Ядерна загроза для України: у США розповіли, як готуються до відповіді росіянам

Читать на русском
Автор
6568
США підтримують Україну від початку вторгнення росіян
США підтримують Україну від початку вторгнення росіян. Фото eadaily.com

Ситуацію довкола ЗАЕС у США також вважають небезпечною і наголошують, що контролювати станцію має України

Загроза застосування російською владою ядерної зброї у війні проти України нікуди не зникала, попри всі заперечення верхівки кремля. Це показало і нехтування безпековою ситуацією на Запорізькій АЕС, по якій росіяни завдавали ударів. Саме тому США не припиняє обговорень з іншими західними країнами щодо реакції на ймовірне застосування "ядерки".

Про це в інтерв'ю "Європейській правді" повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк. Вона назвала будь-які розмови про використання атомної зброї безвідповідальними і додала, опираючись на слова президента Джо Байдена, що у ядерній війні неможливо перемогти.

"Президент Байден чітко сказав, що будь-яке використання ядерної зброї буде абсолютно неприпустимим і викличе серйозні наслідки", — зазначила Бріджит Брінк.

Посол США в Україні додала, що американська сторона разом з іншими західними політиками обговорює реакцію на ймовірний ядерний удар. А на запитання, чи має Америка план на такий випадок, Брінк відповіла наступне: "Ми працюємо над цим і в США, і обговорюємо разом з партнерами те, як ми могли б вчинити у відповідь на ті дії, які були б абсолютно неприйнятними. І президент про це дуже чітко повідомив".

При цьому вона додала, що ситуація на Запорізькій АЕС також є дуже небезпечною. Тому США підтримує вимогу України щодо створення навколо атомного об'єкта демілітаризованої зони, а також повернення повного контролю над станцією українській стороні.

"Ми співпрацюємо з МАГАТЕ та міжнародними партнерами на підтримку цієї мети, бо ситуація небезпечна", — резюмувала Бріджит Брінк.

Нагадаємо, що США пообіцяли України зброю для прикриття неба над ТЕС та ТЕЦ України – "Телеграф" з'ясував, про що йдеться. Додамо, що це озброєння увійде у новий пакет допомоги від США розміром 182 млн доларів.