Війна — день 199: ЗСУ розвивають успіх на Харківщині, а у росіян істерика

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 10 вересня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 199 днів. В ході контрнаступу війська ЗСУ, що почалося напередодні, здобули низку великих перемог на Харківському напрямку і змогли там просунутися більш ніж на 50 кілометрів углиб позицій ворога, попутно звільнивши десятки населених пунктів і викликавши паніку та істерику у російських пропагандистів. При цьому прогрес помітили навіть у НАТО, де повідомили про перелом у війні.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 10 вересня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Воїни 113-ї окремої бригади територіальної оборони звільнили Василенкове та Артемівку, що на Харківщині, повідомив Володимир Зеленський.

Жіноча збірна України виграла шість матчів з шести у відборі на Євроволей-2023!

22:00 Збройні сили України з початку вересня звільнили близько 2 тис. квадратних кілометрів території, повідомив у відеозверненні у суботу президент України Володимир Зеленський.

21:00 Увечері російські окупаційні війська обстріляли Холодногірський та Шевченківський райони Харкова, в результаті 1 мирний житель загинув, ще 3 поранені.

20:00 Підрозділи кількох дивізій ЗС рф не встигли втікти з Ізюму, і потрапили в оточення, пише журналіст Юрій Бутусов.

Жителі Лисичанська у соціальних мережах пишуть, що українські танки вже в місті.

19:00 У полон потрапив російський підполковник Артем Хелемендік із 18-мотострілецької дивізії.

18:00 Російська армія відступає з Вовчанська (Чугуївський район Харківської області), повідомляє окупаційна влада.

17:00 Начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай натякнув на початок звільнення Лисичанська від російських окупантів.

16:00 Україна розгляне можливість відкриття квоти на експорт 100 тис. тонн вугілля до Польщі у вересні, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

15:00 Армія росії втекла з Ізюма: підтверджують самі окупанти.

14:00 СБУ виклала фото з українськими спецназівцями у звільненому Куп'янську.

13:00 Виїзд чоловіків за кордон: Резніков пояснив необхідність обмежень.

12:00 У соцмережах пишуть про те, що ЗСУ вже в Ізюмі Харківської області, російські телеграмканали повідомили, що російські війська виходять з Лиману Донецької області. Інформація потребує перевірки.

Голова Харківської області Олег Синєгубов офіційно оголосив про звільнення Балаклії.

11:00 До Києва прибула голова МЗС Німеччини Анналена Бербок.

10:00 У Генштабі ЗСУ відзвітували про нові втрати російських окупантів в Україні. Плюс 350 "добрих росіян" за добу!

Втрати росіян в Україні 10 вересня

Тим часом мешканці Нової Каховки продовжують жити в окупації та сподіватися на швидке визволення. З чим саме доводиться стикатися городянам, розповіли у нашому докладному матеріалі.

09:00 Українським військовослужбовцям вдалося зайти до Куп'янська Харківської області. Бійці 1-го батальйону 92-ї механізованої бригади показали знімки з українським прапором біля будівлі міськради. Слава ЗСУ!

Українські захисники біля будівлі міськради Куп'янська

08:00 На Харківщині під час ракетного обстрілу смт Нова Водолага загинула жінка. Росіяни потрапили снарядом безпосередньо у її будинок.

Рятувальники розбирають завали будинку на Харківщині

Науковий співробітник інституту глобальної державної політики у Берліні Тобіас Шнайдер оцінив наступ ЗСУ у Харківській області. На його думку, це може спричинити справжній перелом російсько-української війни.

07:00 У мережі розповсюджують фото чергової знищеної російської бази. За деякими даними, це могло бути розташування ворожої армії у селищі Великий Бурлук Харківської області.

Великий Бурлук на карті

Голова Інституту національної пам'яті України Антон Дробович назвав три головні відмінності українців та росіян. Серед них, звичайно ж, і непереборна любов до свободи.

У Генштабі ЗСУ заявили, що росіяни на Херсонщині вирішили підтримати армію за допомогою нового вливання "кадировців". Про те, як часто бійці з Чечні користуватимуться "тік-током" для виконання "бойових завдань", не уточнювалося.

06:00 Кілька нічних новин, які ви могли проспати:

  • вночі вибухи звучали на Миколаївщині, Дніпропетровщині, Харківщині. Над Дніпром, до речі, вдалося збити крилату ракету. Харків же під ранок знову почали обстрілювати із ракетно-зенітних комплексів;
  • на противагу цьому пані "Бавовна" завітала до окупантів у Мелітополі. Факт атаки російських позицій підтвердив мер міста Іван Федоров;
  • за попередніми даними ООН, жертвами війни серед цивільного населення стали 14 059 осіб. Цифри, звісно ж, приблизні, адже Україна ще офіційно не документувала події у Маріуполі та низці інших тимчасово окупованих населених пунктів;
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що росія намагається використовувати енергетичний шантаж країн Заходу, бо армія рф втрачає сили і наполегливість у цій війні. Заходу, переконаний політик, варто об'єднатися перед викликом Кремля, щоб допомогти Україні вистояти перед окупаційною навалою.
  • військові потихеньку починають ділитися інформацією щодо контрнаступу ЗСУ на Харківщині. Операцію характеризують як вельми красиву і водночас зухвалу.

05:00 Зеленський відзначив державними нагородами ще майже 300 українських військових.

03:05 Над Дніпром збили ворожу ракету, у Харківській та Миколаївській областях було чути вибухи.

03:00 ЗСУ знищили за добу 75 окупантів, 5 танків Т-72; 2 гаубиці "Мста-Б"; 8 одиниць автобронетехніки, — ОК "Південь".

01:00 У Мелітополі чути вибухи та стрілянину.

00:00 Президент Володимир Зеленський підтвердив, що ЗСУ у Харківській області звільнили понад 30 населених пунктів.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 7 вересня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 196: ЗСУ наступають і на півдні, і на Харківщині".

Інформація за 8 вересня доступна у трансляції: "Війна — день 197: важкі бої на Донбасі, ЗСУ розвивають наступ на Харківщині та півдні".

Про події 9 вересня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 198: неймовірні успіхи ЗСУ на фронті, смерть королеви Великобританії"