Війна — день 134: окупанти продовжують обстріл міст, але ЗСУ просуваються на кількох напрямках

Читать на русском
Автор
15528
Війна триває вже 134 дні
Війна триває вже 134 дні

Оперативно про головне за 7 липня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває ось уже 134 дні, за які окупанти втратили понад 36,5 тисяч солдатів і безліч одиниць бойової техніки. Однак, попри важкі втрати та західні санкції, російське керівництво готове й надалі кидати своїх військових на забій. Не змінюється ситуація і з обстрілами мирних міст України, якими окупанти руйнують цивільну інфраструктуру та вбивають мирних жителів. Однак ЗСУ продовжують методично завдавати втрат російським підрозділам і не збираються зупинятися, доки вся територія нашої країни не буде звільнена.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 7 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 З полону російських окупантів звільнено 16-річного сина голови Запорізької райдержадміністрації Олега Буряка.

22:00 У Харкові знову чути вибухи.

Мер Краматорська Донецької області Олександр Гончаренко заявив, що в удар у четвер по центру міста був найпотужнішим з початку повномасштабного вторгнення росії. "Удар стався о 12:30, "приліт" був за 500 метрів від виконкому — фактично це центр міста. Швидше за все, ракета була випущена росіянами з літака — завтра фахівці дадуть точний висновок. Такого потужного удару по центру міста ще не було — тремтіли усі вікна виконкому", — цитує Гончаренко телеграм-канал міста — "Оперативний Краматорськ".

21:00 Україна у червні 2022 року наростила експорт молочної продукції на 32% порівняно з попереднім місяцем – до 9,3 тис. тонн, тоді як у другому кварталі цього року її експорт сумарно знизився лише на 3% до квітня-червня 2021 року — до 21,9 тис. тонн. Найбільшими імпортерами української молочної продукції стали Польща, Молдова та Литва, повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

20:00 Фотовиставку вбитого окупантами журналіста Максима Левіна відкрили на Київщині.

19:00 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 Харків зазнав масштабного обстрілу, багато прильотів та пожежі.

17:00 Росіяни в першій половині дня завдали ракетного удару по центру Краматорська. За словами голови Донецької ОВА Павла Кириленка, на даний момент відомо про 1 загиблого та 6 поранених, проте ці цифри ще можуть змінитися.

Від удару постраждали 6 будівель, у тому числі готель та житловий багатоповерхівка.

16:00 Армія росії може наступати на ще один обласний центр України – Запоріжжя, розповіли у Міноборони.

15:00 Борис Джонсон все: великий друг України оголосив про відставку.

14:00 "Росіяни беззахисні": Данилов повідомив, скільки HIMARS вже діють в Україні.

Мер Краматорська пише, що русонацисти вдарили ракетами по місту, є загиблі.

13:00 Україна кличе посла Туреччини "на килим": вся справа в судні Росії з краденим зерном.

12:00 У Мелітополі у супроводі військових відкрили пам'ятник чекісту Судоплатову, який убив голову ОУН.

11:00 На сьогодні 347 дітей загинуло та понад 646 поранено внаслідок агресії рф проти України, — ювенальні прокурори.

Попри всі спроби росії заграбастати острів Зміїний у Чорному морі, українські військові здійняли над ним прапор України:

09:40 В Одесі та області чути вибухи.

Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні на 07.07.2022

08:30 Вночі ворог ударив двома ракетами по ангарам на Одещині з 35 тоннами зерна, вони зруйновані; ще дві ракети поцілили в причал на Зміїному, він суттєво пошкоджений, — повідомляє ОК "Південь".

Тим часом цікаве спостерігали на Херсонщині та Харківщині, — значна кількість російських ракет виходила з ладу просто в повітрі, не долітаючи до мети.

07:30 Ворог намагався штурмувати в районі Добрянки біля адмінкордону Херсонщини і Дніпропетровщини, але добряче отримав по зубах, відступив та майже втратив диверсійну групу військових. Вночі російські військові продовжили гатити в цьому районі, обстріляли Зеленодольську громаду, Мар'їнське частково без світла. На щастя, обійшлося без втрат.

Добрянка на карті бойових дій
Добрянка на карті бойових дій

Загалом карта бойових дій в Україні сьогодні виглядає так. Детальний аналіз обстановки та що змінилося за добу, дивіться у цій статті.

Карта бойових дій Україна 07.07.2022
Карта бойових дій Україна 07.07.2022

06:50 Кілька важливих новин на ранок:

  • росіяни взяли оперативну паузу, готуються до затяжної війни та вперше за 133 дні війни від них не було жодних заяв чи оцінок про територіальні "здобутки", — американський Інститут дослідження війни (ISW);
  • у рф в Чорному морі зараз 5 ракетних кораблів, 2 підводних човна, 1 великий десантний корабель та 48 ракет типу "Калібр", — ще вчора угруповання ворога в цьому районі було майже вдвічі меншим;
  • територія Луганської області досі не окупована російськими військами повністю, хоча в кремлі вже кілька разів заявляли протилежне;
  • є інформація про вибухи вночі в Скадовську, Харкові та Миколаєві, чекаємо офіційну інформацію.

5:00 За попередню добу окупанти на Півдні України втратили 38 солдатів, танк, дві мінометні установки "Сані" та шість одиниць броньованої та автомобільної техніки.

3:00 Ракети по Харкову запускалися з Білгорода, однак у місцевих телеграм-каналах повідомляють, що частина ракет вийшла з ладу під час зльоту. Пізніше з'явилися повідомлення, що частини від однієї з них впали в населеному пункті Нова Нелідівка, через що там виникла пожежа, втім, підтвердження цієї інформації поки немає

1:30 Окупанти знову обстрілюють Харків. У місцевих телеграм-каналах повідомляють про вибух.

00:30 Президент України Володимир Зеленський повідомив про те, що ЗСУ просуваються на низці тактичних напрямків у Херсонській та Запорізькій областях

Головна інформація за 4 липня доступна у нашому матеріалі: "Війна — день 131: відступ на Донбасі, тривожна заява Зеленського".

З новинами минулої доби, 5 липня, можна ознайомитися у зведенні за вівторок: "Війна — день 132: ЗСУ "прасують" склади окупантів по всьому фронту і просуваються на півдні".

А про те, що трапилося 6 липня, можна дізнатися на засланні: "Війна — день 133: окупанти заворушилися в Херсоні, скандал із довідками від військкоматів в Україні".