Війна — день 144: окупанти готують масштабний наступ на Донбасі та тероризують українські міста

Читать на русском
Автор
17785
Війна в Україні — день 144
Війна в Україні — день 144

Оперативно про головне за 17 липня

Українські захисники ось уже 144 дні ведуть боротьбу за незалежність проти російських окупантів. Загарбники зосередилися на захопленні Бахмута та Сіверська на Донеччині, і найближчим часом очікується масований штурм на цих напрямках. Тривоги додає і ймовірна поява в Україні міністра оборони росії Сергія Шойгу, який заявив про "нарощування дій" на фронті. Проте ЗСУ продовжують косити ряди командирів російської армії. У цій справі домогають американські системи HIMARS. У відповідь на удари по військовій інфраструктурі окупанти продовжують ракетний терор. Були обстріляні Одеса та Дніпро, де мешканцям міста навіть порадили виїхати у безпечніше місце на якийсь час. За оцінками Міноборони України з початку повномасштабного вторгнення рф близько 70% російських ракетних ударів припали виключно на цивільну інфраструктуру.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 17 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський пояснив, чому відсторонив Баканова та Венедиктову з посад.

22:00 Зеленський звільнив голову СБУ Баканова та генерального прокурора Венедиктову.

21:00 Станом на 17 липня на Київщині знайдено 1346 тіл місцевих жителів, які загинули від рук окупантів, ще 300 осіб вважаються зниклими безвісти, повідомив начальник ГУ Нацполіції в Київській області Андрій Небитов.

20:00 Стало відомо ще про одного британця, який потрапив до російського полону на Донбасі. Це парамедик Джон Хардінг, який служив у полку "Азов" ще з 2018 року.

19:00 Існує висока загроза нанесення ракетних ударів по південних областях України з боку російських військ. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 У Київській області знайдено вже 1 346 тіл мирних жителів, які були вбиті росіянами, розповів в ефірі телемарафону керівник поліції Київщини Андрій Нєбитов. Більшість цивільних були вбиті з вогнепальної зброї. За словами Нєбитова, вказана цифра загиблих не є остаточною, пошуки ще тривають.

17:00 Строковик Національної гвардії України, якому лише 19 років, з ПЗРК "Ігла" знищив ще один ворожий штурмовик Су-25. Зараз на рахунку гвардійця вже 6 (шість!) ворожих літаків СУ-25 та одна крилата ракета окупантів, повідомляє прес-служба Нацгвардії.

16:00 медведєв пригрозив Україні "судним днем" через погрози вдарити по Криму.

путін наказав взяти Харків? У Зеленського відреагували.

15:00 Повідомляється про вибухи у Запоріжжі та Миколаєві. Тривоги не було, миколаївці кажуть, що звуки були схожі на "вильоти". Уточнюємо інформацію.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк відреагував на дані, що путін дав наказ захопити Харківську область: "Єдиний вихід — закінчити війну на умовах України та звільнити всі наші території. Будь-який інший шлях веде до нескінченної війни, обстрілів та загроз нових анексій".

13:25 У Міноборони росії заявили, що на знищеному ракетним ударом складі в Одесі були протикорабельні ракети Harpoon.

12:00 Після ракетного удару по "Південмашу" у Дніпрі з'явилися чутки про витік небезпечної для людей речовини гептил, — проте це фейк, його утилізували ще на початку вторгнення.

10:00 Станом на 9:00 усі осередки горінь у Миколаєві ліквідовано. На одному з об'єктів проводиться розбір завалів.

Наслідки ракетного удару по Миколаєву 17.07.2022
Наслідки ракетного удару по Миколаєву 17.07.2022

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 17.07.2022

08:40 Орієнтовно о 03:05 по Миколаєву вдарили близько 10-ма ракетами, почалися серйозні пожежі. Попередньо відомо про влучання та пожежі на двох промислових підприємствах. Детальна інформація уточнюється.

08:20 Свіже зведення Генштабу ЗСУ щодо ситуації на фронті:

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • лунали вибухи в окупованому Алчевську Луганської області, — ЗМІ пишуть, що ЗСУ знищили склад боєприпасів;
  • у ніч на 17 липня у Греції розбився український транспортний літак Ан-12, що летів із Сербії до Йорданії, повідомляють грецькі ЗМІ;
  • удари ЗСУ з використанням HIMARS по російських складах боєприпасів, тилових підрозділах і пунктах управління знижують можливості російської артилерії; також путін міг дати наказ захопити Харків — дійшли висновку експерти американського Інституту вивчення війни.

05:00 Близько 10 потужних вибухів пролунало у Миколаєві. Попередньо є займання, повідомив мер міста Олександр Сенкевич.

Також сильна пожежа сталася після "прильотів" у Харкові.

04:00 Миколаїв зазнав обстрілу з боку російських військ, у місці прильоту пожежа.

За результатами виконання ракетно-артилерійськими підрозділами ЗСУ вогневих завдань на півдні України за минулу добу підтверджені втрати противника у кількості: 36 росіян, 2 танки Т-72, самохідна гаубиця "Мста-С", зенітно-ракетний комплекс "Тор", також 2 польових складм боєприпасів, 2 відділеня ПЗРК з штатним озброєнням та боєкомплектом у Херсонській області, повідомляє ОК "Південь".

02:00 Неподалік міста Кавала на півночі Греції зазнав аварії український вантажний літак Antonov Ан-12 БK української вантажної авіакомпанії Meridian Air Cargo.

01:00 У Криворізькому районі через удари росіян спалахнула пожежа на кількох десятках гектарів полів, вогонь знищив урожай, повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

00:00 Російські окупанти минулої доби з території росії здійснили майже 150 пострілів з різних видів озброєння по громадах Сумської області, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Що сталося 14 липня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті за четвер: "Війна — день 141: ЗСУ точковими ударами кошмарить тили окупантів, на Донбасі так само гаряче".

З головними новинами за 15 липня можна ознайомитись у матеріалі за п’ятницю: "Війна — день 142: важкі бої на Донбасі, ракетний тероризм росії".

Важлива інформація за 16 липня доступна у зведенні за суботу: "Війна — день 143: окупантів б’ють на Донбасі, у відповідь рф продовжує ракетний терор".