Війна — день 128: ЗСУ наступають на півдні, росіяни мстять за Зміїний ракетами

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 1 липня

Настав перший день липня 2022 року та 128 день широкомасштабного вторгнення росії в Україну. Збройні сили України крок за кроком звільняють окуповані росіянами території півдня країни, та мотивують інтервентів на "кроки доброї волі". Водночас на Донбасі ситуація для України не така оптимістична: тут росіяни зосередили величезну перевагу в живій силі та техніці та з величезними втратами, але поступово просуваються вперед.

У цій трансляції "Телеграф" інформуватиме про головні події, що відбулися в Україні та світі 1 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Міністерство оборони США оголосило про додаткову допомогу Україні в галузі безпеки на суму 820 мільйонів доларів.

22:00 Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив про удар російськими окупантами по залишеному ними острову Зміїний фосфорними боєприпасами.

21:00 У ДСНС повідомили про виявлення ще одного фрагмента тіла одного із загиблих внаслідок ракетного удару російських окупантів по ТРЦ у Кременчуці.

20:00 Вечірнє зведення від Генштабу ЗСУ.

19:00 Скільки окупантів було поранено в Україні: Резніков назвав величезну цифру.

18:00 Мінус серп та молот: у Харкові декомунізували одну з головних будівель міста.

17:00 Ердоган знову заговорив про переговори з Путіним та Зеленським: що сказав цього разу.

16:00 Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило, що вчора, 30 червня українські штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м здійснили до 10 авіаційних ударів на Луганському напрямку.

Удари з літаків зупинили просування російських військ за кількома важливими напрямками. Було вражено логістичний центр, пункти забезпечення пального та військова техніка рф.

15:00 Неподалік Кримського мосту видно загадковий дим, — росіяни говорять про "вчення", але що там відбувається насправді незрозуміло.

14:20 На Одещині 2 липня оголосили днем жалоби за жертвами ракетного удару в Сергіївці Білгород-Дністровського району, — там знайшли вже 20 тіл загиблих.

По Миколаєву вранці випустили 12 ракет, частину з них збили засоби ППО, решта влучила у приватні підприємства. Одне з них зазнало серйозних руйнувань, інші мають незначні ушкодження.

13:25 Народний депутат Дмитро Лубінець офіційно став новим уповноваженим Верховної Ради з прав людини замість Людмили Денисової.

У тимчасово окупованих Ровеньках та Ясинуватій сьогодні були вибухи на нафтобазі та складах зі зброєю росіян.

Рано-вранці з РСЗВ ударили по полю в Нікопольському районі Дніпропетровської області.

Наслідки удару по Нікопольському району Дніпропетровщини

11:25 Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн виступила у Верховній Раді, після чого там урочисто встановили прапор ЄС.

Тим часом президент України Володимир Зеленський на фестивалі 4Gamechangers розповів про злочини росії проти всього світу.

У Маріуполі знайшли нову братську могилу.

Братська могила у Маріуполі

10:00 На ранок 1 липня внаслідок ракетного удару по торговому центру у Кременчуці загинуло 19 людей, ще 62 постраждали. Рятувальники виявили під завалами 28 фрагментів тіл.

Рятувальники продовжують розбирати завали

Втрати росії в Україні на сьогодні:

08:45 По Сергіївці Одеської області випустили три ракети, вони влучили у багатоповерхівку і дві бази відпочинку, вже відомо про 18 загиблих, серед яких двоє дітей.

08:15 У Криворізькому районі Дніпропетровської області вперше за довгий час спокійна ніч, проте ворог обстріляв із РСЗВ Нікопольський район.

07:15 Внаслідок другого ракетного удару по базі відпочинку у Білгород-Дністровському районі Одещини загинуло ще троє людей, одна з яких дитина, ще одна людина постраждала.

При розборі завалів багатоповерхівки в Миколаєві знайшли ще тіла, — вже відомо про вісім загиблих та шістьох постраждалих.

Багатоповерховий житловий будинок у Миколаєві після ракетного удару

06:25 Внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці у Білгород-Дністровському Одеської області загинуло вже 14 людей, ще 30 постраждали.

05:00 Керівництво урядом Ізраїлю опівночі офіційно перейшло до Яїра Лапіда (партія "Еш Атід"), повідомляє у п'ятницю ізраїльська преса.

Лапід керуватиме урядом до оголошення нового складу кабінету міністрів, який планується сформувати за підсумками позачергових парламентських виборів 1 листопада.

04:00 Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ під час виконання вогневих завдань 30 червня ліквідували 35 окупантів, 2 модернізовані танки Т-72Б3 та ще 4 одиниці іншої броньованої техніки.

З'явилися перші кадри з місця влучення російської ракети у 9-поверхівку в Одеській області.

03:00 Росіяни вдарили ракетами по Одещині: одна влучила у базу відпочинку, інша — у багатоповерховий будинок, багато жертв і поранених.

02:00 Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що Україні поки що недостатньо міжнародної допомоги, щоб мати військовий паритет із російською федерацією.

"Допомоги все ще недостатньо, щоб у нас був паритет із ворогом у важкому озброєнні. Вдячні всім нашим партнерам і сподіваємося, паритету буде досягнуто", — написав Данілов у Твіттер.

01:00 Російські війська обстріляли Харків з артилерії та завдавати удар двома ракетами.

00:00 Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні пояснив, чим важливе визволення острова Зміїний від росіян.

Зведення новин за 28 червня доступне у нашому матеріалі: "Війна — день 125: окупанти продовжують масово обстрілювати українські міста через невдачі на фронтах".

З головними новинами минулого дня, 29 червня, можна ознайомитись у нашому зведенні: "Війна — день 126: Окупанти підбираються до Лисичанська, ракетний терор триває" .

Інформація за 30 червня доступна у матеріалі: "Війна — день 127: острів Зміїний відбитий, але росіяни продовжують тиснути на Донбасі".