Війна — день 255: окупанти женуть війська на Бахмут і готуються до боїв на Херсонщині

Читать на русском
Автор
17328
Вторгнення росії триває 255 днів
Вторгнення росії триває 255 днів

Оперативно про головне 5 листопада

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 255 днів. ЗСУ продовжують впевнено вибивати окупантів з правого берега Дніпра в Херсонській області, через що перспектива звільнення Херсона стає дедалі ближчою. Водночас окупанти хочуть показати, що вони все ще мають сили проводити якийсь наступ, а тому женуть свої війська на укріплені позиції ЗСУ під Бахмутом і намагаються атакувати на Луганщині. Водночас ні на день не припиняється терор мирних жителів, для якого росіяни використовують переважно дрони іранського виробництва. Своєю чергою світ не забуває про Україну і намагається підтримувати нашу країну новими поставками необхідної зброї та спорядження.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Ввечері російські окупанти обстріляли Мирівську громаду, внаслідок чого поранення отримала 10-річна дитина, повідомляє голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Лиман Донецької області став першим деокупованим містом, де відновили роботу банківської системи, повідомляє Мінреінтеграції України.

22:00 У МЗС України спростували звинувачення лідера Соціал-демократичної партії у Німеччині Рольфа Мютценіха про нібито внесення його до списку терористів. "Український уряд не веде список терористів. Наскільки мені відомо, проти Рольфа Мютценіха жодних проваджень в Україні також не ведеться. Усі заяви німецького політика про нібито переслідування з боку української влади не відповідають дійсності", — повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

21:00 Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що у випадку з Іраном необхідно вводити не тільки санкції та ембарго, а діяти більш "жорстко": "Мені здається, що можна було б завдавати конкретних ударів по виробництву дронів і балістичних ракет і т.д. Не може держава, яка фінансує терористичні угруповання та держави — робити безкарно це і далі".

20:00 Зеленський заявив про намір створити флот морських дронів.

19:00 Щоб повністю розмінувати територію тимчасово окупованої Луганської області, знадобиться не менше 10 років, прогнозує голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

18:00 Атомний підводний човен США пришвартувався в Середземному морі, повідомляє La Repubblica.

17:00 Російські окупаційні війська не змогли знищити жодну реактивну систему HIMARS з поставлених до української армії, повідомило видання Politico, посилаючись на високопосадовця міністерства оборони США.

16:00 Через "Дію" тепер можна буде відкладати на пенсії — собі чи іншій людині.

Співробітники СБУ викрили ще одного колаборанта, який переховується на тимчасово окупованій території півдня України, — колишнього заступника начальника Херсонської митниці.

15:00 Наступ ЗСУ на Херсонщині: експерт розповіла, чого точно не буде в 2022 році.

14:00 НАТО може очолити жінка з українським корінням – має досить великі шанси.

13:00 Іран зробив несподівану заяву щодо безпілотників для росії та "уколов" Україну.

12:00 Секретар РНБО Олексій Данилов емоційно відповів на твіт російської пропагандистки маргарити симоньян: "Наші Оксани плюватимуть на собачі могили ваших чоловіків".

11:00 Німеччина може поставити Україні важливе озброєння: посол натякнув, яке саме.

10:00 Фанати "короля жахів" Стівена Кінга, котрий підтримав Україну у війні з росією, запросили письменника до Києва. Все почалося через поширення фейкової новини про нібито візит Маестро до України. На хвилі Хайпа інформацію без попередньої перевірки опублікували навіть у Telegram-каналі Верховної Ради України. Втім, все виявилося вигадкою. Проте фанати, які прийшли на київський вокзал, сподіваючись побачити кумира, не розгубилися. Вони записали відео, запросивши письменника до гостей.

Розповідаємо про американський безпілотник Phoenix Ghost, який розроблений спеціально для України та незабаром потрапить на озброєння нашої армії. Пташка, до речі, дуже гарна!

Разом з цим стало відомо, що Німеччина може нарешті погодитися на прямі постачання важливого для ЗСУ озброєння. Про це заявив посол Олексій Макєєв.

