Війна – день 72: ЗСУ ведуть контрнаступальні дії, з Маріуполя вивезли 500 цивільних

Читать на русском
Автор
12710
Бої за "Азовсталь" в Маріуполі тривають
Бої за "Азовсталь" в Маріуполі тривають. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за 6 травня

В Україні розпочався 72-ий день протистояння російським загарбникам. Ворожа армія не полишає спроб захопити українські населені пункти — за попередню добу були атаки по двох нових напрямках, однак успіху вони не мали. Крім того, росіяни штурмують маріупольський завод "Азовсталь" — там йдуть кровопролитні бої. При цьому українські військові не збираються відступати ні на крок, а навпаки по двох дуже важливих напрямках перейшли у контрнаступ. У зв'язку з цим військові експерти прогнозують, що "спецоперація" путіна зовсім скоро захлинеться. Тим часом Польща вкотре заявила про свою підтримку України, а президент Анджей Дуда зробив ще одну заяву.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 6 травня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Удар Збройних сил України по російському фрегату "Адмірал Макаров" не підтверджується, заявив представник Пентагону Джон Кірбі під час брифінгу.

22:00 З "Азовсталі" в п'ятницю вдалося врятувати 50 жінок, дітей та літніх людей, проте на зворотному шляху забрати маріупольців біля "Порт Сіті" не вдалося через порушення ворогом режиму припинення вогню, в суботу, 7 травня, евакуація продовжиться, повідомила Ірина Верещук.

Оперативно-тактичне угруповання "Схід" повідомляє про знищення складу боєприпасів окупантів. Втрати ворога становлять:

  • особового складу – 15;
  • БТР — 1;
  • ББМ – 1;
  • БМП – 1;
  • артилерійські системи – 5;
  • АТ – 1;
  • БПЛА — 2.

21:00 Міністерство культури та інформаційної політики України задокументувало 300 епізодів військових злочинів російських військ проти культурної спадщини України.

У Сєвєродонецьку залишаються понад 15 тисяч людей, сьогодні евакуювалися лише троє людей, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації (ОВА) Сергій Гайдай. Тим часом ситуація в місті вкрай складна: "Новини невтішні – орки намагаються оточити Сєвєродонецьк, пробиваються за різними напрямками. Наші захисники їх стримують та відбивають. Ці бої дуже близько до міста. Вночі так рясно прилітає, що будинки горять кварталами".

20:00 У Львові тим часом спалахнув скандал із гуманітаркою. Напередодні співробітники СБУ за підозрою у розкраданні гуманітарної допомоги затримали екс-чиновника ОДА Романа Матіса та головного редактора сайту Mind.ua Євгена Шпітко. Отримані на благодійні рахунки кошти підозрювані крали, а передане військове спорядження продавали.

19:00 Українські воїни визволили ще кілька населених пунктів у Харківській області.

18:00 Відбувся черговий обмін полоненими із російською стороною. Додому повернули 41 українця (28 військовослужбовців та 13 цивільних. З них 11 – жінки).

Свіжа карта боїв в Україні від Міноборони Великої Британії.

17:00 Франція знайшла спосіб жорстко "вколоти" росію до Дня Перемоги.

16:00 Українці незламні: мережу вразило фото викладача, який з окопа читає лекцію студентам.

15:00 президент росії володимир путін нібито не віддавав додаткових наказів, пов'язаних із ситуацією щодо металургійного заводу "Азовсталь" у Маріуполі, який окупанти невпинно штурмують уже кілька днів поспіль.

Тим часом полк "Азов" повідомляє: "Увага‼️ Під час режиму припинення вогню, на території заводу "Азовсталь" росіянами, застосувавши ПТРК, було підбито автомобіль. Це авто рухалось до цивільних для того, аби їх евакуювати з території заводу. В результаті обстрілу 1 боєць загинув та 6 поранені. Ворог продовжує порушувати всі домовленості та не дотримуватись гарантій безпеки при евакуації цивільного населення".

