Війна — день 173: на Донбасі йдуть запеклі бої, але нова тактика ЗСУ приносить плоди

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 15 серпня

Майже шість місяців українські сили оборони відбивають атаки рф, війська якої повномасштабно вдерлися в нашу країну в лютому. Російське командування атаками на різних напрямках на Донбасі намагається заплутати та відвернути увагу ЗСУ від звільнення Херсонщини. Найважче українським захисникам зараз поблизу Пісків. До речі, ЗСУ в останні тижні змінили стратегію ведення війни й досягли успіхів у уповільненні просування російських окупаційних військ. Також українські військові напередодні удостоїлися похвали від Пентагону.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує від головних подій України та світу, що відбулися 15 серпня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські війська обстрілюють Харків, ймовірно, із РСЗВ. У місті лунають численні вибухи.

22:00 Росіяни намагаються влаштувати оточення ЗСУ в районі Сіверська, повідомив радник голови ОПУ Олексій Арестович.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пропонує на законодавчому рівні закріпити в обов'язках бійців Національної гвардії (НГУ) можливість здійснювати розмінування, у тому числі під час війни.

21:00 Українські військові збили на Запорізькому напрямку два ворожі безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10" та крилату ракету, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

20:00 Зеленський провів засідання ставки верховного головнокомандувача, повідомив Данілов.

19:00 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 У мережі з'явилися фото з нібито живим Пригожиним. Вчора в телеграм-каналах припускали, що він міг загинути під час удару по базі ПВК "Вагнер" у Попасній.

17:00 путін знову висловився про війну в Україні: у промові був цікавий момент.

16:00 Росіяни продовжують обстріли районів Енергодара, імітуючи "обстріли з боку ЗСУ". Мер міста розповів, звідки ведуть вогонь окупанти.

15:00 Верховна Рада продовжила термін дії воєнного стану та загальної мобілізації ще на три місяці – до 21 листопада. Обидва законопроекти підтримали по 328 депутатів.

Суд у Нідерландах оприлюднить вирок у справі про збитий над Україною авіарейс MH17 17 листопада 2022 року.

14:20 Російські військові почали вивозити свої сім'ї з Мелітополя, – мер Федоров.

Число постраждалих у ранковому обстрілі Харкова зросло до семи осіб.

13:00 Два кримінальні авторитети з рф намагалися вступити до добровольчих батальйонів Києва, — СБУ викрила їх та примусово видворила з України.

Зеленський звільнив керівників управлінь СБУ у Києві, Київській, Тернопільській та Львівській областях, — голову СБУ Львівщини Артема Бондаренка було звільнено з минулого місця і тут же призначено головою СБУ Києва та Київської області.

Тим часом в мережі з'явилося відео, як дрон знищив вишку рф у селі Казинка Білгородської області неподалік від кордону України, — з її допомогою велося спостереження за Україною.

12:00 Судилище над захисниками "Азовсталі" у Маріуполі — військовий злочин росії, і Червоному Хресту настав час згадати про своє призначення і подумати про свою репутацію, — Подоляк.

Внаслідок обстрілу Харкова було пошкоджено багатоповерхівку, дитячий майданчик, автомобілі, — вже відомо про п'ятьох постраждалих.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний опублікував привітання з Днем Війська Польського: "Сьогодні, як і 102 роки тому, ми знову разом протистоїмо спільному багатовіковому ворогові".

11:00 На Салтівці у Харкові росіяни завдали удару серед житлових будинків поряд із зупинкою громадського транспорту, — вже відомо про мінімум двох постраждалих.

10:25 У ході бойових дій у віці 30 років героїчно загинув український льотчик Антон Листопад.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 15.08.2022

09:00 Дніпропетровщина: вночі ворог обстріляв Нікополь, Марганецьку, Покровську громаду, та Синельниківський район, — зруйновано склади та цехи промислового підприємства, об'єкт соціальної інфраструктури, пошкоджено підприємство енергетичної інфраструктури. Попередньо без жертв.

В Харкові теж поцілили вночі в підприємство, в Мерефі неподалік пошкоджено об'єкт інфраструктури та промислову будівлю, також був приліт в Чугуєві. Попередньо без постраждалих, але деталі ще з'ясовуються.

У Миколаєві після нічного обстрілу пошкоджено навчальний заклад та готель на околицях міста. Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється.

08:45 Українські військові відбили російські атаки одразу на чотирьох напрямках, — Генштаб ЗСУ.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • більшість представників військового командування росіян дійсно виїхало з Херсона, — підтвердив заступник голови облради Юрій Соболевський; раніше про це казав Кім;
  • під Мелітополем пошкодили залізничний міст, яким росіяни доставляли військові ешелони з Криму, окупанти другу добу не можуть його відновити, — мер Іван Федоров;
  • ще шість суден отримали дозвіл Спільного координаційного центру на прохід з України через морський гуманітарний коридор у Чорному морі;
  • польська армія виводитиме пострадянську авіаційну техніку та замінятиме її літаками з США та Південної Кореї;
  • тим часом путін написав голові КНДР Кім Чен Ину, що дві країни будуть "спільними зусиллями розширювати всебічні та конструктивні двосторонні відносини".

06:00 Повідомляють, що кількість "прильотів" у Харкові та області цієї ночі досягла 10. Інформація про постраждалих уточнюється. Момент одного з влучень зафіксувала камера відеоспостереження.

05:00 Під обстріл з РСЗВ росіян потрапило місто Нікополь.

03:00 Російські окупанти здійснили масований обстріл Харкова та Миколаєва, у містах пролунали численні та сильні вибухи.

01:00 Російські окупанти минулої доби здійснили 11 обстрілів чотирьох прикордонних громад Сумської області, зафіксовано понад 110 прильотів, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

00:00 Судна Sara та Efe зайшли до Одеського порту під завантаження 8 тис. тонн кукурудзи та близько 7,5 тис. тонн рослинної олії, тим самим загальна кількість суден, що зайшли в Україну з початку війни в рамках Чорноморської зернової ініціативи, досягла шести, повідомила Адміністрація морських портів України.

Інформацію за 12 серпня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 170: ЗСУ спалюють тили окупантам, ситуація із Запорізькою АЕС".

Що відбувалося 13 серпня читайте у матеріалі: "Війна — день 171: загарбники активізувалися на Донбасі, ядерні погрози росії".

Дані за 14 серпня доступні у статті: "Війна — день 172: росіяни тиснуть на Донеччині, а ЗСУ б’ють окупантів біля Херсона".