Україна використовує у боротьбі з росією методику США та НАТО: у чому її особливість

Читать на русском
Автор
3819
Український опір діє на окупованих територіях
Український опір діє на окупованих територіях. Фото rbc.ua

Українці використовують проти росії всі доступні ресурси та виявляють винахідливість

Україна використовує нетрадиційний підхід до ведення війни, який розробили сили спецоперацій США та НАТО у 2013 році. The Resistance Operating Concept (Оперативна концепція опору) була підготовлена після війни росії з Грузією і вона є планом дій при вторгненні більшої сусідньої держави. Є методи як військового, і ненасильницького опору, включаючи страйки дій окупантів.

Про це пише CNN. Елементи такого ведення війни експерти, з якими поспілкувалися з журналістами, бачать не лише у діях влади та регулярних військ, а й у цивільному спротиві.

Зокрема ознаки використання концепції опору ROC побачили у вибухах у Криму останнім часом. Діяти силам спецоперацій необхідно за підтримки опору в розвідці, ресурсах, логістиці і з великою ймовірністю принципи опору застосовуються на острові прямо зараз.

Також в Україні діє вебсайт, на якому є інструкції, як чинити ненасильницький опір окупантам. Опір може використовувати і насильницькі методи, включаючи коктейлі Молотова, хімікати у бензобак та інше шкідництво окупантам. Зазначається і медіа складова з відео успішної ліквідацією російської техніки під музику, виступи президента Володимира Зеленського, що викликає підтримку союзників та не дає забувати про Україну.

CNN зазначає, що у доктрині враховуються особливості населення, місцевості тощо. Вона спрямована не на створення повстанського руху, а на урядові сили, які боротимуться з окупантом. Інтерес до методу виріс після окупації росією Криму. Після вторгнення в Україну у лютому країни Балтії заговорили про запровадження концепції на національному рівні.

Раніше "Телеграф" розповідав, що підготовка партизанів розпочалася ще за кілька місяців до вторгнення. Основна їх мета – колаборанти. Також вибухи в Криму змусили окупантів понервувати — військовий експерт зазначає, що вони важливі у кількох аспектах і можуть викликати активізацію переговорів.