"Зброя Апокаліпсису" путіна: чому не варто боятися зниклої атомної субмарини рф

Читать на русском
Автор
11997
Підводний човен "Бєлгород" вийшов на маневри, але загрози не становить
Підводний човен "Бєлгород" вийшов на маневри, але загрози не становить

Військовий експерт Олександр Мусієнко пояснив "Телеграфу" технічні прогалини росіян

Підводний атомний човен з російськими торпедами "Посейдон" залишив свою базу та зник з поля зору, але мова не йдеться про якісь нові ризики для ядерної безпеки світу і України. Тож не варто розцінювати такий маневр як додатковий тиск путіна на Захід і США в контексті війни в Україні.

Про таке в коментарі "Телеграфу" розказав військовий експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

"Таким він не дотисне точно. Це просто такий черговий раунд для того, щоб провести якісь показові навчання, маневри, десь трохи когось полякати навчальними пусками в Північному Льодовитому океані або в інших акваторіях, і не більше того. Такі випробування відбувалися і раніше. Захід їх моніторить, відстежує, але це не вливає якимось чином на його позиції. Зараз, якщо говорити про підводний човен "Бєлгород", то він буквально в липні цього року був фактично спущений на воду. Він починає виходити в океани, проводити певні завдання, одним з яких є тестування підводної роботизованої торпеди-дрона "Посейдон" (атомної). Яка в принципі ще перебуває на стадії розробки і тестування. Ця торпеда розрахована, що її тестування може відбуватися тільки до 2024 року. А прийнята на озброєння вона буде ще пізніше. Ці торпеди є лише в дослідних зразках, вони ще не поставлені на регулярній основі на озброєння й продовжують проходити випробування", — зазначає експерт.

За його словами, зараз же прикута увага до цього підводного човна здебільше тільки з точки зору випробувань і аби зрозуміти, чи вдалося росії просунутися в розробках таких фактично ядерних торпед-дронів. Або ядерних роботизованих торпед.

"Тому сказати про якісь великі загрози тут не доводиться", — резюмує Олександр Мусієнко.

Як повідомляв "Телеграф" раніше, Сполучені Штати попередили про "катастрофічні наслідки" для росії в разі використання зброї масової ураження.

Також ми писали, чому не спрацює ядерний шантаж путіна країн Заходу через війну в Україні.