Війна - день 282: росія побила рекорд втрат в Україні, ЗСУ "продавлюють" ворога на Луганщині

Читать на русском
Автор
15155
Повномасштабна війна триває 282 дні
Повномасштабна війна триває 282 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 2 грудня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 282 дні. У країні продовжуються масові відключення електроенергії через пошкоджену енергоінфраструктуру, проте фахівці поступово знижують кількість абонентів, що відключаються, а також терміни таких відключень. Тим часом війна не затихає ні на хвилину: окупанти обстрілюють розташовані поблизу лінії фронту міста з артилерії та намагаються атакувати на Донбасі. ЗСУ відбивають штурми окупантів, а місцями переходять у контрнаступ. Зокрема, є інформація щодо просування українських військ на Луганщині.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 На засіданні Радміну ОБСЄ країни НАТО разом із Фінляндією та Швецією закликали росію припинити агресію проти України та "повністю та беззастережно" вивести свої війська з української території

22:00 Співробітники британського Королівського інституту об'єднаних сил провели дослідження, де повідомили, що росіяни планували захопити Україну за 10 днів і до серпня провести повну анексію. Проте план провалився через низьку підготовку та надмірну секретність.

21:00 Україна розпочала переговори щодо поставок ЗРК Patriot з Німеччиною та США, повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба.

20:00 ЄС нарешті визначився із верхньою ціною на російську нафту — вона поки що становитиме 60 доларів за барель. Але переглядатиметься.

19:00 Любителі росії, на вихід: Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир ПЦУ.

18:00 Чи отримає Україна шведський бойовий літак і чому це важливо — читайте у матеріалі "Телеграфа".

17:00 Стало відомо, скільки українських воїнів вдалося повернути з полону за період повномасштабного вторгнення рф.

16:00 Поліція знову оточила територію навколо диппредставництва України у Мадриді. У МЗС уточнюють: До посольства України в Іспанії також надійшов закривавлений пакет тих, що раніше надійшли іншим українським дипломатичним установам.

15:00 президент росії владимир путін і канцлер Німеччини Олаф Шольц провели телефонну розмову, в якій перший наскаржився на Україну і "пояснив" масовані удари. Згодом з'явилася версія розмови і від німецького уряду.

14:00 У мережі з'явилися відео та фото, на яких, як повідомляється, знято вибух у Дніпрі. Над місцем вибуху здіймається величезний стовп диму. У свою чергу мер Дніпра Борис Філатов на своїх офіційних сторінках у соцмережах прокоментував ситуацію наступним чином: Дорогі дніпряни, дим, що ви побачили в телеграм-каналах, це результат охолодження коксу нашими шановними металургами, а не вибух. Збіглося".

13:00 Київ за три дні: як росія планувала захопити Україну і що їй завадило — опубліковано дослідження аналітиків Королівського інституту об'єднаних сил Великобританії (RUSI).

12:00 Зеленський завдав удару по УПЦ МП: введено в дію рішення РНБО.

11:00 СБУ разом із Нацполіцією та Нацгвардією проводить контррозвідувальні заходи на території 10 об'єктів УПЦ МП у трьох областях України — Житомирській, Рівненській та Закарпатській.

10:00 Наступними на Луганщині ЗСУ можуть звільнити Кремінну та Рубіжне, — голова ОВА Сергій Гайдай.

09:00 росія вже орієнтовно втратила більше 90 тисяч окупантів в Україні.

Втрати росії в Україні 02.12.2022
Втрати росії в Україні 02.12.2022

Міністерство оборони США та корпорація Lockheed Martin уклали контракт на виробництво додаткових РСЗВ HIMARS на суму $431 млн для підтримки армії США та "різних іноземних партнерів".

Франція передала Україні конструкції для відновлення трьох мостів у Чернігівській області, — повідомляє Служба автомобільних доріг регіону.

08:00 Генштаб ЗСУ: на тимчасово зайнятій території Херсонської області ворог посилив фільтраційні заходи. Зокрема, на пропускних пунктах на в’їзд та виїзд з міста Генічеськ окупанти перевіряють всі транспортні засоби, документи та телефони місцевих жителів. В Криму співробітники військових комісаріатів проводять підготовку до чергової хвилі мобілізації. За наявною інформацією, в місті Керч проводяться звірки даних військовозобов’язаних осіб на державних підприємствах.

Також вночі ворог завдав удару по адміністративній будівлі під Запоріжжям, її зруйновано майже повністю, наразі розбирають завали. На щастя, люди вціліли.

Наслідки нічного удару під Запоріжжям
Наслідки нічного удару під Запоріжжям

07:00 Внаслідок нічного удару по інфраструктурі Запоріжжя попередньо обійшлося без жертв, влада показала фото наслідків:

06:00 Захід має поставити Україні ракети ATACMS для захисту критичної інфраструктури – колишній заступник генсека НАТО Александер Вершбоу.

05:00 США ведуть переговори з країнами Близького Сходу щодо переміщення систем NASAMS до України – ЗМІ.

03:43 Ворог атакував Запоріжжя, горить будівля інфраструктурного об'єкту.

03.00 Окупанти обстріляли Харківщину: ракета потрапила у багатоповерховий будинок.

01:13 Група сенаторів США внесла до Конгресу двопартійний законопроект про визнання ПВК "Вагнер" іноземною терористичною організацією.

01:00 Глава Міноборони Олексій Резніков заявив, що за небезпечними листами в Іспанії стоїть Росія.

00:25 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім натякнув на застосування українськими військовими нового озброєння.

00:00 Президент США Джо Байден заявив, що буде готовий контактувати з президентом рф володимиром путіним, якщо дійде висновку, що Москва має інтерес до завершення війни в Україні.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 29 листопада, можна дізнатися у трансляції: Війна — день 279: важкі бої на Донбасі, загроза нового масованого удару

Інформація за 30 листопада доступна у зведенні: Війна — день 280: війська росії обстрілюють міста України та штурмують Бахмут

Про те, що відбувалося 1 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 281: енергоінфраструктуру України продовжує "лихоманити", ворог атакує на Донбасі