Війна — день 228: окупанти отримують від ЗСУ і продовжують ядерний шантаж

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 9 жовтня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 228 днів. Окупанти не залишають спроб продавити українську оборону в Донецькій області, але страждають від ЗСУ у Харківській, Луганській та Херсонській областях. Через невдачі на полі бою і проблеми, що виникли через удар по Кримському мосту, росіяни знову вдаються до ядерного шантажу і продовжують заважати роботі Запорізької АЕС.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В окупованих Херсоні та Новій Каховці пролунали вибухи, повідомляють місцеві телеграм-канали.

22:00 Президент США Джо Байден провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, під час якої лідери обговорили допомогу Україні та ситуацію на світовому ринку енергоресурсів, повідомили у Білому домі.

21:00 путін назвав вибух на мосту через Керченську протоку "терактом" і заявив, що в ньому винні "українські спецслужби".

20:00 Не розпочинати переговори з путіним закликала прем'єр Естонії Кая Каллас. "Не слід вести переговори з терористами, тому що це їм вигідно. У довгостроковій перспективі ми заплатимо вищу ціну", — сказала вона в інтерв'ю газеті The Telegraph.

19:00 Внаслідок обстрілу Запоріжжя загинули 13 людей, серед них дитина, поранення отримали 89 осіб, серед них 11 дітей, повідомляє заступник голови Офісу президента України Кирило Тимошенко.

18:00 Українські фахівці відремонтували високовільну лінію електропередач 750 кВ Запорізької АЕС, яку було пошкоджено внаслідок російського обстрілу вночі 8 жовтня, повідомляє пресслужба "Енергоатому".

17:00 ЗСУ звільнили сім населених пунктів у Луганській області.

Словаччина передала Україні ще дві самохідні артилерійські установки (САУ) Zuzana-2.

16:00 Вже відомо про 13 загиблих внаслідок російської нічної атаки на Запоріжжі, серед них є діти, повідомив відділ комунікації поліції Запорізької області. "Наразі встановлено інформацію про 13 загиблих. Ще 60 громадян госпіталізовано до медичних закладів міста. Серед поранених та загиблих є діти", — йдеться у повідомленні, розміщеному в телеграм-каналі ОВА.

15:00 росія обстрілює Запоріжжя та Нікополь, щоб звинуватити ЗСУ в ударах по мирному населенню і змусити завдати удару у відповідь по району ЗАЕС, — Гуменюк.

14:10 Енергодар у Запорізькій області без світла, в людей закінчується вода і ситуація критична.

Тим часом ЗСУ звільнили 1170 квадратних кілометрів на Херсонському напрямку, — повідомила речник ОК "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

Орієнтовна карта бойових дій Херсонська область 09.10.2022

12:40 У Кременчуцькому районі на Полтавщині спрацювала ППО. Над Дніпропетровщиною помічено російські дрони-камікадзе. В областях оголошено тривогу.

11:40 В Одесі чули вибух, попередньо працює ППО.

За минулу добу через агресію рф в Україні загинуло 20 цивільних осіб:

Жертви серед цивільного населення України за 08.10.2022

10:50 З 10 жовтня у Вінницькій області буде змінена тривалість комендантської години, — вона починатиметься опівночі та триватиме до 5-ї ранку, повідомляє голова ОВА Сергій Борзов.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 09.10.2022

09:30 В Одесі та області чули вибух, — попередньо збивали ворожий безпілотник.

Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні загинула 421 дитина, ще понад 798 дітей постраждали, — ювенальні прокурори.

08:40 Представники окупаційної влади Нової Каховки вивозять свої сім’ї на тимчасово окуповану територію АР Крим. За наявною інформацією, 7 жовтня, колона з 12 мікроавтобусів вибула до міста Севастополь. Схожа ситуація спостерігається і в Луганській області. Так, зі Старобільська почали евакуйовувати колаборантів до Луганська, — пише Генштаб ЗСУ.

На цей час попередньо відомо про ушкодження біля 20-ти будинків приватного сектору та біля 50-ти багатоповерхівок внаслідок нічного обстрілу Запоріжжя. Також зазнали пошкоджень чотири освітніх заклади.

07:30 Кілька важливих новин на ранок:

  • минулого вечора в МЗС Білорусі викликали українського посла та вручили ноту про нібито підготовку Україною нападу на Білорусь, — це провокація, заявили в МЗС України;
  • атаку на Кримський міст організували українські спецслужби, і бомба була закладена у вантажівку, — The New York Times;
  • Німеччина оголосила про нові поставки зброї для України, зокрема системи ППО IRIS-T та 100 танків з Греції та Словаччини;
  • країни Заходу мають допомогти Україні зброєю та фінансами, бо росія готуватиме нові провокації на кшталт провокацій на Nord Stream 1 і Nord Stream 2, — глава уряду Польщі Матеуш Моравецький;
  • у Чорному морі в рф залишається напоготові 13 кораблів, на озброєнні яких 24 ракети типу "Калібр", — ОК "Південь".

06:00 У Запоріжжі озвучили вперше озвучили попередню кількість жертв після нічних вибухів. Як зазначив секретар міськради Анатолій Куртєв, наразі відомо про 17 загиблих.

Вибух та пожежа на Кримському мості були настільки сильними, що їх зняли з космосу. Повірте, супутникові фото руйнувань варто побачити.

Дим змогли побачити навіть супутники

05:00 ЗСУ знищили на Півдні 83 окупантів, 4 танки і велику кількість іншої техніки.

03:00 Ворог знову атакував Запоріжжя. У місті було чути вибухи, повідомляють про пожежу.

02.00 Колаборанти та зрадники в паніці: почався рух з боку Криму до Бердянська, а потім до рф.

01:15 На Чернігівщині чоловік загинув під час збирання грибів від осколків після обстрілу російських військ.

01.00 білорусь звинуватила Україну у підготовці удару по своїй території. У МЗС припускають, що це може бути частиною плану рф.

00:00 У мережі з’явилися повідомлення, що Стельмахівка (Луганська область) перейшла під контроль ЗСУ.

Нагадаємо, дані за 6 жовтня доступні у зведенні: "Війна — день 225: ЗСУ звільняють Луганщину, а окупанти б’ють по мирних містах".

Про те, що відбувалося 7 жовтня, читайте у трансляції:"Війна — день 226: ЗСУ вдалими атаками "вітають" путіна з ювілеєм" .

А інформація за 8 жовтня доступна у матеріалі: "Війна — день 227: на Кримському мості трапився "бавовна", ЗСУ продовжують наступ"