Ядерний потяг путіна: новий фейк-шантаж чи реальна загроза

Читать на русском
Автор
1633
росія взяла курс на ІПСО та брязкання зброєю замість капітуляції
росія взяла курс на ІПСО та брязкання зброєю замість капітуляції. Фото kremlin.ru

Політолог Євген Магда проаналізував "Телеграфу" чергові військові ігри кремля

У рф зафіксували ешелон з "ядеркою", який рухався в напрямку України. Втім, такі повідомлення мають певні ознаки чергових інформаційно-психологічних спецоперацій кремля в рамках ядерного шантажу путіна, який тероризує Захід та офіційний Київ загрозою застосувати надпотужну зброю.

Таку думку в коментарі "Телеграфу" висловив політолог Євген Магда.

"Є такий російський письменник-детективщик Данило Корецький, який свого часу написав книжку про ядерний потяг. Думаю, що в нинішньому стані справ рф не погано б взагалі було дізнатися про те, що відбувається там з ядерними запалами та іншими речами. Тому що це все несе загрозу світовій спільноті, оскільки неконтрольоване поширення чи шантаж ядерною зброєю це не дуже гарна історія. Але у мене, як у людини, яка працює з гібридними технологіями, є питання: "Якщо говорили про торпеду з ядерним двигуном, а сьогодні починають говорити про ядерний потяг, то чи не є це елементом інформаційного тиску на світову спільноту, який має на меті залякати Захід і примусити його руками Україну сісти за стіл переговорів з росією?". Мені таке видається найбільш адекватним поясненням, тому що у збіги подібних ситуацій, чесно кажучи, я не вірю", — каже експерт.

Експерт в цьому контексті також зазначив і про запуск балістичної ракети Північною Кореєю у бік Японії, "а КНДР поки що єдина країна, що визнала псевдореферендуми, тому відповідно це може бути елементом тиску". "Вони за 10 тон рису готові будуть публічно путіна поцілувати кудись, — продовжує політолог. — Бо їхня економіка є переконливим свідченням того, що командно-адміністративний шлях розвитку є тупіковим".

Водночас Євген Магда переконаний, що, незважаючи на постійний шантаж з боку кремля, рф не зможе дотиснути США і Захід щодо якихось поступок проти України.

"Думаю, що ні! З однієї простої причини: США суттєво змінилися порівняно з 2014-м роком. І звичайно, що зараз на порядку денному будуть буквально за місяць їхні midterm elections (проміжні вибори), але в цій ситуації тим більше слабина з боку адміністрації Байдена мені видається нереалістичною", — наголошує він.

Нагадаємо, раніше видання "La Repubblica" з посиланнями на джерела в НАТО також написало, що атомна субмарина вийшла в Арктику для випробування нової надпотужної торпеди "Посейдон", яку іноді називають "Паладином Апокаліпсису". Підводний човен К-329 "Бєлгород" вважається прототипом нової концепції війни, задуманої російськими адміралами останніми роками після повернення напруженості у відносинах зі Сполученими Штатами.

Також "Телеграф" писав, чому підводний човен "Бєлгород" вийшов на маневри, але надзвичайної загрози для України та Заходу не становить.