Війна — день 278: росіяни штурмують Бахмут, загроза нового ракетного удару по Україні

Читать на русском
Автор
41189
Повномасштабна війна триває 278 днів
Повномасштабна війна триває 278 днів

Оперативно про головне 28 листопада

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 278 днів. Найактивніші бойові дії, як і раніше, відбуваються на Бахмутському напрямку, де окупанти намагаються завалити тілами українських захисників, проте збільшення інтенсивності зіткнень фіксується й у напрямку до Сватового. Через невдачі в Херсоні окупанти почали побоюватися за долю Криму, а тому безжально обстрілюють мирні міста, при цьому у владі попереджають, що найближчим часом росіяни можуть знову завдати чергового масованого ракетного удару, щоб вивести енергомережу з ладу.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 28 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Дніпрі та Кривому Розі пролунали вибухи.

22:00 ЄС знову не узгодив граничну ціну на російську нафту, яка має набути чинності з 5 грудня, передає кореспондент "Радіо Свобода" Рікардж Джозвяк. "Останнє число – 62 долари за барель. Переговори продовжаться на цьому тижні", – написав він.

21:00 Можливості української системи протиповітряної оборони мають бути вдосконалені для відображення атак росії на цивільне населення та критичну інфраструктуру, йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ Естонії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії, Швеції та України.

20:00 Українського дитячого письменника, поета та лауреата низки літературних премій Володимира Вакуленка було вбито під час окупації с.Капітолівка Ізюмського району Харківської області російськими військами та поховано в Ізюмі, повідомила його колишня дружина Ірина Новицька.

19:00 Німеччина хотіла б залишити свої зенітно-ракетні комплекси Patriot у системі протиповітряної оборони НАТО, повідомив представник міноборони ФРН Арно Коллац, коментуючи пропозицію Польщі щодо розміщення німецьких ЗРК на території України.

18:00 Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом називає необхідною умовою забезпечення безпеки у регіоні військову поразку росії у війні з Україною.

17:00 Окупанти пошкодили насосну станцію "Миколаївводоканалу", вода до Миколаєва подаватиметься з Бузького каналу.

Співробітники Державного бюро розслідувань затримали за колабораціонізм керівництво Херсонського слідчого ізолятора, яке незаконно утримували українських патріотів.

16:00 Через екстрені відключення споживання побутових споживачів Києва обмежено до 4-6 годин на добу, повідомили у "ДТЕК КЕС".

За останні дев'ять місяців росія завдала понад 16 тисяч ракетних ударів по Україні, 97% російських цілей – цивільні, заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

15:00 СБУ провела безпекові заходи на території Почаївської духовної семінарії та Івано-Франківської єпархії УПЦ МП, в рамках чого знайшла велику кількість антиукраїнських матеріалів. Зокрема, виявили літературу, в якій заперечується існування українського народу, його мови, а також саме право України на державність, і навпаки наголошується, що це нібито штучно створена держава.

У рамках проєкту "Армія відновлення" до виконання суспільно корисних робіт вже залучили понад 2000 безробітних, держава виплатила їм вже 8,5 млн грн.

14:00 До Києва приїхали глави МЗС Естонії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії та Швеції.

Інформація про те, що Білорусь нібито готує наступ, поширюється спеціально з метою поширити паніку, загроза дійсно є, але нагнітання ситуації вигідне для росії, — заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

11:45 Мер Києва Віталій Кличко дав розгорнуте інтерв'ю "РБК-Україна". Ми виділили коротко найцікавіші тези:

