Війна — день 278: росіяни штурмують Бахмут, загроза нового ракетного удару по Україні

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 28 листопада

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 278 днів. Найактивніші бойові дії, як і раніше, відбуваються на Бахмутському напрямку, де окупанти намагаються завалити тілами українських захисників, проте збільшення інтенсивності зіткнень фіксується й у напрямку до Сватового. Через невдачі в Херсоні окупанти почали побоюватися за долю Криму, а тому безжально обстрілюють мирні міста, при цьому у владі попереджають, що найближчим часом росіяни можуть знову завдати чергового масованого ракетного удару, щоб вивести енергомережу з ладу.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 28 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Дніпрі та Кривому Розі пролунали вибухи.

22:00 ЄС знову не узгодив граничну ціну на російську нафту, яка має набути чинності з 5 грудня, передає кореспондент "Радіо Свобода" Рікардж Джозвяк. "Останнє число – 62 долари за барель. Переговори продовжаться на цьому тижні", – написав він.

21:00 Можливості української системи протиповітряної оборони мають бути вдосконалені для відображення атак росії на цивільне населення та критичну інфраструктуру, йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ Естонії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії, Швеції та України.

20:00 Українського дитячого письменника, поета та лауреата низки літературних премій Володимира Вакуленка було вбито під час окупації с.Капітолівка Ізюмського району Харківської області російськими військами та поховано в Ізюмі, повідомила його колишня дружина Ірина Новицька.

19:00 Німеччина хотіла б залишити свої зенітно-ракетні комплекси Patriot у системі протиповітряної оборони НАТО, повідомив представник міноборони ФРН Арно Коллац, коментуючи пропозицію Польщі щодо розміщення німецьких ЗРК на території України.

18:00 Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом називає необхідною умовою забезпечення безпеки у регіоні військову поразку росії у війні з Україною.

17:00 Окупанти пошкодили насосну станцію "Миколаївводоканалу", вода до Миколаєва подаватиметься з Бузького каналу.

Співробітники Державного бюро розслідувань затримали за колабораціонізм керівництво Херсонського слідчого ізолятора, яке незаконно утримували українських патріотів.

16:00 Через екстрені відключення споживання побутових споживачів Києва обмежено до 4-6 годин на добу, повідомили у "ДТЕК КЕС".

За останні дев'ять місяців росія завдала понад 16 тисяч ракетних ударів по Україні, 97% російських цілей – цивільні, заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

15:00 СБУ провела безпекові заходи на території Почаївської духовної семінарії та Івано-Франківської єпархії УПЦ МП, в рамках чого знайшла велику кількість антиукраїнських матеріалів. Зокрема, виявили літературу, в якій заперечується існування українського народу, його мови, а також саме право України на державність, і навпаки наголошується, що це нібито штучно створена держава.

У рамках проєкту "Армія відновлення" до виконання суспільно корисних робіт вже залучили понад 2000 безробітних, держава виплатила їм вже 8,5 млн грн.

14:00 До Києва приїхали глави МЗС Естонії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії та Швеції.

Інформація про те, що Білорусь нібито готує наступ, поширюється спеціально з метою поширити паніку, загроза дійсно є, але нагнітання ситуації вигідне для росії, — заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

11:45 Мер Києва Віталій Кличко дав розгорнуте інтерв'ю "РБК-Україна". Ми виділили коротко найцікавіші тези:

