ЗСУ взяли черговий трофейний "Сонцепек" росіян – скоро можна буде створити окремий батальйон. Але чи потрібно

Читать на русском
Автор
20779
ТГС Сонцепек Новина оновлена 04 жовтня 2022, 21:55
ТГС Сонцепек. Фото defence-ua.com

Чи варто ЗСУ створювати трофейні частини з вогнеметів, захоплених під час боїв

Серед безлічі зразків військової техніки окупантів, які застосовуються під час вторгнення в Україну, "улюбленцем" пропагандистів став черговий "аналогівнет" в особі важкої вогнеметної системи (ВВС) "Буратіно" та його модифікація "Сонцепек".

Так, напередодні бійці ЗСУ змогли захопити повністю справний і навіть заряджений "Сонцепек", який тепер служитиме Україні. Причому це не перша подібна ВВС, яка стала трофеєм наших бійців, ще навесні подібний зразок був захоплений ЗСУ.

Також в руки ЗСУ потрапляли "Буратіно", так що загальна кількість ВВС ймовірно досить велика для того, щоб сформувати батальйон вогнеметів, для чого в ВС Росії використовують 9 бойових одиниць.

"Аналогівне" з купою недоліків

Незважаючи на розпіареність ВВСів, їхня реальна бойова ефективність досить сумнівна. Насамперед, той же "Буратіно" вже немолодий і перебуває на озброєнні з 1980-х років. "Сонцепек" порівняно новий – прийнятий на озброєння у 2001-му році.

Формально тактико-технічні характеристики ВВС вражають:

  • вага 46 тонн на шасі танка Т-72;
  • зброю у вигляді 24 напрямних для термобаричних боєприпасів, що являють собою вогнесуміш у вигляді аерозолю, що розпорошується в повітрі і потім вибухом, що підривається, здатних накрити площу в 40 квадратних метрів;
  • швидкість 65 км/год і запас ходу 550 км з екіпажем з 3 чоловік.

Але насправді важкі вогнемети Росії мають одну серйозну слабкість — це мінімальну дальність стрілянини. Так, "Буратіно" може стріляти приблизно до 3600 метрів, що у разі озброєння противника протитанковими ракетами, здатними бити до 5000 метрів, робить його легкою мішенню та справжньою вогненною могилою для екіпажу.

Екіпажу "Сонцепіка" в цьому сенсі трохи краще — його гранична дальність стрілянини становить до 6000 метрів, що перевищує дальність стрілянини ПТУР. Щоправда в умовах бою легко підійти на ближчу дистанцію та потрапити під удар української "Стугни".

Втім, при правильному застосуванні трофейні "Буратіно" та "Сонцепеки" посилять вогневу міць ЗСУ, тоді як окупанти все частіше змушені спиратися на застарілу техніку, що знімається зі зберігання.