Війна — день 253: росія вимагає гарантій безпеки від України, на Донбасі йдуть важкі бої

Читать на русском
Автор
31126
Вторгнення триває вже 253 дні
Вторгнення триває вже 253 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 3 листопада

Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну триває вже 253 дні. Окупанти продовжують обстрілювати ракетами та дронами-камікадзе міста та енергетичну інфраструктуру України, через що в регіонах та в цілому по країні продовжуються масові віялові відключення електроенергії. На Донбасі тривають запеклі бої — на Донеччині окупанти здійснюють до десяти атак щодня, проте ЗСУ тримають оборону.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Володимир Зеленський заявив, що МАГАТЕ підтвердило відсутність планів щодо створення Україною "брудної бомби".

22:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний: ситуація на фронті "напружена, але контрольована. Противник утричі збільшив інтенсивність бойових дій на окремих ділянках фронту – до 80 атак щодня. Завдяки мужності та майстерності наших воїнів ми тримаємо оборону".

21:00 Російські окупанти обстріляли орендований китайською корпорацією термінал зі олією в Миколаївському морському порту, повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Вибухи пролунали в окупованому Енергодарі (Запорізька обл.), повідомляють місцеві телеграм-канали.

20:00 Фінляндія та Швеція виконали вимоги Туреччини для вступу до НАТО, тому настав час прийняти їх до Альянсу, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

19:00 Не відомо жодного випадку, щоб зброя, отримана Україною від США, потрапила не в ті руки, повідомив сенатор США Роб Портман.

18:00 Якщо росія застосує в Україні ядерну зброю, вона як держава не існуватиме, вважає президент України Володимир Зеленський.

Державний бюджет України на 2023 рік передбачає 6 млрд 838 млн грн на фінансування державної ветеранської політики.

17:00 Парламент Болгарії переважною більшістю голосів проголосував за відправку Україні важкої зброї, повідомляє "Радіо свобода".

Компанія Microsoft надасть українській критичній інфраструктурі та іншим державно-важливим секторам технологічну допомогу у розмірі $100 млн до кінця 2023 року, повідомив віцепрезидент компанії Бред Сміт.

16:00 Відбувся черговий обмін полоненими. Вдалося звільнити 107 воїнів — 6 офіцерів, 101 рядового та сержанта.

Це бійці зі ЗСУ, ВМС, ТрО, ДПСУ, НПУ, ДССТ, нацгвардійці, серед яких троє "азовців". 74 бійця захищали "Азовсталь".

15:00 Рада прийняла за основу проект змін до закону "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей" щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану. Він передбачає можливість надання військовим відпустки із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

14:00 "Маємо багато цікавого": українські хакери зламали Центробанк рф та злили тисячі файлів у мережу.

13:00 путін конкретно пішов ва-банк: чим росія розплатилася з Іраном за дрони та ракети, розповів речник Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук.

12:00 Залужний: "За час повномасштабної агресії захисниками України знищено в два рази більше літаків рф, ніж втрачено радянським союзом за 10 років війни в Афганістані — 278 літаків рф в Україні проти 118 радянських літаків в Афганістані. Ця війна є такою ж ганьбою для рф і стане причиною її руйнації!".

11:00 Заява путіна про "гарантії від України" щодо "зернової угоди": у МЗС прояснили ситуацію.

10:00 Швеція може передати Україні 12 САУ Archer: аналог "Богдани", завдяки якій звільнили Зміїний.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат росіян в Україні. Понад 700 ліквідованих окупантів за добу! Так тримати, наші захисники!

У кількох областях України сьогодні запроваджується режим економії електроенергії. Як повідомляє "Укренерго", у Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях діятимуть графіки аварійних відключень. Це стосуватиметься категорій споживачів.

Для споживачів у столиці, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській та Полтавській областях діятимуть графіки погодинних відключень (ДПО). Графіки мають бути опубліковані на веб-сайтах обленерго.

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська дала розлоге інтерв'ю українським журналістам. Вона говорила про політику лукашенька, бажання путіна і, звичайно ж, про війну в Україні. Зібрали для вас вісім топових заяв політика в одному матеріалі, не пропустіть!

Глава партії "Слуга народу" Олена Шуляк пояснила, навіщо Україні все ще потрібний єдиний телемарафон новин. І це при тому, що на його фінансування витрачаються мільярди гривень.

08:00 У Запоріжжі стартують погодинні віялові відключення електроенергії. Вони пов'язані з нічними ударами Росії по українській енергетичній інфраструктурі. З графіками відключення можна ознайомитись за посиланням.

Тим часом, Запорізька АЕС знову працює на дизель-генераторах — через обстріл Енергодару останні дві лінії з'єднання з українською системою постачання.

07:00 Російська армія продовжує активнювати на Донбасі, особливо сподіваючись прорвати оборону українських військових під Бахмутом. Більше деталей розкрили аналітики Інституту вивчення війни, опублікувавши нові карти боїв в Україні.

Свіжа карта боїв в Україні 3 листопада
Свіжа карта боїв в Україні 3 листопада

У Генштабі ЗСУ поділилися свіжим зведенням подій на фронті:

Рано вранці відбулася потужна "бавовна" у тимчасово окупованому Мелітополі. Звуки вибухів чули навіть мешканці найближчих сіл. Повідомляється, що українська атака припала на розташування російських військових, у тому числі на скупчення сил поряд із місцевим аеродромом.

06:00 Декілька новин, які ви могли проспати:

  • Байден заявив, що війська США продовжать перебувати в Польщі та інших країнах НАТО "ще довгий час";
  • "Шахтар" вилетів із Ліги чемпіонів, розгромно програвши РБ "Лейпциг" з рахунком 0:4;
  • Камбоджа відправить в Україну дві команди спеціалістів із розмінування. Вони навчатимуть вітчизняних саперів;
  • за час повномасштабної війни в Україні загинуло понад 1400 російських офіцерів;
  • у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває одразу 11 російських кораблів. На бортах чотирьох ракетоносіїв перебуває до 24 "Калібрів".

03:00 Рада безпеки ООН відхилила резолюцію росії щодо "біолабораторій" в Україні. Підтримав документ лише Китай

01:00 КНДР таємно поставила росії "значну кількість" артилерійських боєприпасів, повідомили у Білому домі. При цьому там зазначили, що Пхеньян це заперечує та створює видимість, що зброя постачається до країн Близького Сходу чи Північної Африки.

00:00 Втрати високопоставлених військових російської армії в Україні на 1 листопада становили 1402 особи, підрахували дослідники ОSINT.

Нагадаємо, дані за 31 жовтня доступні у матеріалі: "Війна — день 250: росія завдала нового масованого удару, в Україні аварійні відключення світла".

З інформацією за 1 листопада можна ознайомитись у трансляції: "Війна — день 251: в Україні віялові відключення світла, ЗСУ звільняють Луганщину".

Про те, що відбувалося 2 листопада, читайте у зведенні: "Війна — день 252: важкі бої на Донбасі, колаборанти втекли з Херсона".