  • повної евакуації з Києва не буде, можливо буде часткова, при цьому киянам краще самим заздалегідь мати план, куди можна виїхати в передмістя, щоб там була вода і піч;
  • зараз у Києві 3,35 млн людей, до війни було 4,6-4,8 млн вдень і 3,6 млн вночі (один мільйон приїжджав з передмістя на роботу);
  • деякі з ОП незадоволені Кличком, проте він на це "не звертає уваги", обраного громадою мера не може призначити чи звільнити чиновник;
  • зміну комендантської години у Києві наразі не розглядають, бо питання не є актуальним;
  • зупинка громадського транспорту під час тривоги це необхідний захід безпеки, люди в автобусі є мішенню і є висока ймовірність загинути;
  • Київ – це серце країни, він був і залишається метою агресора, і якщо в росіян буде можливість, вони обов’язково будуть намагатися йти на Київ, до цього треба бути готовими;
  • спорт — це презентація країни, і санкції мають торкатися всіх сфер, у тому числі й спорту; чому росія, яка зараз країна-терорист, має себе презентувати у всьому світі?
  • у Києві за кошти бізнесу встановлять кілька новорічних ялинок, без фастфудів, масових заходів та концертів, просто щоб не забирати в дітей Святого Миколая;
  • ми робимо все для того, щоб наступний Новий рік ми відсвяткували вже у звільненій від агресора мирній Україні.

11:00 росія готує нову ракетну атаку проти України, для цього вперше за кілька днів у Чорне море вивели ракетоносій із 8 "Калібрами", — представниця пресслужби Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк.

10:30 У Ленінському районі Донецька велика пожежа, попередньо приліт по нафтобазі.

Через дефіцит потужностей запровадити аварійні відключення електроенергії по всій Україні, — "Укренерго".

06:30 З Нової Каховки вивезли усіх колаборантів, — про це повідомляє Центр національного спротиву з посиланням на місцеве підпілля. Йдеться як про тих, хто займав посади у "адміністрації" окупантів, так і про тих, хто брав участь у рейдах проти населення і примушував людей до співпраці.

Нова Каховка на карті бойових дій
Нова Каховка на карті бойових дій

І ще кілька важливих новин на ранок:

  • росія готує нові ракетні удари на цьому тижні, і треба готуватися до нових блекаутів, — раніше про це заявляв Арахамія, тепер попереджує і особисто Зеленський;
  • переобладнання позицій росіян вказує на те, що вони серйозно бояться контрнаступу ЗСУ через Дніпро на Херсонщині, проте не мають наміру утримувати позиції на Кінбурнській косі, — ISW;
  • лінія оборони росії поступово зсувається до кордонів рф, і окупантам не вдасться утримати ЗАЕС, — Подоляк;
  • прем'єр Британії Ріші Сунак допускає збільшення військової допомоги Україні у наступному році, – Reuters;
  • у Херсонську обласну клінічну лікарню доставили медичне обладнання і тепер можливо лікувати пацієнтів, — раніше росіяни все вивезли;
  • кількість жертв внаслідок удару російської ракети по Вишгороду 23 листопада зросла до 7, поранено 35 осіб, — голова обласної поліції Нєбитов;
  • роспропаганда заявляє, що під час відключень світла в Україні масово активізуються злочинці та мародери, але насправді поліція посилила патрулі, і зміни криміногенної ситуації не відбувається, — Нєбитов.

05:00 ЗСУ за добу знищили командний пункт та 3 склади окупантів.

03:00 Британія надасть Україні нову підтримку у питанні ППО.

00:06 Путін розуміє, що його армія різко деградує. Тому випрошує перемир'я через усіх політиків та понтифіків – Олег Жданов.

00:50 У Росії впав вертоліт, один із загиблих був чемпіоном світу з вищого пілотажу.

00:00 У мережі з’явилася інформація про те, що на військовий аеродром Енгельс у Саратовській області було перекинуто п’ять стратегічних бомбардувальників Ту-95, що може свідчити про підготовку нового масового ракетного удару по Україні.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 25 листопада, можна дізнатися у трансляції: "Війна — день 275: блекауту вдалося уникнути, до будинків українців повертаються світло, газ і вода".

Інформація за 26 листопада доступна у зведенні: Війна — день 276: росіяни штурмують Бахмут, але мають великі проблеми в тилах

Про те, що відбувалося 27 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 277: окупанти завалюють тілами Бахмут і продовжують ракетний терор