Війна — день 220: "котел" для окупантів у Лимані та підрахунки жертв у Запоріжжі

Читать на русском
Автор
31566
Вторгнення в Україну триває вже 220 днів
Вторгнення в Україну триває вже 220 днів

Оперативно про головне 1 жовтня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну вже триває 220 днів. Кривавий диктатор володимир путін оголосив про анексію чотирьох областей нашої країни, а у відповідь Україна подала заявку на вступ до НАТО. Водночас військове та політичне керівництво наголошує, що ні фейкові "референдуми", ні погрози кремля не стануть приводом для відмови від планів щодо звільнення всіх територій нашої країни в кордонах 1991 року, а ЗСУ показово влаштували окупантам "котел" у Лимані. Країна-агресор же продовжує вдаватися до терористичних методів ведення війни та ракетним ударом вбила 30 людей у Запоріжжі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Міністр оборони ФРН Крістін Ламбрехт у суботу побувала в Одесі та зустрілася з українським колегою. За її словами, комплекси ППО IRIS-T прибудуть до України "найближчими днями"

22:00 Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що вступ України до НАТО "не є основним питанням наразі".

21:00 Через втрату Лимана у кадирова істерика — на своєму telegram-каналі він звинуватив командувача Центрального військового округу генерал-полковника Олександра Лапіна у провалі на даній ділянці фронту. Крім того, глава Чечні радить президентові росії володимиру путіну вдарити ядерною зброєю по Україні.

20:00 МАГАТЕ вдалося відшукати викраденого окупантами директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова.

"Після отримання інформації про затримання Ігоря Мурашова, генерального директора Запорізької атомної електростанції, МАГАТЕ зв’язалося з відповідними органами та повідомило, що пан Мурашов тимчасово затриманий", — йдеться у повідомленні агентства.

19:00 У Криму сильні вибухи в районі військового аеропорту: за деякою інформацією, це вибухнув літак, який викотився зі злітної смуги.

18:00 Офіційно: ЗСУ увійшли у Лиман, повідомив речник східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий.

17:00 Стало відомо про розстріл росіянами автоколони із мирними людьми на Харківщині. За останніми даними, загинули 24 особи, з них 13 — діти.

16:00 Голова МАГАТЕ відреагував на викрадення директора Запорізької АЕС – вимагає від росії пояснень.

15:00 Закон США про ленд-ліз для України вступає в силу: що це означає і чи потрібно платити за зброю.

14:00 Ризик ядерного удару високий: у Зеленського сказали, хто має зупинити путіна.

13:00 З'явилося відео того, як наші бійці встановлюють український прапор на в'їзді до Лиману.

12:00 Голова Луганської ОВ Сергій Гайдай: окупанти, затиснуті в Лимані, попросили російське командування дозволити вийти з міста, але отримали відмову. Угруповання з п'яти тисяч росіян має три варіанти розвитку подій: спробувати вирватися, разом загинути, або здатися.

Можливості підвезення боєкомплекту росіянам в оточене місто чи спокійний вихід із населеного пункту вже перекрито

11:00 Є два сценарії: Жданов пояснив, скільки часу ЗСУ знадобиться на звільнення територій.

10:00 За інформацією Politico, рішення Володимира Зеленського подати від імені України заявку на членство в НАТО стало несподіванкою для Білого Дому.

Втім, з урахуванням того, що відбувається на фронті, дивуватися подібному західним партнерам не варто. Тим більше, що військовий експерт Олег Жданов переконаний: до кінця 2022 року ЗСУ можуть звільнити вже більшу частину окупованої території.

09:00 Генштаб ЗСУ розповів про свіжі втрати ворога на фронті. Найближчими днями чекаємо на черговий ювілей!

Одесу накрило димом, у повітрі виразно чути запах гару. "Телеграф" розбирався, в чому проблема і чи це не пов'язано з нічним обстрілом міста.

Одеса дим 1 жовтня
Ранок Одеса зустріла в диму

08:00 Російське військове командування настільки у розпачі, що збирається відправити на війну недоучених курсантів. Такий крок пояснюється нестачею офіцерів на фронті. Цікаво, де поділися всі попередні, досвідченіші?

Країни Балтії підтримують рішення України вступити до НАТО. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич повідомив подробиці нічного прильоту. Випущена росіянами ракета С-300 зруйнувала кілька квартир у п'ятиповерховому будинку, однак із людей, на щастя, ніхто не постраждав.

07:00 Проаналізували найсвіжіші карти боїв від Інституту вивчення війни (США). Найбільш напружена ситуація зараз спостерігається навколо Лимана Донецької області, який уже протягом кількох днів може знову перейти під контроль ЗСУ.

Свіжа карта бойових дій в Україні 1 жовтня
Свіжа карта бойових дій в Україні 1 жовтня

Російські окупанти продовжують ядерний тероризм. Цього разу вони вирішили діяти хитріше — викрали директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова.

Ігор Мурашов директор ЗАЕС викрадений
Ігор Мурашов

06:00 Зібрали для вас головні новини ночі, які ви могли проспати:

  • з'явилися перші деталі нічних вибухів в Одесі — роз'яснили ситуацію представники оперативного командування "Південь";
  • США поставила "підніжку" Україні щодо заявки до НАТО: у Білому Домі вважають, що зараз це питання краще не вирішувати, важливіше інше;
  • росія ветувала резолюцію Радбезу ООН щодо засудження результатів "референдумів" на окупованих територіях нашої країни;
  • українські військові продовжують знищувати техніку ворога на півдні — мінус вертоліт "Алігатор", система "Сонцепек" та РСЗВ "Град".

05:00 Окупанти вдарили по житловому будинку у Миколаєві, також вибухи пролунали в Одесі.

Удар ворога по Миколаєву

03:05 У Зеленського назвали терміни визволення Лиману від окупантів.

Олексій Арестович на вечірньому ефірі у Марка Фейгіна

03:00 Світовий банк виділить 530 млн. доларів на підтримку України.

02:00 Байден подписал закон, включающий 12 млрд долларов помощи Украине.

01:30 У Миколаєві пролунали вибухи під час повітряної тривоги.

Взрывы в Николаеве

01:00 ППО України збила російський ударний вертоліт "Алігатор" на Херсонщині.

00:00 Голова ГУР МОУ Кирило Буданов вважає, що Україна зможе повернути Крим до кінця весни 2023 року, а може ще раніше.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 28 вересня, можна прочитати у трансляції: "Війна – день 217: ЗСУ просуваються на Харківщині і поступово оточують угруповання військ росії".

Інформація за 29 вересня доступна у зведенні: "Війна — день 218: наступ ЗСУ, ядерні загрози росії".

А з даними за 30 вересня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна – день 219: ЗСУ тиснуть на Донбасі, путін оголосив нову анексію, росіяни вбили десятки людей у Запоріжжі"