Війна — день 197: важкі бої на Донбасі, ЗСУ розвивають наступ на Харківщині та півдні

Читать на русском
Автор
28999
Вторгнення Росії в Україну триває вже 197 днів
Вторгнення Росії в Україну триває вже 197 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 8 вересня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 197 днів. Російські війська продовжують масово обстрілювати українські міста ракетами. Водночас, на півдні країни та в Харківській області українські війська видавлюють окупантів та поступово звільняють окуповану територію.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 вересня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 З 1 вересня Збройні сили України звільнили від російської окупації понад тисячу квадратних кілометрів території України, повідомив президент Володимир Зеленський.

22:00 Новий король Великої Британії взяв ім’я Карла III і зробив заяву.

21:00 Королева Великобританії Єлизавета ІІ померла.

20:00 Україна вразила системами HIMARS більш ніж 400 російських цілей, повідомив голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі.

19:00 Парад українських прапорів на Харківщині: мережу заполонили фото та відео з бійцями ЗСУ.

18:00 Латвійська православна церква відокремлюється від путінської РПЦ.

У ході ведення наступальних дій на Слов’янському напрямку підрозділи 103-ї окремої бригади Сил територіальної оборони разом з підрозділами 15-го полку Національної гвардії України просунулися у глибину до 3 км і звільнили населений пункт Озерне. Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов.

17:00 Держсекретар США Ентоні Блінкен, який сьогодні приїхав до Києва з неоголошеним візитом, провів зустріч із президентом України Володимиром Зеленським. Він, зокрема, повідомив главу держави про намір США вкласти 2,2 млрд доларів у зміцнення безпеки України та сусідніх держав.

16:00 Звільнено десятки населених пунктів: у Генштабі повідомляють про успіхи наступу ЗСУ.

15:00 Дві ракети збили над Білгородом, — інформує російська влада.

Норвегія передасть Україні ракети приблизно 160 ракет Hellfire, пускові майданчики та блоки наведення, а також прилади нічного бачення зі складів норвезьких збройних сил.

Сьогодні вранці партизани влаштували вибух біля будинку одного з колаборантів в Мелітополі, псевдокерівника КП "Водоканал" Юрія Онищука, — повідомляє мер Іван Федоров.

Мелітополь чекає звільнення ЗСУ, — на вулицях можна побачити прапори України:

Прапор України в Мелітополі 08.09.2022
Прапор України в Мелітополі 08.09.2022

14:20 Ердоган заявив, що згодний зі словами путіна про те, що, що зерно з України йде не до країн Африки, а на Захід.

13:30 Держсекретар США Блінкен прибув із неоголошеним візитом до Києва – AFP.

З 19 вересня Естонія, Латвія, Литва та Польща запроваджують заборону на в'їзд росіян із шенгенськими візами, у тому числі виданими в інших країнах Європейського Союзу.

12:20 Глава МАГАТЕ запропонував і росії, і Україні укласти "просту угоду про захист ЗАЕС", яка забороняє обом сторонам атакувати станцію, — через 10-14 днів орієнтовно пройде зустріч для вивчення плану дій.

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про новий пакет військової допомоги Україні вартістю 675 мільйонів доларів, його вже схвалив Байден.

10:50 Росіяни завдали ударів по Індустріальному та Немишлянському районам Харкова. Вже відомо про 2 загиблих та 5 постраждалих.

09:40 Пентагон сьогодні оголосить новий пакет військової допомоги Україні на 675 млн доларів, — WP.

За добу росія втратила в Україні ще орієнтовно 640 окупантів:

Втрати росії в Україні 08.09.2022
Втрати росії в Україні 08.09.2022

08:40 Внаслідок вогневого удару по зосередженню особового складу та військової техніки окупантів, які перебували на території аграрного підприємства "Україна" села Солодководне Запорізької області, ворог зазнав значних втрат, кількість уточнюється, — Генштаб ЗСУ.

У Білорусі розпочалися навчання з відпрацювання бойових дій зі звільнення території, тимчасово захопленої противником, повідомили у Міноборони республіки.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • сьогодні буде нова зустріч формату "Рамштайн", очікується затвердження нового пакету військової допомоги Україні;
  • ЗСУ просунулися на 20 км у Харківській області, — експерти американського Інституту вивчення війни;
  • влада росії "допитала, затримала і насильно депортувала в рф" від 900 000 до 1,6 млн українців, — ООН;
  • путін заявляв, нібито українське зерно доставляють в ЄС, а не країни, які цього більше потребують, і на фоні цього хотів переглянути роботу зернового коридору, — Зеленський ж спростував такі заяви і прояснив, що з 70 з 102 суден вирушили до Азії та Африки.

5:00 В ООН кажуть, що місія зі встановлення подробиць теракту в Оленівці вирушить до України "найближчими днями"

3:00 Росіяни знову зазнали тяжких втрат на південному напрямку. За добу окупаційна армія втратила 108 солдатів, 5 танків, 3 "Гради" та 10 одиниць артилерії. Крім того, вони втратили дві пускові установки ЗРК С-400 та радіолокатор наведення до С-300.

1:00 Окупанти після опівночі знову обстріляли Харків, повідомляється про вибухи у двох районах міста.

00:00 Велика Британія готує велику операцію з підготовки українських військових, повідомив посол України у Великій Британії Вадим Пристайко.

Нагадаємо, про події 5 вересня можна прочитати у зведенні: "Війна в Україні — день 194: ЗСУ демонструють успіхи на Донбасі та півдні на тлі атак росіян" .

Про те, що відбувалося 6 вересня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 195: росіяни намагаються зупинити просування ЗСУ на півдні і продовжують ядерний шантаж".

Інформація за 7 вересня доступна у трансляції: "Війна — день 196: ЗСУ наступають і на півдні, і на Харківщині".