Нова система ППО для України: що відомо про французькі "Crotale"

Читать на русском
Автор
5962
ЗРК Crotale
ЗРК Crotale

Вони мають прибути найближчими тижнями

На тлі масованих ракетних ударів по Україні, які сталися протягом понеділка, 10 жовтня, багато лідерів країн-партнерів зголосилися надати ще більше озброєння, зокрема, для захисту неба від атак. Франція, за словами президента Еммануеля Макрона, планує надати Україні нові зенітно-ракетні комплекси Crotale для перехоплення ракет та літаків.

За інформацією телеканалу SkyNews, таку зброю Україні передадуть вже найближчими тижнями. Розроблений "Crotale" у 1970-х роках французькою фірмою Thomson-CSF/Matra та призначений для боротьби з повітряними цілями в діапазоні середніх, малих та гранично малих висот. Був прийнятий на озброєння не тільки Франції, а й Фінляндії, Греції та Нідерландів. ЗРК із моменту створення неодноразово модернізувався.

"Зараз нова фаза бомбардувань із землі, моря, повітря та безпілотників по основній інфраструктурі та цивільному населенню", — заявив Макрон, коментуючи передачу озброєння.

Крім того, такий комплекс може використовуватися з двома цілями: для протиповітряної оборони стратегічно важливих опорних пунктів, центрів управління, стартових позицій ракет, а також для безпосереднього прикриття бойових порядків військ. Він існує у двох варіантах базування: рухомому наземному та корабельному варіанті. Дальність стрілянини: 500-10000 м, висота поразки: до 6000 м.

ЗРК, Франція, Crotale, війна, ППО
Французький ЗРК Crotale

Як повідомляв "Телеграф" раніше, Франція підготувала новий пакет військової допомоги для України. Крім ЗРК Crotale, у нього входять нові артилерійські установки.