Десятки чиновників по всій Україні: СБУ накрила масштабну корупційну мережу в ДСНС

Читать на русском
Автор
13223
По всій Україні провели щонайменше п’ятдесят масштабних обшуків
По всій Україні провели щонайменше п’ятдесят масштабних обшуків

Корупціонери не замислювалися про життя простих українців навіть під час війни

У період масштабного вторгнення росії в Україну, коли багато рятувальників ризикують своїм життям, ліквідуючи наслідки обстрілів і розбираючи завали, чимало представників адміністрації державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) заплямували честь мундира корупцією. Принаймні саме таке звинувачення топовим чиновникам Служби в одинадцяти областях України висувають співробітники СБУ.

Більше деталей повідомив речник відомства Артем Дехтяренко. Він наголосив, що правоохоронці змогли розкрити масштабну корупційну схему, через яку життя тисяч українських громадян опинилися в небезпеці.

Попри її обсяг, схема була дуже простою — представники ДСНС пропонували керівникам різних компаній, а також великих торгових центрів "купити" прискорення для оформлення різних дозвільних документів. Здебільшого вони стосувалися дозволів на ведення підприємницької діяльності. Сюди також входили узгодження планів евакуації населення з певних будівель за надзвичайних ситуацій, у тому числі аварії. Цікаво, що у переліку об’єктів — не лише магазини чи ТЦ, а навіть автозаправні станції.

"За отриманий хабар чиновники ДСНС не здійснювали фактичну перевірку пожежної безпеки у громадських місцях, частина з яких виявилася нездатною забезпечити цивільну оборону громадян у момент надзвичайних ситуацій. Зокрема, під час ліквідації наслідків російських обстрілів. Таким чином, вони ставили під загрозу життя та здоров’я громадян України", — зазначили у пресслужбі СБУ.

У відео є уривок записів розмов корупціонерів

Слід зазначити, що схема "працювала" по всій країні. Перевірки були проведені на Дніпропетровщині, Харківщині, Житомирщині, Кіровоградщині, Рівненщині, Львівщині, Чернігівщині, Волині, а також у Запорізькій, Хмельницькій та Чернівецькій областях. При цьому до корупції були причетні не лише рятувальники, а й інші держустанови.

Щомісяця від таких операцій підозрювані отримували понад 10 млн гривень. Проводиться додаткова перевірка, шість учасників корупційної схеми вже отримали свої підозри згідно з двома статтями УКУ.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, що СБУ провела перевірки щодо ймовірного розкрадання гуманітарної допомоги. Слідчі працювали одразу у двох областях України.