  • повної евакуації з Києва не буде, можливо буде часткова, при цьому киянам краще самим заздалегідь мати план, куди можна виїхати в передмістя, щоб там була вода і піч;
  • зараз у Києві 3,35 млн людей, до війни було 4,6-4,8 млн вдень і 3,6 млн вночі (один мільйон приїжджав з передмістя на роботу);
  • деякі з ОП незадоволені Кличком, проте він на це "не звертає уваги", обраного громадою мера не може призначити чи звільнити чиновник;
  • зміну комендантської години у Києві наразі не розглядають, бо питання не є актуальним;
  • зупинка громадського транспорту під час тривоги це необхідний захід безпеки, люди в автобусі є мішенню і є висока ймовірність загинути;
  • Київ – це серце країни, він був і залишається метою агресора, і якщо в росіян буде можливість, вони обов’язково будуть намагатися йти на Київ, до цього треба бути готовими;
  • спорт — це презентація країни, і санкції мають торкатися всіх сфер, у тому числі й спорту; чому росія, яка зараз країна-терорист, має себе презентувати у всьому світі?
  • у Києві за кошти бізнесу встановлять кілька новорічних ялинок, без фастфудів, масових заходів та концертів, просто щоб не забирати в дітей Святого Миколая;
  • ми робимо все для того, щоб наступний Новий рік ми відсвяткували вже у звільненій від агресора мирній Україні.

11:00 росія готує нову ракетну атаку проти України, для цього вперше за кілька днів у Чорне море вивели ракетоносій із 8 "Калібрами", — представниця пресслужби Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк.

10:30 У Ленінському районі Донецька велика пожежа, попередньо приліт по нафтобазі.

Через дефіцит потужностей запровадити аварійні відключення електроенергії по всій Україні, — "Укренерго".

06:30 З Нової Каховки вивезли усіх колаборантів, — про це повідомляє Центр національного спротиву з посиланням на місцеве підпілля. Йдеться як про тих, хто займав посади у "адміністрації" окупантів, так і про тих, хто брав участь у рейдах проти населення і примушував людей до співпраці.

Нова Каховка на карті бойових дій

І ще кілька важливих новин на ранок:

  • росія готує нові ракетні удари на цьому тижні, і треба готуватися до нових блекаутів, — раніше про це заявляв Арахамія, тепер попереджує і особисто Зеленський;
  • переобладнання позицій росіян вказує на те, що вони серйозно бояться контрнаступу ЗСУ через Дніпро на Херсонщині, проте не мають наміру утримувати позиції на Кінбурнській косі, — ISW;
  • лінія оборони росії поступово зсувається до кордонів рф, і окупантам не вдасться утримати ЗАЕС, — Подоляк;
  • прем'єр Британії Ріші Сунак допускає збільшення військової допомоги Україні у наступному році, – Reuters;
  • у Херсонську обласну клінічну лікарню доставили медичне обладнання і тепер можливо лікувати пацієнтів, — раніше росіяни все вивезли;
  • кількість жертв внаслідок удару російської ракети по Вишгороду 23 листопада зросла до 7, поранено 35 осіб, — голова обласної поліції Нєбитов;
  • роспропаганда заявляє, що під час відключень світла в Україні масово активізуються злочинці та мародери, але насправді поліція посилила патрулі, і зміни криміногенної ситуації не відбувається, — Нєбитов.

05:00 ЗСУ за добу знищили командний пункт та 3 склади окупантів.

03:00 Британія надасть Україні нову підтримку у питанні ППО.

00:06 Путін розуміє, що його армія різко деградує. Тому випрошує перемир'я через усіх політиків та понтифіків – Олег Жданов.

00:50 У Росії впав вертоліт, один із загиблих був чемпіоном світу з вищого пілотажу.

00:00 У мережі з’явилася інформація про те, що на військовий аеродром Енгельс у Саратовській області було перекинуто п’ять стратегічних бомбардувальників Ту-95, що може свідчити про підготовку нового масового ракетного удару по Україні.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 25 листопада, можна дізнатися у трансляції: "Війна — день 275: блекауту вдалося уникнути, до будинків українців повертаються світло, газ і вода".

Інформація за 26 листопада доступна у зведенні: Війна — день 276: росіяни штурмують Бахмут, але мають великі проблеми в тилах

Про те, що відбувалося 27 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 277: окупанти завалюють тілами Бахмут і продовжують ракетний терор