Війна — день 262: ЗСУ вже зайшли до Херсона, але бої на правому березі Дніпра продовжуються

Читать на русском
Автор
22910
Вторгнення в Україну триває 262 дні
Вторгнення в Україну триває 262 дні

Оперативно про головне 12 листопада

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває вже 262 дні. Попри інформацію про те, що українські підрозділи вже увійшли до Херсона, загальна ситуація на правому березі залишається незрозумілою, оскільки за даними Головного управління розвідки більша частина двадцятитисячного угруповання окупаційної армії все ще не перетнула Дніпро. При цьому нові супутникові знімки показують, що частину дамби біля Нової Каховки було пошкоджено внаслідок вибуху. Якщо вона буде зруйнована, то для багатьох районів нижче по Дніпру це може обернутися катастрофою.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Два балкери, зафрахтовані Всесвітньою продовольчою програмою ООН, зайшли до портів Одеси під завантаження пшеницею для жителів Ефіопії, Ємену та Афганістану, повідомляє Адміністрація морських портів України.

22:00 Російські окупанти з "Градів" обстріляли село у Каховському районі Херсонщини, є загиблі, повідомив голова ОВА Ярослав Янушевич.

21:00 В Запоріжжі евакуювали місцевих жителів після чергової атаки касетними снарядами російських окупантів, повідомив секретар міськради Анатолій Куртєв.

20:00 Станом на цей вечір встановлено контроль України над 60 населеними пунктами Херсонщини, завив Зеленський.

19:00 У Херсоні вводиться комендантська година з 17:00 до 8:00, а також обмеження на в'їзд та виїзд із міста, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

18:00 Звільнений Херсон перебуває у досяжності ствольної артилерії російських окупантів, що відійшли на лівий берег Дніпра, зазначає секретар парламентського комітету з питань національної оборони Роман Костенко.

17:00 Російські військові облаштують фортифікацію оборонних рубежів на лівому березі Дніпра, не припиняють повітряну розвідку та обстрілюють позиції Сил оборони та звільнені населені пункти Херсонської та Миколаївської областей, повідомило оперативне командування "Південь".

16:00 У Херсоні працюють близько 200 поліцейських, один із саперів отримав поранення під час розмінування адмінбудівлі.

15:00 Відступ армії рфосії з Херсона означає ще один стратегічний провал для них, проте ніхто не збирається недооцінювати загрозу з боку росії, що зберігається, йдеться в заяві міністра оборони Великобританії Бена Уоллеса.

У ході стабілізаційних заходів у Харківській області поліцейські виявили та вилучили у Богуславській загальноосвітній школі у смт.Борова майже 600 підручників виробництва росії.

14:00 У росії планують створити першу приватну військову компанію (пвк) при православній церкві, добровольці з якої поїдуть на фронт до України.

13:00 росія може здійснити черговий масований ракетний удар по мирних містах України у дні проведення саміту "Великої двадцятки" в Індонезії, а саме 15 та 16 листопада. Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

12:00 Ердоган зробив нову заяву про Зеленського та переговори з росією.

11:00 У США знову натякнули на необхідність переговорів України та росії: є нюанс.

10:00 Справжні втрати росіян під Херсоном, нові плани ЗСУ та кінець війни: інтерв'ю з Владиславом Селезньовим.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою ліквідованих російських солдатів під час повномасштабної війни. 12 листопада кількість втрат армії Росії перетнула черговий "ювілейний" рубіж — в 80 тисяч окупантів!

У мережі публікують кадри підриву мосту через Каховську ГЕС, про який стало відомо напередодні. Окупанти самі вирішили похвалитися тими руйнуваннями, які завдають інфраструктури України.

08:00 Кореспондентка "Телеграфа" Юлія Забєліна побувала на деокупованій Харківщині з волонтерською місією. У своєму репортажі вона поділилася враженням від побаченої розрухи, принесеної "російським світом", та спілкування з місцевими жителями.

Звільнена від росіян Харківщина
Юлія Забєліна під Куп'янськом

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко розповів про наслідки нічного обстрілу Нікопольського району. На щастя, обійшлося без людських жертв, але кілька житлових будинків все ж зруйновано.

07:00 У Генштабі ЗСУ поділилися свіжим зведенням подій, що відбуваються на фронті. Цікаво, що на Донеччині тривають тертя між свіжомобілізованими росіянинами та кадировцями. Остання сутичка закінчилася пораненням трьох людей.

Проаналізували свіжі карти боїв в Україні, надані Інститутом вивчення війни. Частина російських військ усе ще залишається на правобережжі Дніпра, ЗСУ проводять їхню ґрунтовну зачистку. Також продовжуються військові дії на Донбасі.

Карта боїв в Україні 12.11.2022
Свіжа карта боїв в Україні 12.11.2022

Росіяни заявили, що "тимчасово переносять адмінцентр Херсонської області" в окупований Генічеськ. На даний момент усі колаборанти, які вважають себе "владою", перебралися саме до цього населеного пункту. Сподіваємося, що стараннями ЗСУ це буде як і на Харківщині — відносно недовго.

06:00 Зібрали для вас кілька нічних новин, які ви могли пропустити:

  • ЗСУ отримують чергову партію "ленд-лізу" від росіян, змогли затрофеїти навіть вертоліт;
  • Херсон та найближчі населені пункти перебувають без електропостачання через удари окупантів по інфраструктурі. Відновлення займе не менше місяця;
  • у Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 21 корабель ворожого флоту;
  • найвідоміший художник Бенксі побував в Україні та намалював графіті на розбитому будинку у Бородянці.

05:50 Більшість окупаційних військ все ще перебуває на правому березі Херсонської області — розвідка.

05:00 У звільненій Снігурівці виявили катівню, де окупанти утримували українців.

04:00 Ворог здійснив підрив Антонівських мостів для ускладнення подальшого пересування українських військ — ОК "Південь".

03:30 Підтверджені втрати армії росії на півдні склали: 25 військових; 3 самохідні великокаліберні гаубиці "Мста-С"; 6 одиниць автотехніки; склад боєприпасів у Каховському районі.

Підтверджені втрати ворога на півдні.

03:00 Шольц назвав три пріоритетних завдання допомоги Україні: 1) захист українських міст від атак РФ з повітря; 2) відновлення критичної інфраструктури; 3) підготовка до прибуття до ЄС нової хвилі біженців.

02:25 Українцями та литовцями зібрано кошти на три підводних дрони.

02:00 ЗСУ під Херсоном "затрофеїли" вертоліт Мі-8.

"Віджали" гвинтокрил.

01:00 ЗСУ звільнили понад 3 тисячі квадратних кілометрів на півдні України – Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

00:00 Американський генерал Бен Ходжес зробив прогноз, що до літа 2023 року росія зазнає поразки в боях за Крим, а до кінця наступного року російський диктатор володимир путін "програє майбутню внутрішню битву за кремль".

Нагадаємо, дані за 9 листопада доступні у матеріалі: "Війна — день 259: ЗСУ з боями просуваються на півдні України".

З інформацією за 10 листопада можна ознайомитись у трансляції: "Війна — день 260: окупанти відступають на півдні, ЗСУ просуваються на Херсонщині".

Про події 11 листопада читайте у зведенні: "Війна — день 261: українська армія звільнила Херсон"