Війна — день 113: на фронті гаряче, а до Києва приїхали Шольц, Макрон та Драгі

Читать на русском
Автор
32083
Війна триває вже 113 днів
Війна триває вже 113 днів

Оперативно про головне за 16 червня

Повномасштабна війна росії проти України триває вже 113 днів, основні бойові дії розгортаються на Донбасі, де росіяни відчайдушно намагаються захопити Сєвєродонецьк. Українські захисники стійко тримають оборону навіть попри те, що мають серйозну нестачу артилерії та важкої техніки. Тим часом у США оголосили про виділення нового масштабного пакету військової допомоги, який включає гаубиці і снаряди до РСЗВ.

У цій трансляції "Телеграф" інформуватиме про головні події, що відбулися в Україні та світі 16 червня. Проте більш оперативно отримувати інформацію можна у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Увечері на хімічному заводі "Коагулянт" у м. Пологи (Запорізькій обл.) розпочалася пожежа, наразі пожежники локалізують її на площі 600 кв. м., повідомляє пресслужба Запорізької ОВА.

22:00 Зеленський доручив державним органам провести перевірку готовності до можливого повторного вторгнення російських військ із Білорусі у 4 областях України, повідомив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

21:00 Велика Британія передасть Україні 20 САУ M-109, закуплених у бельгійської збройової компанії спеціально для цієї мети, заявив голова британського Міноборони Бен Уоллес.

21:00 Українська розвідка потролила пєскова, який обіцяв безпеку Кримського мосту.

19:00 Україна 17 червня має отримати позитивний висновок щодо статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. Про це "Телеграф" повідомили співрозмовники в українському політикумі.

18:00 Від кандидатства України в ЄС до пояснення дзвінків путіну: що казали Макрон, Шольц, Драгі та Йоханніс у Києві.

Боєць СЗГ "Азов" у Запорізькій області збив "Стінгером" російський вертоліт.

17:00 У Києві на Протасовому Яру зустріли тіло загиблого активіста Романа Ратушного.

16:00 Зустріч Володимира Зеленського з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем‘єр-міністром Італії Маріо Драгі та президентом Румунії Клаусом Йоганнісом завершилася, повідомив Андрій Єрмак.

"Україна має стійку підтримку міжнародної коаліції. Ми передали лідерам держав повний пакет санкційних пропозицій проти росії, які підготувала міжнародна група Макфола-Єрмака. Маємо посилювати тиск на агресора, працювати над сьомим пакетом санкцій з газовим ембарго", — написав він.

15:00 Російські окупанти завдали авіаудару по будівлі в Лисичанську, де переховувалися люди. Щонайменше троє загиблих та семеро поранених, завали розбирають, — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Українці тим часом змагаються в гуморі та ширять меми щодо візиту Макрона, Шольца та Драгі в Україну:

Макрон, Шольц та Драгі у поїзді мем
Макрон, Шольц та Драгі у поїзді мем

14:00 Путінський патріарх кирилл все ж таки потрапив під західні санкції — до списку санкцій його внесла Великобританія.

Ризикована спецоперація: з'явилося ексклюзивне відео польоту українських пілотів до "Азовсталі".

13:00 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що нова західна зброя дозволить Україні повернути Крим, анексований російською федерацією.

Французькі дипломатичні джерела стверджують, що влада країни підтримує повернення Україною своїх споконвічних територій. У тому числі йдеться і про деокупацію Криму.

12:00 Макрон, Шольц та Драгі прибули з візитом у розбитий війною Ірпінь під Києвом, повідомляє канал BFMTV.

11:45 Ватажок бойовиків "днр" пушилін заявив, що "спецоперація" в Україні може завершитися до кінця року, а рішення щодо "референдуму про приєднання ДНР" до рф прийматиметься після завершення "спецоперації".

Тим часом крім Шольца, Макрона та Драгі у Київ прибув президент Румунії Клаус Йоганніс.

10:20 Щодня на Донбасі гинуть від 200 до 500 українських солдатів. Тих, хто отримав поранення, набагато більше, заявив Давид Арахамія в інтерв'ю американським ЗМІ.

Шольц, Макрон і Драгі вже приїхали в Київ:

09:20 Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 16.06.2022

08:25 Ситуація на Сумщині різко погіршилася:

  • вчора був ракетний удар по Глухову, попередньо є жертви;
  • вночі був дуже потужний ракетний удар в Сумському районі, загинуло чотири людини, щонайменше шестеро поранених;
  • зранку ракети вдарили по Краснопільській громаді, наслідки уточнюються.
Глухів, Сумський район та Краснопільська громада на карті України
Глухів, Сумський район та Краснопільська громада на карті України
Глухів ракетний удар 15.06.2022
Наслідки вчорашнього удару по Глухову

08:00 Президент Франції Макрон, канцлер Німеччини Шольц та прем'єр Італії Драгі вже в Україні та сьогодні будуть з візитом в Києві, — ЗМІ.

Драгі, Макрон та Драгі в Україні
Драгі, Макрон та Драгі в Україні

Також зібрали для вас кілька цікавих ранкових новин:

  • ракетні удари рф зруйнували будівельне підприємство під Новомосковськом (Дніпропетровщина), також вдарили по місту Покровськ та селищу Гришине Донецької області;
  • на Бахмутському напрямку зараз ситуація найважча, — Генштаб ЗСУ;
  • Україна використовує артилерію набагато ефективніше, ніж росія, — американський генерал;
  • за 3-4 місяці у Польщі можуть збудувати тимчасові сховища для українського зерна, щоб полегшити його експорт за кордон;
  • Україні надають допомогу США та понад 40 країн, — держсекретар Штатів Ентоні Блінкен;
  • тим часом російські пропагандисти вигадали фейковий "документ" нібито від Міноборони України, який "доводить" існування секретних українських біолабораторій та їхню взаємодію з військово-біологічними лабораторіями США.

06:50 Карта бойових дій на сьогодні має такий вигляд. Детальний аналіз обстановки та що змінилося за добу дивіться у цій статті.

Карта бойових дій Україна 16.06.2022

5:00 Генерал Дмитро Марченко вважає, що контрнаступ ЗСУ можна завершити до кінця літа, якщо Захід передасть всю необхідну Україні зброю

3:00 У Харкові чули сильний вибух. За даними місцевих телеграм-каналів, поки не зрозуміло, чи то був "приліт", чи то попрацювала ППО, однак у небі очевидці помітили велику хмару чорного диму.

1:30 У Сумах чутно вибухи, а інформацію про це підтвердив міський голова Олександр Лисенко. Іншої інформації він не надав

1:00 Арестович оцінив масштаби допомоги, яку нададуть союзники після "Рамштайну-3". За його словами, допомога істотна, але її все одно мало.

Нагадаємо, новини за 13 червня можна прочитати у нашому матеріалі за неділю: "Війна — день 110: окупанти продовжують наступати на Донбасі, виснажуючи свою армію".

Інформація за 14 червня доступна у трансляції: "Війна — день 111: російські війська штурмують Донбас, але суттєвих успіхів не досягли".

А про те, що відбувалося 15 червня, читайте у зведенні: "Війна — день 112: ЗСУ підбираються до Херсона, а росіяни стріляють у мирні міста"