Війна — день 254: окупанти здійснюють десятки атак на Донбасі, а до Києва приїхав радник Байдена

Читать на русском
Автор
27591
Вторгнення триває вже 254 дні
Вторгнення триває вже 254 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 4 листопада

Повномасштабне вторгнення військ росії в Україну триває вже 254 дні. Незважаючи на обстріл інфраструктури України та зростання наступальної активності на фронті, ЗСУ тримають оборону і на переконання західних воєначальників мають потенціал і можливості до наступу та звільнення окупованих територій.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:50 Радник президента США Джейк Салліван заявив, що його країна не вестиме переговори з росією без участі України. Крім того, він наголосив, що вважає неприйнятними вимоги росії щодо того, щоб визнати захоплення частини української території.

22:00 Журналісти The Insider з'ясували, що станом на початок листопада в Україні було вбито понад 500 російських в'язнів, які вступили до лав ПВК "Вагнер".

21:00 Радник Байдена Джейк Салліван приїхав до Києва з неоголошеним візитом.

20:00 Постачання балістичних ракети з Ірану для російській армії потрібне росії для того, щоб продовжити тактику по масованому обстрілу об'єктів критичної інфраструктури в Україні, а також щоб не втрачати темп у війні. У той час, як певні зразки ракетного озброєння рф не може так швидко поновити через нестачу західних високоточних комплектуючих.

Про це в коментарі "Телеграфу" розказав військовий експерт Олександр Коваленко, оцінюючи інформацію про передачу росії іранських ракет класу "земля-земля" і загрози, які це несе для України.

19:00 США оголосили про нову військову допомогу Україні: ППО, танки, бронекатери та дещо ще.

18:00 Петиція про заборону громадянам росії здійснювати творчу професійну діяльність в Україні набрала необхідну кількість переглядів. Президент Володимир Зеленський розглянув її та підтримав, доручивши прем’єр-міністрові Денису Шмигалю опрацювати це питання.

17:00 путін узаконив мобілізацію російських зеків і зробив низку нових заяв.

16:00 Війська росії відступають чи готуються до великої битви? Намагалися розібратися, що відбувається у Херсоні.

15:00 "Прибрати" цивільних: путін зробив неоднозначну заяву щодо Херсона.

14:00 Президент росії володимир путін на тлі потужного контрнаступу українських Збройних сил закликав "прибрати" громадянське населення з Херсона.

"Зараз, звичайно, тих, хто проживає в Херсоні, потрібно прибрати із зони найбільш небезпечних дій, тому що громадянське населення не повинно страждати від обстрілів, якихось наступальних, контрнаступальних, інших заходів, пов'язаних з військовими діями", — сказав диктатор на зустрічі з волонтерами.

13:30 Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий повідомив, що найскладніша ділянка фронту на Донбасі – під Вугледаром. За його словами, саме там російські війська намагаються оточити сили ЗСУ.

13:00 Верховна Рада України ухвалила загалом законопроєкт №7687 про бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. "За" проголосували 290 народних депутатів України.

12:00 Військовий експерт, полковник Владислав Селезньов прокоментував подальший розвиток війни в Україні та відповів на запитання щодо факторів, які допоможуть ЗСУ прискорити звільнення Херсонської області.

10:00 Українська система ППО працює на повну потужність – за ніч вдалося ліквідувати майже десяток дронів-шахідів. Більшість із них безславно згинули на Дніпропетровщині.

Довідалися подробиці про броньовані автомобілі FV103 Spartan, на які оголошував масштабний фінансовий збір волонтер Сергій Притула.

БТР FV103 Spartan
БТР FV103 Spartan

09:00 У Генштабі ЗСУ поділилися свіжим зведенням про втрати російських окупантів в Україні. Понад 800 "завойовників" загинуло на фронті за добу. Дякуємо за результативність нашим військовим!

Мер Мелітополя Іван Федоров розповів про ставлення до головного гауляйтера Запорізької області євгена балицького. За його словами, зрадник України справді вірить у протекторат США та українських нацистів.

Військовий експерт Олег Жданов спрогнозував, на що українцям варто чекати, а чого точно не станеться при звільненні Херсона.

08:00 Один із російських військовополонених дав в Україні інтерв'ю та вразив своїми одкровеннями про… туалет. Виявляється, йому зовсім не потрібні блага цивілізації, які є у багатьох українців. Все тому, що туалет у будинку смердітиме!

Тим часом екс-президент рф дмитро медведєв видав чергову порцію мракобісся — заявив про вмираючий Захід і назвав росію головним борцем з сатанізмом. Все це він присвятив Дню народної єдності рф.

07:00 Також проаналізували найсвіжіші карти боїв в Україні від Інституту вивчення війни (США). Зазначимо, що росіяни дуже серйозно тиснуть на Донбасі, намагаючись прорвати оборону під Вугледаром та Бахмутом. При цьому вони хитрують на Херсонщині, займаючись відволіканням на різні дрібниці.

Карта боїв в Україні 4.11.2022
Карта боїв в Україні 4.11.2022

Генштаб ЗСУ опублікував нове зведення про події на фронті:

06:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати — про нічні вибухи, успіхи ЗСУ на фронті, а також сподівання України на співпрацю з новим урядом Ізраїлю.

05:45 Ізраїль завдав ударів по "ракетній фабриці" у секторі Газа.

05:25 Командир екіпажу SpaceX Inspiration4 Джаред Айзекман пожертвував Україні 100 тисяч доларів на придбання машини швидкої допомоги.

Гроші прийшли через UNITED24.

05:00 Армія путіна зіткнулася з проблемою постачання важкої військової техніки — ISW.

03:20 ЗСУ знищили на півдні 32 окупанти, танк, 9 одиниць іншої авто-бронетехніки, а також 2 склади з боєприпасами.

Повідомлення ОК "ПІвдень"

03:00 Жданов прокоментував можливість окупації Дніпра.

Фрагмент з передачі Олега Жданова від 03 листопада.

01:25 На дострокових парламентських виборах в Ізраїлі перемагає блок правих партій під керівництвом Біньяміна Нетаньяху "Лікуд".

Зеленський привітав Нетаньяху.

01:00 Путін чекає на "Генерала Зиму" і сподівається, що це допоможе російській армії — Боррель.

00:00 Президент України Володимир Зеленський звернувся до енергокомпаній із закликом зробити відключення електрики в країні передбачуваними та зрозумілими.

Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук підтвердив роботу протиповітряної оборони в області.

Інформація від "Укренерго" щодо відключень електроенергії у п’ятницю, 4 листопада:

  • З 00:00 до 24:00 графіки погодинних відключень діятимуть у Дніпропетровській, Кіровоградській та Запорізькій, Сумській, Харківській та Полтавській областях;
  • З 07:00 до 22:00 – у Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській та Житомирській областях.

Нагадаємо, дані за 1 листопада доступні у матеріалі: "Війна — день 251: в Україні віялові відключення світла, ЗСУ звільняють Луганщину".

З інформацією за 2 листопада можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 252: важкі бої на Донбасі, колаборанти втекли з Херсона".

Про те, що відбувалося 3 листопада, читайте у зведенні: "Війна — день 253: росія вимагає гарантій безпеки від України, на Донбасі йдуть важкі бої".