09:00 У Генштабі ЗСУ поділилися свіжою статистикою щодо втрат російської армії в Україні. Вона радує – за добу ліквідовано 600 окупантів!

У Білорусі на полігонах було помічено скупчення російських солдатів — їхні намети побачили із супутника. Також поруч зазвичай мають у своєму розпорядженні військову техніку.

Білорусь росіяни на полігонах фото із супутника
Один із полігонів у Білорусі

У команді президента Зеленського поділилися планами щодо майбутнього Криму. Серед іншого було проговорено питання про те, що відбуватиметься з російськими громадянами, які понаїхали на півострів за вісім років.

На Донбасі був підстрелений один із важливих колаборантів — суддя "Верховного суду" "ДНР" Олександр Нікулін. Він відомий тим, що засудив іноземних солдатів до страти.

Олександр Нікулін
Олександр Нікулін

В Україні оголошено масштабну повітряну тривогу: сирени звучать по всіх областях, крім окупованого Криму.

08:00 Пошкоджений вибухом Кримський міст доведеться відбудовувати дуже довго. Попри те, що найбільш пошкоджені чотири прольоти автомобільної колії планують відбудувати до грудня, є й інші проблеми. Так, чотири сусідні прольоти мосту теж виявилися деформованими, їх доведеться демонтувати. Окупанти стверджують, що роботи заплановано до кінця березня 2023 року. А залізничну колію, яка зараз одноколійна, збираються відбудовувати до вересня.

Кримський міст ремонт
Ремонтні роботи на Кримському мосту
Кримський міст ремонт
Переправа була серйозно пошкоджена

Директор однієї зі шкіл під Києвом Андрій Сологуб розповів, як доводилося виживати в окупації. Він є волонтером Червоного Хреста і неодноразово вимушено стикався із загарбниками заради порятунку життів інших людей.

07:00 Глава Офісу президента Андрій Єрмак чітко озвучив, що для України означатиме перемога у війні з росією.

Генштаб ЗСУ видав свіже зведення подій на фронті на ранок 5 листопада:

06:00 Зібрали для вас кілька важливих нічних новин — від підготовки України до отримання нових систем ППО від партнерів до екологічної катастрофи, що влаштована росіянами на Херсонщині.

Також проаналізували нові карти боїв в Україні, надані Інститутом вивчення війни. На жаль, Донецький напрямок залишається одним із найбільш напружених, там йдуть найзапекліші бої.

Карта боїв в Україні 5 листопада
Карта боїв в Україні 5 листопада

05:00 У Зеленського відреагували на інформацію про допомогу росії ірану з ядерною програмою.

Твіт Подоляка

03:30 За добу ЗСУ ліквідували на півдні країни 32 окупанти, 4 зенітні та артилерійські установки, 3 танки, та 3 автомобілі. Також підірвано три склади з боєприпасами.

Повідомлення ОК "Південь".

01:15 У боях за Україну загинув шостий американський доброволець, який воював у складі Міжнародного легіону тероборони.

01:10 Станом на 01:05, 5 листопада повітряну тривогу оголошено по всій території України, зокрема, у десяти областях.

Області, де оголошено повітряну тривогу.

01:00 Будь-яке використання ядерної зброї росією обернеться катастрофою для путіна, — Блінкен.

00:00 Низка українських областей зазнала нальоту безпілотників. Зокрема про збитий "шахед" повідомляють у Дніпропетровській області, крім того, з’явилася інформація про роботу ППО у Миколаївській, а також про атаку БПЛА на Вінницьку

З інформацією за 2 листопада можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 252: важкі бої на Донбасі, колаборанти втекли з Херсона".

Про те, що відбувалося 3 листопада, читайте у зведенні: "Війна — день 253: Росія вимагає гарантій безпеки від України, на Донбасі йдуть важкі бої".

Дані за 4 листопада доступні у матеріалі: "Війна — день 254: окупанти здійснюють десятки атак на Донбасі, а до Києва приїхав радник Байдена" .