14:00 російська федерація 9 травня планує офіційно оголосити війну Україні, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

13:00 Нардеп Олексій Гончаренко заявив, що інформація про підбитий російський фрегат у Чорному морі — правда. Як і те, що цим судном є "Адмірал Макаров".

12:00 Біля острова Зміїний горить російський фрегат, за попередніми даними, "Адмірал Макаров".

11:00 Зараз Україна зосереджена на припиненні повномасштабної війни, повернення окупованих територій Криму та Донбасу не є першочерговим завданням, — голова ОП Андрій Єрмак.

Угорщина поки що не може підтримати новий пакет санкцій ЄС проти рф, оскільки ембарго на імпорт російської нафти "рівносильне атомній бомбі", — прем'єр-міністр Віктор Орбан.

10:00 У Пентагоні спростували дані, що це з їхньою допомогою Україна потопила крейсер "Москва", — офпредставник Джон Кірбі заявив, що українці мають свої власні розвіддані.

Німеччина передасть Україні 7 самохідних артилерійських установок PzH 2000 – міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт.

09:00 Майже 500 людей було врятовано з "Азовсталі" та Маріуполя завдяки посередництву ООН, — про це повідомив генеральний секретар Антоніу Гутерреш.

Через збройну агресію рф в Україні загинуло 223 дитини та постраждало 408 дітей, — ювенальні прокурори.

У США заявили, що більшість російських військ відійшли від Маріуполя, і що крейсер "Москва" був знищений за допомогою розвідданих Пентагону.

08:00 Україна проводить контрнаступальні дії, а не контрнаступ, між поняттями є велика різниця, заявив радник голови ОП Олексій Арестович.

07:00 Свіже зведення Генштабу ЗСУ щодо обстановки на фронті:

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так. Детальній розбір ситуації читайте за посиланням.

Карта бойових дій Україна 06.05.2022
Карта бойових дій Україна 06.05.2022
Карта бойових дій Маріуполь 06.05.2022
Карта бойових дій Маріуполь 06.05.2022

05:00 Європарламент вимагає від росії повернути викрадені літаки, йдеться у резолюції про вплив війни рф проти України на транспортно-туристичний сектор ЄС.

Компанія Google виділить 10 млн доларів на протидію поширенню хибної інформації про війну в Україні.

04:00 Країни ЄС "майже готові" узгодити запропонований новий пакет санкцій проти росії, включаючи нафтове ембарго, повідомляє Reuters із посиланням на Верховного представника ЄС по закордонним справам Жозепа Борреля.

"Сподіваюся, що вони досягнуть угоди. Вони майже досягли її. І ця угода нам потрібна, тому що ми повинні ще більше посилювати наш економічний і фінансовий тиск на росію", — сказав Боррель.

02:00 США через Агентство з міжнародного розвитку (USAID) надають додаткову гуманітарну допомогу Україні майже на $387 млн.

01:00 США не бачать перешкод для постачання Україні західної зброї, заявив офіційний представник Пентагону Джон Кірбі.

"Припаси, озброєння та матеріали продовжують постачатись щодня, включаючи сьогоднішній. Ми не бачимо ознак того, що цей потік ускладнений", — сказав Кірбі.

00:00 Минулої доби українські захисники вразили не менше 15 повітряних цілей росіян:

  • 1 літак, попередньо, винищувач Су-30см;
  • 14 безпілотників типу "Орлан".

Нагадаємо, що про ситуацію в країні за 3 травня можна прочитати у новині: "Війна — день 69: росіяни тиснуть на Сході, а в Україну вже їде важка артилерія зі США".

А про те, що відбувалося в Україні 4 травня, читайте у матеріалі: "Війна — день 70: росіяни рвуться на "Азовсталь" та вдарили ракетами по великих містах".

Інформація про події в Україні за 5 травня доступна у трансляції: "Війна — день 71: росіяни б'ють ракетами по містах України, а "режиму путіна" пророкують поганий і швидкий кінець".