Війна — день 160: росіяни накопичують сили для наступу на Миколаїв та Кривий Ріг

Читать на русском
Автор
20729
Війна в Україні — день 160-й
Війна в Україні — день 160-й. Фото Телеграф

Оперативно про головне за 2 серпня

Протягом 160 днів українські сили оборони борються з російськими загарбниками, які повномасштабно вторглися до країни 24 лютого. Триває накопичення сил обома сторонами на південному фронті. За даними української сторони, для наступу на Миколаїв та Кривий Ріг ворог зосередив там близько 30 БТГ. Також росіяни продовжують обстрілювати східні та південні регіони України, особливо дістається Харкову та Миколаєву. Водночас соціологи провели опитування серед українців щодо їхнього ставлення до росіян, яке показало, що звірства росіян поховали ідею "дружніх" відносин мешканців двох країн. А тим часом США схвалили виділення нам нового пакету військової допомоги розміром 550 млн доларів, до якого увійдуть як артилерійські снаряди для 155-мм гаубиць, так і ракети для РСЗВ HIMARS.

У цьому матеріалі "Телеграф" повідомляє про головні події, що відбулися в Україні та світі 1 серпня, проте більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Мер Миколаєва повідомив про новий масований обстріл міста.

22:00 У Миколаєві після обстрілу та потужних вибухів почалася пожежа, заявив мер міста Сенкевич.

"Там просто пекло": Зеленський розповів, де на фронті найважче.

21:00 "Чи живий путін?" У розвідці пояснили, чому історії про двійники схожі на правду.

20:00 Увечері по Україні знову було завдано ракетного удару. У Повітряних силах ЗСУ повідомили, що з восьми російських ракет вдалося збити сім.

19:00 У Зеленського відреагували на визнання "Азова" у росії "терористами".

18:00 Ненсі Пелосі таки прилетіла на Тайвань.

Успіх ЗСУ: звільнено ще сім населених пунктів на одному із напрямків.

17:00 У Литві росію офіційно визнали державою-спонсором тероризму.

16:00 Одна з європейських країн передумала давати Україні танки.

15:00 Кількість жертв ракетного удару окупантів по Вінниці зросла — помер дитячий лікар, невролог Павло Ковальчук, який був поранений і боровся за своє життя у лікарні. Таким чином, кількість загиблих внаслідок теракту росіян 14 липня склала 27 людей.

Тим часом літак Ненсі Пелосі все ж таки летить у бік Тайваню.

14:15 СБУ ліквідувала мільйонну ботоферму, яка працювала для дискредитації президента Володимира Зеленського та "розхитування суспільно-політичної ситуації" на замовлення однієї з політсил. Як пише "Українська правда", за даними її джерел, йдеться про політсилу Петра Порошенка "Європейська солідарність".

12:30 Міністр закордонних справ Польщі та чинний голова ОБСЄ Збігнєв Рау прибув потягом "Укрзалізниці" з візитом в Україну і вже відвідав Бучу. "Військові злочини, скоєні російськими військами в Україні, не будуть забуті. Винні будуть притягнуті до відповідальності", — сказав він.

Збігнєв Рау в Україні 02.08.2022
Збігнєв Рау в Україні 02.08.2022

Тим часом канцлер Німеччини Олаф Шольц стверджує, що ФРН довелося відмовитися від ідеї нейтралітету щодо передачі зброї країнам, що воюють, і вони доставили Україні "все, що було".

11:10 Перша леді України Олена Зеленська підписала Меморандум про взаєморозуміння з Представництвом Дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) в Україні. Було вирішено об’єднати зусилля та сфокусуватися на тому, щоб діти й молодь, особливо найуразливіші групи, якомога менше відчували на собі згубний вплив війни.

Зеленська ЮНІСЕФ

Віталій Кім показав відео моменту нічних обстрілів Миколаєва:

10:00 Екс-президент США Дональд Трамп заявив, що Україна могла б відмовитися від вступу до НАТО та Криму заради миру, і за його президентства війни б не було.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 02.08.2022

09:00 Два райони Миколаєва вночі обстріляли ракетами С-300 та снарядами типу "Смерч", пошкоджено гуртожиток університету, магазин, житлові будинки, постраждав охоронець, — голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

08:10 Вибухи, що було чутно вночі в районі Інгулець Кривого Рогу — обстріл в районі Карповки із РСЗО; є руйнування, але без втрат, — міський голова Олександр Вілкул.

Крім того, на Дніпропетровщині стріляли по Покровській громаді в Синельниківському районі (пошкоджено будинки, магазин, автівки), в селі Кошове перебита лінія електропередач.

07:00 Голова податкового комітету парламенту Данило Гетьманцев дав розгорнуте інтерв'ю "Телеграфу", де прокоментував:

  • розмови про свою відставку та нові можливі відставки в уряді;
  • чому саме зараз актуальна реалізація закону про олігархів;
  • план відновлення України — що вже почали зараз, як його буде реалізовано надалі, і що потрібно знати про критиків плану;
  • які галузі Україні потрібно розвивати, аби залучити інвестиції;
  • чому санкції проти росії не такі ефективні, як хотілося б;
  • що буде з економікою України восени та взимку;
  • чому допомога бізнесу зараз обмежена;
  • чому деякі політики піаряться на війні.

06:30 Кілька важливих новин на ранок:

  • крім Миколаєва та Харківщини, були повідомлення про вибухи у Кривому Розі, уточнюємо;
  • російських військових перекидають з Донбасу на південь України і кремль, можливо, згортає наступ на Слов'янськ; відповідальність за загибель українських полонених в Оленівці несе рф, — таких висновків дійшли експерти американського Інституту вивчення війни;
  • росія використовує ЗАЕС як військову базу для обстрілу українців, — дійшов до очевидного висновку після трьох тижнів обстрілів Нікополя держсекретар США Ентоні Блінкен;
  • тим часом Україна вкотре звернулася до ООН с закликом закрити небо над українськими АЕС, — заступник глави МЗС України Микола Точицький виступив на конференції з відповідною промовою;
  • внаслідок обстрілу руснею евакуаційного мікроавтобуса в районі Довгового на Херсонщині загинуло три людини.

6:00 Ніч у Миколаєві пройшла з вибухами – обстріл підтвердив мер міста Олександр Сенкевич. Чотири вибухи пролунали в кількох районах міста. Попередньо, поранена одна людина.

5:00 Неспокійна ніч видалася для мешканців Харківщини, по якій росіяни здійснили масовий ракетний пуск. У місцевих телеграм-каналах пишуть, що окупанти запустили шість ракет, а в області чули щонайменше два вибухи

3:00 За попередню добу в південних областях України було ліквідовано 32 окупанти. Крім того, вони втратили гаубицю, зенітно-ракетний комплекс "ТОР" та три одиниці бронетехніки.

1:00 США тим часом провели успішну контртерористичну операцію та ліквідували лідера "Алькаїди" аз-Завахірі

00:00 Якщо Україна не встоїть перед імперськими планами путіна, Польщі та країнам Балтії загрожує подальше розширення сфери впливу Росії в Центральній Європі, заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Що сталося 30 липня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті: "Війна — день 157: ЗСУ ведуть успішні бої на Донбасі, росіяни відповідають звірствами проти полонених та цивільних".

З головними новинами за 31 липня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 158: нові удари по українських містах, загибель відомого бізнесмена та НП у Севастополі".

А інформацію за 1 серпня читайте у матеріалі: "Війна — день 159: окупанти перейшли на Бахмут, загострення в Косово".