Війна — день 269: окупанти заливають кров’ю Донбас і продовжують ракетний терор України

Читать на русском
Автор
47675
Повномасштабна війна триває вже 269 днів
Повномасштабна війна триває вже 269 днів

Оперативно про головне 19 листопада

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває вже 269 днів. Керівництво окупаційної армії посилює ракетний терор українців, намагаючись залишити всю країну без електрики через руйнування об’єктів енергетичної інфраструктури. І хоча є серйозні підстави вважати, що запас російських ракет добігає кінця, проте радіти рано, оскільки є побоювання, що вони будуть переходити на ракети іранського виробництва. На фронтах ситуація виглядає дещо оптимістичнішою, а на думку аналітиків окупанти можуть і надалі відступати під тиском ЗСУ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав путіна вивести війська з України, щоб могли розпочатися переговори, додавши, що ніхто не має права привласнювати чужу територію, і жодна країна не може вважатися заднім двором іншою.

22:00 Російські окупанти обстріляли Марганецьку та Покровську громади у Нікопольському районі, люди не постраждали, повідомив голова Дніпропетровської обласної адміністрації Микола Лукашук.

21:00 Україна і союзники почали розробку спільної декларації про український повітряний щит у зв'язку з ударами рф по об'єктах критичної інфраструктури, заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак на Halifax International Security Forum.

20:00 У Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають 7 кораблів рф, з яких один — носій крилатих ракет "Калібр" із загальним залпом 4 ракети, повідомляє пресслужба Військово-морських сил Збройних сил України.

19:00 Російські окупаційні війська збільшують кількість підрозділів у Луганську, повідомляє Генеральний штаб Збройних Сил України.

НАТО не шукає конфронтації з росією, не буде втягнута у конфлікт в Україні, але допоможе їй, заявили у Пентагоні.

18:00 Російські окупанти обстріляли точку видачі гуманітарної допомоги в Білозерці Херсонської області під час роздачі хліба, поранено п'ятьох людей, повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

17:00 Британія передасть Україні 120 спеціальних зенітних гармат, повідомив прем'єр-міністр країни Ріші Сунак.

16:00 Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак приїхав до Києва на зустріч із Володимиром Зеленським.

15:00 росія посилює ракетні удари по Україні, тому що намагається перевантажити та виснажити запаси української ППО, заявив заступник міністра оборони США з питань політики Колін Каль. "Ми знаємо, що таке російська теорія перемоги, і ми прагнемо переконатися, що вона не спрацює, переконавшись, що українці отримають те, що їм потрібно, щоб зберегти свою протиповітряну оборону дієздатною", —обнадіяв він.

14:00 Забивали до смерті та заливали дороги кров'ю: херсонці згадують про російську окупацію – репортаж "Телеграфа".

13:00 Правда про падіння польської ракети в Польщі може ховатися через політику — думка військового оглядача Дениса Поповича про те, що насправді могло статися.

12:00 "Ядерний шантаж не завада": генерал назвав чіткі терміни звільнення Криму та закінчення війни.

11:00 До звільненого Херсону прибув перший від початку повномасштабної війни з рф пасажирський потяг. Рейс здійснювався із Києва. Місцеві жителі прийшли на перон із прапорами та квітами, потяг зустрічали оплесками.

До Херсона прибув "Потяг до Перемоги"

Радник голови ОП Михайло Подоляк окреслив позицію України щодо будь-яких "договорняків" із російськими політиками.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням втрат російської армії в Україні. За даними наших захисників, ще 420 ворожих солдатів перейшли в категорію "хороших росіян".

Втім, навіть такі втрати не зупиняють рф від подальшої ескалації конфлікту. Так, на Луганщині намагаються загальмувати просування ЗСУ за допомогою перекидання бойового десанту, який раніше перебував під Херсоном. Про це заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

09:00 Проаналізували спільно з експертами, чому диктатор путін так боїться публічних переговорів щодо закінчення війни, запропонованих йому Володимиром Зеленським.

Під час боїв із росіянами за Україну віддав своє життя відомий блогер, автор "Зниклого Києва" Сергій Миронов. Розповідаємо, що відомо про загиблого героя і те, що він робив для своєї країни до повномасштабного вторгнення рф.

Сергій Миронов загинув
Загиблий Сергій Миронов

В "Укренерго" заявили, що у суботу, 19 листопада, у всіх регіонах України плануються лише планові відключення світла. Аварійних, які можуть тривати довго, не обіцяють.

Відключення світла в Україні 19 листопада
Деталі від Укренерго

08:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням про події на фронті. "Гарячими" залишаються одразу кілька напрямків як на сході, так і на півдні країни. При цьому росіяни зазнають серйозних втрат — сотні поранених та десятки загиблих.

Вночі ворог також обстрілював Нікопольський район на Дніпропетровщині. Як зазначив голова ОВА Валентин Резніченко, обійшлося без загиблих. Проте близько 60 снарядів, що впали на українську землю, завдали значних руйнувань інфраструктури.

07:00 В Інституті вивчення війни (США) поділились актуальними картами бойових дій в Україні. Зазначається, що противник посилює тилові частини на Луганщині. Росіяни сподіваються на повернення втрачених позицій на тлі контрнаступу країнської армії на лінії Сватово-Кременна.

Карта бойових дій в Україні 19.11.2022
Карта бойових дій в Україні 19.11.2022

06:00 Зібрали для вас кілька важливих нічних новин, які ви могли пропустити:

  • вночі росіяни атакували Запоріжжя, удар прийшовся на об'єкт промислової інфраструктури. І хоча про постраждалих інформації нема, відомо, що під завалами будівлі могли перебувати люди;
  • палає і у самих росіян — аж на Сахаліні, де в одному із місцевих селищ вибухнув будинок. Причиною називають витік газу. Відомо уже про трьох загиблих і мінімум 9 постраждалих;
  • США переконують, що не тиснуть на Україну в плані переговорів із росією. Хоча й зазначають, що воліли б побачити, як війна завершиться дипломатично;
  • рф звинувачує українців у розстрілі російських солдатів, котрі здавалися в полон. При цьому історія має чимало темних плям, у яких ще доведеться розібратися. Зазначимо, що пропагандисти розганяють, нібито інцидент стався у Макіївці на Луганщині;
  • на Кінсбурнській косі ЗСУ вдалося ліквідувати штаб базування окупантів! Це означає, що звільнення Півдня триває.

05:45 Російські винищувачі влаштували провокацію у зоні навчань НАТО.

04:30 У Білому домі заявили, що лише президент України може ухвалити рішення про початок переговорів з рф

03:25 Зеленський: на Донбасі відбито близько 100 атак ворога.

03:00 Фінляндія планує побудувати загородження на кордоні з рф.

01:10 Внаслідок ворожого обстрілу Запоріжжя частина одного з районів залишилася без опалення.

01:00 На Кінбурнській косі ЗСУ знищили район скупчення окупантів та техніки.

00:00 В ОК "Південь" повідомили, що окупанти обстріляли річковий порт та житлові квартали Херсона, а також вели вогонь по ряду населених пунктів в області, включаючи Антонівку та Чорнобаївку

Нагадаємо, про те, що відбувалося 16 листопада, можна дізнатися у трансляції: "Війна — день 266: ракетний терор росії дістався Польщі, чим дадуть відповідь Варшава і НАТО?" .

З даними за 17 листопада можна ознайомитись у матеріалі:"Війна — день 267: окупанти готуються до важкої зими, але завдають нових ракетних ударів".

Інформація за 18 листопада доступна у зведенні:Війна — день 268: перебої зі світлом, запеклі бої на Донбасі.