки і оборони, затверджених указом президента.

22:00 Окупанти обстріляли з артилерії центр Херсона, у місці "прильоту" пожежа.

21:00 Зеленський заявив, що встановлена країнами групи G7, Австралії та ЄС гранична ціна $60 за барель російської нафти, що експортується з росії по морю, не є серйозною.

20:00 Протягом 2 грудня у Мелітопольському та Василівському районах Запорізької області окупанти втратили понад 270 людей пораненими. Інформація про загиблих уточнюється, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 У Херсоні відновлено 75% електропостачання, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

Щонайменше 90% світового населення виробили імунітет до COVID-19, повідомив голова ВООЗ Тедрос Гебрейєсус.

18:00 У Великій Британії заарештували російського бізнесмена та кількох його спільників, повідомляє Національне агентство по боротьбі зі злочинністю Великобританії (NCA). Пресслужба NCA не повідомляє ім'я заарештованого, проте за даними радника голови Міністерства внутрішніх справ України Антона Геращенка, а також низки ЗМІ, йдеться про засновника та акціонера "Альфа-груп" Михайла Фрідмана.

17:00 Канада ввела додаткові санкції проти Ірану за поставки дронів рососії. Як повідомило МЗС Канади, під дію санкцій потрапила компанія, що допомагала розробляти дрони "Shahed", та авіакомпанія Safiran Airlines, як координатор доставки дронів.

16:00 "Десатанізація" УПЦ. Гоніння за віру чи боротьба зі злочинцями у рясах – інтерв'ю з Ігорем Козловським.

15:00 Компроміс щодо вступу Швеції до НАТО: Стокгольм почав виконувати принципову умову Анкари.

14:00 Шамани з Бурятії вигадали "захист" від HIMARS для окупантів: у соцмережах регочуть.

13:00 Під окупованим Мелітополем лунають вибухи та автоматні черги, повідомив мер Мелітополя Іван Федоров. "Окупанти, вам ще не набридло курити? Кажуть, куріння вбиває. Жителі тимчасово окупованої Михайлівки Мелітопольського району повідомляють про гучні вибухи. Детонує поблизу Плодородного, чути автоматні черги. Уточнюємо подробиці", — написав він у Телеграм.

12:00 Чи законно Україні атакувати цілі на території рфі чи потрібен на це "дозвіл" від НАТО — розбирався "Телеграф".

11:00 У росії нова мета: у Зеленського розповіли, коли може бути наступний масований удар.

10:00 Європейський Союз, G7 та Австралія нарешті погодили межу цін на російську нафту в контексті нових серйозних санкцій. Тепер максимально можлива вартість барелю сировини від країни-агресора може сягати лише 60 доларів. Такий крок здатен серйозно вдарити по економіці рф, а отже — і її можливості фінансувати війну в Україні.

До речі, члени команди Володимира Зеленського вже відреагували на таке рішення світових лідерів. На думку глави Офісу президента Андрія Єрмака, встановлена "стеля" надто завищена.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням втрат російських окупантів у різних напрямках фронту в Україні. На ранок 3 грудня у переліку "хороших росіян" прибуло — додалося ще 510 осіб.

Очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко повідомив про наслідки нічних обстрілів Нікопольського району. На щастя, обійшлося без постраждалих, проте ворожі снаряди пошкодили чимало інфраструктури.

08:00 "Небезпечна дурість" — таку характеристику ймовірним спробам шукати компроміси з росією щодо війни дав Директор проєкту критичних загроз інституту підприємництва AEI Фредерік Каган. Експерт докладно пояснив, чому з Кремлем не варто укладати перемир'я.

Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі вибухи лунали у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях. Херсон залишився без світла;
  • заступник держсекретаря США Венді Шерман вважає, що війна між Тайванем та Китаєм цілком можлива;
  • в Америці вперше за 34 роки публічно представили найновіший стратегічний бомбардувальник – B-21 Raider. Його вже називають загрозою для засобів ППО;
  • українська армія зарекомендувала себе як одну із найкращих у всьому світі, — Жозеп Боррель;
  • Путін не продемонстрував жодних ознак того, що він готовий сісти за стіл переговорів і закінчити цю війну, — Джон Кірбі;
  • секретар РНБО Олексій Данилов натякнув, що Україна отримує крім публічної ще й таємну військову допомогу.

У Генштабі опублікували ранкове зведення щодо того, що відбувається на різних напрямках фронту:

07:00 Актуальна карта бойових дій в Україні — ЗСУ змогли здійснити кілька локальних проривів у районі Кремінної.

Карта воєнних дій в Україні 3.12
Карта боїв в Україні

06:00 Канада посилила санкції проти іранських чиновників та компаній через постачання в Росії дронів.

05:30 Голова дипломатії ЄС Боррель назвав українську армію однією з найкращих у світі.

03:00 У разі отримання від США необхідного озброєння ЗСУ зможуть незабаром розпочати рух у бік Азовського моря – Роман Світан.

01:00 Окупанти завдали удару по Херсону, місто залишилося без світла – голова ОВА Ярослав Янушевич.

00:30 ВСУ за дві доби демілітаризували 3 склади з боєприпасами, 2 штаби та паливо окупантів.

00:00 Секретар РНБО Олексій Данилов вважає, що росіяни можуть здійснити ще 3 або 4 масовані ракетні удари по Україні, при цьому ППО ЗСУ здатні збити 75-90% усіх запущених ракет. За його словами, стрімке зменшення кількості ракет на озброєнні Росії змушує її шукати.

Інформація за 30 листопада доступна у зведенні: Війна — день 280: війська росії обстрілюють міста України та штурмують Бахмут

Про те, що відбувалося 1 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 281: енергоінфраструктуру України продовжує "лихоманити", ворог атакує на Донбасі

З даними за 2 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 282: росія побила рекорд втрат в Україні, ЗСУ "продавлюють" ворога на Луганщині