Війна — день 242: окупанти біжать із Херсонщини, але продовжують терор дронами та ракетами

Читать на русском
Автор
34560
Вторгнення триває 242 дні
Вторгнення триває 242 дні

Оперативно про головне 23 жовтня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 242 дні. За даними західних аналітиків, професійні частини окупантів виходять із західної частини Херсонської області, але замість себе залишають натовп погано підготовлених мобілізованих, що не виключає ймовірності того, що відступ звідти відбуватиметься за харківським сценарієм, водночас з’являється інформація, що росіяни готуються до жорстоких боїв у самому Херсоні. При цьому продовжується ракетний терор України, а під ракетні удари знову потрапляють об’єкти енергетичної інфраструктури.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Канцлер Німеччини й глава Єврокомісії заявили, що для відбудови України має бути створений свій "план Маршалла", де ЄС відіграватиме важливу роль.

22:00 Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив, що Європейському Союзу успішно вдалося досягти енергетичної незалежності від росії.

21:00 Зеленський заявив, що у всіх регіонах, які вчора стали мішенню російської терористичної атаки, відновлено технічну можливість постачання електрики. Проте знову звернувся з проханням обмежити використання енерговитратної техніки та звернувся до мерів та голів громад, щоб "у цей час енергія не витрачалася даремно".

20:00 Повідомляється, що ЗСУ просунулись на 2 км в Бахмуті (Донецька обл.) і вибили окупантів з позицій біля цементного заводу, яку раніше росіяни зайняли через два місяці боїв.

19:00 ЗСУ від початку доби завдали ударів по 11 місцях скупчення окупантів та їх техніки та збили 12 "Шахидів", повідомляє Генштаб ЗСУ.

На Донбасі поранено в ногу російського пропагандиста-"воєнкора" Сємена Пєгова (WarGonzo), пишуть російські ЗМІ.

18:00 Російські окупанти вивозять дітей з інвалідністю, які мешкають в Олешківському дитячому будинку-інтернаті (окупований м.Олешки Херсонської області) до окупованого Криму, повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

17:00 Троє мешканців Курдюмівки Торецької ОТГ Бахмутського району загинули внаслідок нічного обстрілу смт російськими окупантами, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. "Артилерійські снаряди знищили два будинки. Під уламками одного з них загинуло подружжя, у пожежі у другому будинку – загинув чоловік", — написав він на своїй сторінці у Фейсбук.

16:00 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав уряди всіх країн, де ще не заборонене мовлення російського пропагандистського телеканалу RT ("Раша тудей"), заборонити його після того, як її директор мовлення Антон Красовський закликав в ефірі до вбивства українських дітей.

15:00 Вранці був удар по готелю "Аліса" в Енергодарі, — там жили співробітники "Росенергоатому", які приїхали працювати на Запорізькій АЕС. У росії стверджують, що ніхто з них не постраждав.

Наслідки удару по готелю "Аліса" в Енергодарі 23.10.2022
Наслідки удару по готелю "Аліса" в Енергодарі 23.10.2022

14:00 Після удару 22 жовтня відновлено живлення Хмельниччини, йдуть роботи по відновленню енергопостачання Рівненщини, Черкащини та на Волині.

З 12-ї години довелося запровадити обмеження споживачів Києва, Київської області, Чернігівщини, Черкащини та Житомирщини. Це необхідно, щоб уникнути перевантаження мереж в цих регіонах, — повідомляє "Укренерго".

13:00 З одеських портів "Південний" та "Чорноморськ" вийшли 7 суден, що транспортують понад 100 тис. тонн агропродукції, — повідомляє Міністерство інфраструктури України. Продовольство прямує до країн Азії та Європи.

12:00 Ворог знову обстріляв Нікополь і вдарив у прикордонні громади Сумської області. У Нікополі та Миколаєві за цей день уже по п'ять постраждалих.

В Онуфріївці Кіровоградської області на будинки впали уламки ракети.

Дітей, яких вивезли з окупованого Енергодару до Краснодарського краю "на відпочинок", не повертають, батькам повідомили, що їх залишать на "відпочинок" і вже влаштовують до російських шкіл, — мер Енергодару Дмитро Орлов.

10:00 Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні 430 дітей загинуло та понад 820 отримали поранення, — ювенальні прокурори.

росія за добу втратила близько 400 окупантів в Україні:

Втрати росії в Україні 23.10.2022
Втрати росії в Україні 23.10.2022

09:00 Запоріжжя та околиці вночі атакували дрони-камікадзе та ракети С-300, уражено громадську будівлю, приватні будинки та школа, попередньо без постраждалих.

У Миколаєві внаслідок обстрілу ракетами С-300 зруйнована квартира у п'ятиповерхівці, пошкоджено теплотрасу та дитячий майданчик. Теж на щастя обійшлося без жертв.

08:15 У ніч на 23 жовтня противник уже "традиційно" атакував південь країни ударними дронами-камікадзе, — українські захисники збили 16 штук.

07:00 Важливі новини на ранок:

  • вночі було чутно вибухи у Кременчуці, Миколаєві, на Дніпропетровщині; також є повідомлення, що було гучно на Запоріжжі;
  • росіяни намагаються змусити владу України застосувати додаткові ресурси для захисту цивільних та енергетичної інфраструктури замість того спрямувати їх на контрнаступ на сході і півдні, — ISW;
  • Зеленський закликає й надалі заощаджувати електрику, мінімізувати використання приладів, що споживають багато енергії, особливо в години пікового навантаження;
  • країни G7 засудили повторне викрадення окупантами керівництва та персоналу Запорізької атомної електростанції;
  • у рф в Чорному морі напоготові 16 ракет типу "Калібр".

05:20 ЗСУ знищили на Півдні 47 солдатів противника, 2 його танки, 4 склади з боєприпасами у Первомайському та Бериславському районах, а також реактивну систему залпового вогню "Град". .

03:00 У Росії вибухнув пороховий завод у Пермі, де виробляли заряди до "Град" та "Смерчів".

02:00 В Україні вкотре оголошено масштабну повітряну тривогу. Сирени лунають у Київській, Житомирській, Хмельницькій, Черкаській, Вінницькій, Херсонській областях та інших областях.

Повітряна тривога в Україні.

01:30 За першу половину доби 22 жовтня було збито 20 ракет — "Калібрів" та Х-101, а також понад 10 іранських "Шахедів", — Зеленський.

Фрагмент відеозвернення президента Зеленського.

01:00 На Дніпропетровщині чути вибухи – ЗМІ.

Вибухи на Дніпропетровщині.

01:00 У Кременчуці Полтавської області чути вибухи – міський голова.

Повідомлення мера

00:15 Окупанти вкотре обстріляли Сумщину: 143 "прильоти", поранено пенсіонерку.

00:00 Лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл закликав президента Джо Байдена збільшити допомогу Україні, зокрема йдеться про протиповітряну оборону та далекобійну артилерію.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 20 жовтня, можна дізнатися у зведенні: "Війна — день 239: окупанти бомбять Україну, в країні оголошено жорстку економію електроенергії".

Інформація за 21 жовтня доступна у трансляції: "Війна — день 240: в Україні масові відключення світла, колаборанти біжать із Херсонщини" .

З інформацією за 22 жовтня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 241: окупанти знову накрили Україну ракетами, доки ЗСУ просуваються вглиб фронту"