росія кораблями вивозить вкрадене українське зерно (фото із супутника)

Читать на русском
Автор
2801
Зерно завантажують у Криму Новина оновлена 24 травня 2022, 10:18
Зерно завантажують у Криму

Це не перший рейс кораблів окупантів

росія вивозить крадене українське зерно — опубліковані фотодокази. Знімки з супутника, датовані кількома днями тому, показують, як в окупованому Криму завантажують величезні кораблі.

Знімки Maxar Technologies публікує CNN. На них зерно вантажать у два кораблі — "Матрос Позинич" та "Матрос Кішка". Вантажопідйомність кожного з них становить 30 тисяч метричних тонн.

Свіжі факти та аналітика – достовірно про війну з росією

Знімки датовані 19 та 21 травня. Після того, як зерно засипали в трюм, кораблі з порту пішли.

росія вивозить зерно з України кораблями
"Матрос Позинич" пришвартований, у нього засипають зерно

За даними трекера "Матрос Позинич", він в Егейському морі і рухається в Бейрут.

Матрос Позинич на карті
Положення корабля на карті

Другий корабель, "Матрос Кішка", Чорне море ще покинув.

росія вивозить українське зерно
Корабель був пришватований у Криму

CNN стверджують, що на 100% підтвердити, що зерно вкрадене вони не можуть, але в Криму його стільки не виробляється. Натомість воно було на сховищах в окупованій частині Херсонської та Запорізької областей. Зазначимо, що повідомлялося про викуп зерна у фермерів утричі нижче за ринкову ціну, а також про експропріацію двох третин запасів.

Для корабля "Матрос Позинич" це вже другий подібний рейс. Перше зерно він розвантажив у Сирії після того, як Єгипет і Бейрут відмовилися його приймати.

Загальна кількість вкраденого зерна оцінюється приблизно 400 тисяч тонн. При цьому росія блокує великий порт у Чорному морі — Одесу, що не дозволяє Україні експортувати зерно і загрожує світові голодом.

Пізніше цю ситуацію на своїй сторінці у Твіттері прокоментував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, закликавши інші країни не ставати учасниками військових злочинів росії та не купувати вкрадене українське зерно.

осійські злодії крадуть українське зерно, вантажать його на кораблі, проходять через Босфор і намагаються продати його за кордон. Я закликаю всі держави бути пильними і відмовлятися від будь-яких подібних пропозицій. Не купуйте вкрадене. Не ставайте співучасниками російських злочинів. Крадіжка ніколи нікому не приносила удачі", — йдеться у тексті публікації українського чиновника.

"Телеграф" повідомляв, що ситуація із продовольством у світі ускладнилася тим, що Індія вирішила не експортувати зерно через брак — назріває криза та голод.