У Байдена пояснили, чому ленд-ліз для України ще не запущений

Читать на русском
Автор
11512
Американський лідер Джо Байден
Американський лідер Джо Байден

У пріоритеті безкоштовна допомога, — наголошують у Білому домі

Сполучені Штати Америки наразі розглядають ймовірність відправки Україні тієї допомоги, за яку не потрібно буде потім повертати гроші. Відповідну інформацію озвучили у пресслужбі Білого дому, відповідаючи на запит "Голос Америки" щодо статусу, в якому наразі перебуває лен-дліз.

Як на своїй сторінці в соцмережі пояснив журналіст видання Остап Яриш, 9 липня закінчився термін дедлайну, коли американський президент Джо Байден повинен був встановити процедуру до ленд-лізу, тож його попросили надати коментарі "Голосу Америки" щодо статусу програми для України.

У Білому домі відзначили, що наразі пріоритетом у наданні допомоги Києву ставлять ту допомогу, за яку потім Україні не доведеться повертати гроші на відміну від умов ленд-лізу.

Також зазначається, що останні поставки зброї з Америки були в рамках безоплатної програми, які працює за ініціативи сприяння безпеці України (USAI) та програми президентських повноважень.

Наразі у Байдена використовують для цієї допомоги гроші з пакета на 40 мільярдів доларів США, який було виділено Конгресом США весною. Цю суму планують витратити до кінця вересня.

Як повідомив Координатор Ради нацбезпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі, у Вашингтоні все ж розглядають повноваження, які надаються в рамках програми ленд-лізу. Крім того, він додав, що на минулому тижні президентом Джо Байденом було підписано виділення ще одного пакету військової допомоги для Києва на загальну суму у 400 мільйонів доларів.

"Ми вже маємо багато повноважень і ми їх використовуємо", – пояснив він.

Раніше "Телеграф" детально розповідав, що таке ленд-ліз для України та чи варто буде Києву повертати гроші за отриману зброю.