Ракетні обстріли України під час G20: політолог пояснив, чому казиться путін

Читать на русском
Автор
13569
путін весь час підвищує ставки, але його вже не слухають
путін весь час підвищує ставки, але його вже не слухають. Фото file.liga.net

Володимир Фесенко розказав "Телеграфу", що "помста" від рф сталася сьогодні з трьох причин

Новим масованим ракетним ударом по Україні під час проведення саміту "Великої двадцятки" (G20) та розмов про необхідність перемовин Києва і москви росія намагається тиснути на Захід та українську сторону, а також мститься за втрату окупантами Херсону. Але ракетні ресурси рф потроху вичерпуються, і вона вже не здатна часто потужно обстрілювати територію України, а чекає окремих дат і приводів.

Таку думку в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" висловив політолог Володимир Фесенко.

"Безумовно, ракетні удари це є відповідь, але відповідь одночасно і за Херсон, і за жорстку принципову промову Зеленського, і це спосіб тиснути на учасників саміту G20. Це традиційна російська тактика силового тиску на переговорний майданчик. Так бувало і раніше, коли велися перемовини в Мінському мирному процесі, перед зустрічами у Нормандському форматі. Тоді росія застосовувала удари або загострення. Зараз це дуже схожа тактика, і таким чином рф нагадує Заходу (в першу чергу) і нам, що у разі, якщо не буде "мирних переговорів", то ми будемо руйнувати енергетичну систему України, продовжуватимемо ракетні обстріли", — зазначає експерт.

За оцінками експерта, на разі ризики для України дуже великі, "і ми знаходимося вже біля критичної межі функціонування енергетичної системи й треба це брати до уваги".

"Але одночасно треба розуміти, що зараз у росіян ракетні можливості такі, що вони можуть такі масовані удари по різних об'єктах в Україні, як сьогодні, робити максимум один-два рази на місяць. Максимум. Робити такі удари навіть кожен тиждень вони не можуть. Тому вони чекали і не зробили удар одразу після здачі Херсону, хоча за логікою ніби й треба було. Думаю, вони чекали як раз саміту. І зробили це під час зустрічі в Індонезії. І безумовно, що це відповідь на принципову промову Зеленського на G20", — резюмує Володимир Фесенко.

Нагадаємо, як повідомлялось, на фоні багатотижневих чуток та інформаційних вкидань про необхідність проведення переговорів України та рф щодо миру, на саміті в Індонезії президент Володимир Зеленський відкинув шантаж кремля та оголосив перед учасниками саміту 10 пунктів, за якими Україна може укласти мир з рф.

Він також висловився проти переговорів із росією у Мінському форматі. За його словами, росія порушить "Мінськ-3" одразу ж після підписання, і це лише дасть їй можливість наростити сили, щоб продовжити терор проти України.

"Телеграф" також повідомляв, що в росії вже відреагували на слова Зеленського про переговори — на їхню думку Україна нібито не бажає їх вести. Зазначимо, що напередодні саміту в Індонезії в Туреччині зустрілися представники США та росії. Тема переговорів залишилася нерозкритою.