Війна — день 108: окупанти штурмують Донбас, поки ЗСУ відсувають їх від Запоріжжя

Читать на русском
Автор
24338
Війна в Україні
Війна в Україні

Оперативно про головне за 11 червня

Українські сили оборони продовжують хоробро захищати країну вже 108 днів після повномасштабного вторгнення рф. Окупанти продовжують наступ на Донбасі, а також накопичують там резерви. Українці відповіли тим, що відсунули війська рф на кілька кілометрів від Запоріжжя, яке окупанти позначили своєю ціллю. Крім того, загарбники будь-якої миті можуть зважитися на штурм Миколаєва. У Німеччині несподівано почали говорити те, що явно не сподобається кремлю, а ось невизнаний президент Білорусі олександр лукашенко серйозно заговорив про війну проти Заходу за частину України.

У цій статті "Телеграф" повідомляє про головні події, що відбулися в Україні та світі 11 червня, але більш оперативно отримувати інформацію можна у нашому телеграм-каналі за цим посиланням

23:00 Через бойові дії знеструмлено північ Донецької області, передусім Бахмутський та Краматорський райони, повідомляє голова ОДА Павло Кириленко.

Внаслідок російських обстрілів було пошкоджено електролінії в районі Торецька, що у свою чергу потягнуло відключення підстанцій НЕК Укренерго на території області.

Без електрики Краматорськ, Слов'янськ, Костянтинівка, Дружківка, Бахмут — усі найбільші міста на вільній території Донеччини.

22:00 Українські захисники продовжують стримувати агресора у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". За день наші воїни знищили:

  • особового складу – 20;
  • БМП – 1;
  • АТТ – 4;
  • БПЛА – 3.

21:00 У багатьох областях України оголошено повітряну тривогу.

Зеленський підписав закон №6521, яким територіальній обороні надається можливість виконувати завдання у районах ведення військових (бойових) дій.

20:00 Кісінджер пояснив свої скандальні слова про поступки путіну.

19:00 ЗСУ зупинили наступ ворога в районі Попасної. Про це та ситуацію на інших ділянках фронту — у свіжому зведенні Генштабу.

18:00 росія має план війни на конкретний період: у розвідці назвали терміни.

17:00 У "Московському патріархаті" розчаровані у Москві та Кирилі: священик розповів, що відбувається в УПЦ.

16:00 Бої продовжуються: мер Сєвєродонецька розповів, що відбувається у місті.

15:00 Затримували за українську музику та труїли голубів: біженка зі Скадовська розповіла про життя в окупації.

14:00 "Велика сімка" допоможе убезпечити Україну: Зеленський розповів про історичний документ.

13:00 У Зеленського озвучили п'ять справжніх цілей росії у війні.

12:00 Нудить самих від себе: у Маріуполі окупанти не витримують власних звірств із тілами загиблих.

11:00 Стало відомо, коли Україна все ж таки отримає довгоочікувану важку зброю з Німеччини.

10:00 У Генштабі озвучили орієнтовні втрати росії у війні проти України. Минулої доби українські військові знищили 150 окупантів і 10 танків.

втрати росії у війні
Втрати росії у війні

Тим часом Маріуполь — на межі інфекційної кризи та окупанти швидко намагаються відкрити лікарню.

08:00 На ранок карта бойових дій за версією Інституту вивчення війни має такий вигляд. Повідомляється також, що росія могла захопити Кінбурнську косу на Херсонщині. Згідно з зведенням Генштабу, ворогам вдалося просунутися на двох напрямках на фронті на сході.

Карта бойових дій в Україні 11 червня 2022
Карта бойових дій в Україні

05:00 На окупованій російськими військами території Запорізької області російські паспорти почнуть видавати з 11 червня.

У пресслужбі ОК "Південь" заявили про збільшення кількості підводних ракетних кораблів у Чорному морі. Тепер в акваторії їх двоє — на додаток до чотирьох надводних кораблів і двох великих десантних. Це може загрожувати запуском 40 "Калібрів".

Також за останню добу ЗСУ вдалося знищити на південному фронті знищено щонайменше один ворожий склад із боєприпасами та групу розвідки російських солдатів.

04:00 На Миколаївщині періодично можна чути вибухи, повідомляють місцеві ЗМІ та додають, що це працює артилерія ЗСУ: "Стріляють парними залпами з короткою паузою, рідше з РСЗВ".

Adidas не планує відновлювати роботу в росії: це стосується роботи офіційних магазинів, інтернет-торгівлі та доставки товарів бренду.

02:00 Минулої доби в зоні ОК "Південь" знищено 39 окупантів і, як мінімум 11 одиниць техніки:

  • танк Т-62;
  • 4 броньованих автомобілі;
  • 3 вантажні автомобілі;
  • автоматизований комплекс радіоелектронної боротьби "Борисоглебськ -2";
  • 2 гаубиці "Мста-Б".

Знищено польовий склад боєприпасів у районі Давидова Брода.

01:00 Викраденого окупантами у березні голову Шевченківської громади Миколаївської області Олега Пилипенка вдалося звільнити з полону, повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

00:00 Російські окупанти в п'ятницю здійснили масований обстріл селища Врубівка на Луганщині, повідомляє військовий журналіст Руслан Смещук, який зараз перебуває в зоні бойових дій та опублікував фотографії обстрілу. За інформацією журналіста, росіяни вдарили по селищу реактивною системою "Солнцепек", а потім обстріляли реактивними ракетами, ймовірно, із фосфорною начинкою.

Повітряні сили ЗСУ повідомляють, що минулої доби зенітні ракетні війська (ЗРВ) ПС ЗСУ знищили 500-ту повітряну ціль з початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну.

"Це черговий БПЛА російських окупантів "Орлан-10". Розраховували на дещо більше, втім, літаки рашистів нині не часті гості у підконтрольному Збройним Силам повітряному просторі", — зазначають у ПС ЗСУ.

Усього за минулий день на рахунку ЗРВ ПС ЗСУ два БПЛА ОТР "Орлан-10". Ще два безпілотники цього типу збили протиповітряну оборону Сухопутних військ.

Ударна авіація Повітряних Сил завдавала ракетно-бомбових ударів по скупченню техніки, позиціям та логістиці ворога: знищено не менше п'яти одиниць бойової броньованої техніки та кілька десятків окупантів.

Про найважливіші події за 8 червня ми писали у статті: "Війна — день 105: виснажливі бої на Донбасі та просування ЗСУ на півдні"

Усі головні новини за 9 червня доступні у нашому традиційному зведенні за день: "Війна — день 106: важкі бої продовжуються, але росія вже готує "референдуми" у Херсоні та Мелітополі".

З новинами за минулу добу, 10 червня, можна ознайомитися в нашому матеріалі за п’ятницю: "Війна — день 107: ЗСУ дорогою ціною тримають оборону, а окупанти можуть скористатися спекою для наступу".