Три чверті торгівлі: скільки грошей втрачає Україна через блокаду портів росією

Читать на русском
Автор
Український порт у Чорному морі
Український порт у Чорному морі. Фото https://agropolit.com/

Україна не може вивезти близько 90 млн тонн виробленої аграрної продукції

Світ вже відчуває наслідки військової агресії російської федерації проти України через те, що судноплавство у Чорному морі було заблоковано. Наразі близько 70 українських судів перебувають у портах та не експортують продукцію через систематичні обстріли з боку країни-агресора.

Надійне джерело новин про війну — підпишись на наш Telegram

Про це у своєму черговому інтерв’ю для РБК-Україна розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, наголосивши, що станом на сьогоднішній день Україна не в змозі вивезти приблизно близько 90 млн тонн виробленої в країні аграрної продукції.

"Деякі кораблі були вимушені зайти в порти із зовнішніх рейдів через обстріли, пошкодження, загибель членів екіпажу. Зараз у морських портах України заблоковано майже 70 суден, у тому числі 10 — в Одеському порту. Переважна кількість кораблів — балкери та судна для перевезення генеральних вантажів. Заблоковано 90 млн тонн аграрної продукції, які Україна планувала постачати до країн Африки, Азії та Європи", — повідомив він.

За словами Шмигаля, частину запасів все ж вдалося вивезти автомобільним транспортом і залізницею, проте інший вантаж все ще перебуває у "блоці" через систематичні обстріли росією. Деякий з них знаходиться на тимчасово окупованих російськими нацистами територіях.

Окрім того, глава українського уряду додав, що через блок портів Україна кожного дня втрачає до 170 млн доларів, а експортна спроможність держави стала меншою більше аніж на половину.

Порти України через блок росією
Українські порти під час війни

Раніше "Телеграф" повідомляв, як президент України Володимир Зеленський звернувся до США з проханням надати Києву зброю, котра допоможе Україні розблокувати порти у Чорному морі.