Війна — день 149: окупанти загрузли на Донбасі, переговори щодо зерна в Туреччині

Читать на русском
Автор
17175
Війна в Україні — день 149
Війна в Україні — день 149

Оперативно про головне за 22 липня

Російські загарбники упродовж 149 днів ведуть широкомасштабне вторгнення в Україну. Українські захисники стійко захищають позиції на Донбасі, де окупанти посилили тиск на Бахмутському напрямку. Проте російська армія загрузла у цьому регіоні, вважають аналітики. Через провали на фронті росіяни варварськи обстрілюють українські міста, зокрема під удари потрапили Харків та Миколаїв, яким загарбники випустили 7 ракет. Напередодні Євросоюз запровадив нові санкції проти російських компаній та громадян.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 22 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський в інтерв'ю Wall Street Journal заявив, що зміна в балансі вогневої потужності ЗСУ та окупаційних військ знизила українські втрати: якщо на піку бойових дій у травні та червні Україна втрачала від 100 до 200 військовослужбовців на день, тепер ця кількість скоротилася до 30 загиблих на день та близько 250 поранених.

22:00 Російські окупанти в черговий раз обстріляли житлові квартали Слов'янська, наразі відомо про мінімум трьох поранених людей, шість пошкоджених п'ятиповерхівок і декілька приватних будинків, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

21:00 Президент США Джо Байден підписав документ про надання Україні чергового пакету військової допомоги — на суму $270 млн.

20:00 Міноборони показало ювелірну роботу ЗСУ по позиціях росіян біля Запорізької АЕС.

19:00 Російські військові пішли штурмом на кількох напрямках фронту, проте після відповіді з української сторони відступили, повідомляють у Генштабі ЗСУ. Також росіяни намагалися захопити Вуглегірську ТЕС, але безуспішно.

За повідомленням влади Запоріжжя, прильотів не було, ситуація спокійна.

18:00 У Запоріжжі пролунало близько 15 вибухів. Повітряна тривога у місті не оголошувалась.

Також повідомляється про вибухи у Харкові.

Угода щодо зерна підписана у Стамбулі: заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм озвучив чотири найважливіші для України моменти.

17:00 У мережі ходять чутки про перший котел для росіян під Херсоном — що пишуть і чи це так насправді.

16:00 Активне застосування американських реактивних систем HIMARS призупинило спроби російського наступу на Півдні та Сході України. Водночас, за останні дні на Заході прозвучала низка дуже серйозних заяв про перелом у війні, в яких високо оцінюється ймовірність перемоги України на полі бою. "Телеграф" зібрав найважливіше із заяв та прогнозів.

15:00 Співробітники ДПСУ вилучили у голови штабу оборони Дніпра Геннадія Корбана український паспорт і не дозволили йому потрапити в Україну через польсько-український кордон. Такі дії прикордонники пояснили Указом президента про припинення громадянства Корбана, про який говорять вже кілька днів.

14:00 Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт зерна морським шляхом. Найближчим часом її має підписати ще й країна-агресор російська федерація.

13:00 Стало відомо, що Україна найближчим часом отримає нових глав СБУ та Генпрокуратури.

12:00 Одеса під загрозою? На Заході озвучили тривожний для України сценарій війни.

Турецький телеканал Habertürk повідомляє, що до Стамбула для підписання угоди щодо зерна вже прибув шойгу. Також наголошується, що угоду від Туреччини та росії підпишуть глави військових відомств двох країн.

Тепер Google заблоковано і "на території "ДНР", заявив ватажок бойовиків деніс пушилін. Раніше, нагадаємо, Google заблокували бойовики "ЛНР".

11:00 Сценарист підкачав: мережу розвеселило спілкування медведєва з пораненим російським солдатом (відео)

10:00 путін готується оголосити про "перемогу" росії в Україні: Каспаров назвав дату.

09:00 Генштаб ЗСУ стандартно звітує українцям про поповнення списку втрат російської армії на фронті. За добу ворог не дорахувався близько 150 солдатів та офіцерів, а також 22 автомобілів.

Втрати армії рф в Україні 22 липня
Втрати армії рф в Україні

08:00 Мер Нікополя Олександр Саюк розповів про обстріл минулої ночі. Усього було зафіксовано дві масовані атаки окупантів, містом випущено близько 100 снарядів. Згідно з попередньою інформацією, одна людина загинула, ще одна поранена.

Зруйновано один житловий будинок, ще 19 частково пошкоджено. Також зафіксовано пошкодження деяких комунікацій та залізниці.

07:00 Лиман Донецької області бореться за виживання у тимчасовій окупації російськими військами. У місті відсутні основні комунікації, окупанти відмовляються давати гуманітарку чи допомагати із відновленням зруйнованих будинків.

06:00 Російські окупанти значно загальмували у своєму просуванні на Донбасі. На південному напрямку — і зовсім не мають успіхів, їм доводиться стримувати контрнаступ ЗСУ, регулярно страждаючи через знищення складів. Більше деталей у свіжому аналізі ситуації на фронті від фахівців ISW.

Свіжі карти боїв в Україні 22 липня

У Нікополі цієї ночі було дуже голосно. Подробиць російської атаки поки немає, проте глава Нікопольської РВА Євген Євтушенко заявив, що армія рф завдала мінімум чотири залпові удари з РСЗВ.

05:00 Минулої доби в зоні відповідальності Оперативного командування "Південь" ЗСУ завдали наступних втрат російським військам: 35 солдатів, самохідна гаубиця "Мста-С", 2 безпілотники-розвідники, 3 одиниці броньованої та 8 автомобільної техніки.

03:00 Вибухи пролунали у Харківській області.

01:00 У реєстр олігархів може бути записано іноземного бізнесмена, якщо він веде діяльність на території України, сказав секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

00:00 Російські окупанти в ніч проти п'ятниці знову обстріляли з РСЗВ місто Нікополь Дніпропетровської області.

З головними новинами за 19 липня можна ознайомитись у матеріалі за вівторок: "Війна — день 146: Рада звільнила Баканова, а окупанти "вогневим валом" штурмують Донбас".

Важлива інформація за 20 липня доступна у зведенні за середу: "Війна — день 147: окупанти націлилися на 2 міста на Донбасі, поки путін шукає зброю в Ірані".

Що сталося 21 липня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті за четвер: "Війна — день 148: зіркова година HIMARS та нова зброя для України".