Війна - день 70: росіяни рвуться на "Азовсталь" та вдарили ракетами по великих містах

Читати російською
Автор

Оперативно про головне за 4 травня

Україна відбиває російське вторгнення вже 70-й день. росія продовжує штурмувати українські оборонні позиції на Донбасі не зважаючи на втрати. Від союзників в Україну йде безперервний потік допомоги — боєприпасів, техніки та озброєння, зокрема важкого, який росіяни намагаються перекрити масованими ракетними ударами по Україні. Тим часом у Європі продовжують визначатися, наскільки сильно затягнуть зашморг на шиї російської економіки шляхом запровадження ембарго на російське основне джерело експортних доходів — нафту.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 4 травня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:30 Сьогодні в рамках маріупольського гуманітарного коридору евакуювали 344 людини. Це жінки, діти та люди похилого віку з Маріуполя, Мангуша, Бердянська, Токмака та Василівки. Всі вони щойно прибули до Запоріжжя, — повідомляє Ірина Верещук

23:00 Командир полку "Азов" Денис Прокопенко розповів про ситуацію на заводі "Азовсталь". За його словами, на території підприємства йдуть важкі кровопролитні бої.

22:00 Під час обстрілів з боку російських окупантів загинув журналіст Олександр Махов, який після початку вторгнення вступив до лав ЗСУ.

Олександр Махов загинув у бою за Україну

21:00 Російські окупанти завдали масових ракетних ударів по українських містах. Перші вибухи прогриміли у Черкасах, Запоріжжі та Дніпрі, однак за ними була ще одна хвиля — росіяни атакували Миколаїв, Одесу та Київську область.

20:00 Давид Арахамія заявив, що війська рф вже проникли на територію "Азовсталі". Також він додав, що зв'язок із українськими захисниками є.

19:00 У вечірньому зведенні Генштаб підтвердив, що ворог штурмує "Азовсталь": "Триває блокування та спроби знищення наших підрозділів в районі "Азовсталі" у Маріуполі. В окремих районах, за підтримки авіації, ворог поновив наступ з метою взяття під контроль території заводу. Успіху не має".

Тим часом соціологи дізналися, що українці різко змінили ставлення до 9 травня.

18:00 Інформацію щодо втрати зв'язку з захисниками Маріуполя прокоментував і радник голови Офісу президента Олексій Арестович, закликавши не розповсюджувати фейки та все ж дочекатися достовірної інформації від уповноважених органів.

"По-перше, дуже багато вкидів. По-друге, дуже багато емоцій. Тобто незрозуміло, хто що сказав, а потім підхопили й понесли. Дочекаймося офіційних повідомлень, бо вони багато разів перевірені. Міноборони дуже детально все перевіряє, щоб не вводити людей в оману", — пояснив він.

17:00 Британська розвідка показала найсвіжішу карту боїв в Україні. Лінія фронту майже змінилася проти 3 травня.

16:00 З українськими військовими, які перебувають на території меткомбінату "Азовсталь" разом із мирними жителями, втрачено зв'язок. На підприємстві продовжуються запеклі бої з окупантами, повідомив мер міста Вадим Бойченко.

15:00 За останню добу на Київщині виявили ще 20 тіл мирних громадян, яких вбили окупанти рф (всього вже знайшли 1235 тіл, з них особи 282 ще не встановлені), — начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

міністр оборони росії сергій шойгу в черговий раз заявив, ніби у рф є повний контроль над Маріуполем:

13:00 У Херсоні з'явився інтернет та український мобільний зв'язок, — заявили голова Миколаївської ОДА Віталій Кім та Мінцифри.

На росії чергова пожежа, цього разу в Дзержинську:

12:00 У Європейському Союзі представили довгоочікуваний шостий пакет санкцій проти російської федерації, — він передбачає нафтове ембарго, удар по "Сбербанку" та патріарху Кирилу.

У Маріуполі людей змушують розбирати завали до "параду перемоги".

11:00 Під час виступу на сесії Wall Street Journal CEO Council Summit Володимир Зеленський розповів про три речі, які можуть забезпечити ефективну реакцію світу на російську агресію:

  1. повна ізоляція агресора, передусім економічна;
  2. достатня допомога Україні, щоб вистояти в цій війні та зберегти свободу;
  3. відбудова зруйнованого війною.

10:00 В Україні за кілька днів уже не буде дефіциту бензину, який спостерігається зараз, – перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Корнієнко.

У Макіївці під Донецьком горить нафтобаза.

09:00 росія втратила в Україні вже 24 500 осіб.

Втрати росії в Україні 04.05.2022

08:00 Внаслідок збройної агресії росії проти України вже загинуло 220 дітей, ще понад 407 постраждали, — ювенальні прокурори.

07:00 За розпорядженням Джо Байдена призначено нового командувача сил НАТО в Європі Крістофера Каволі, — він спеціаліст з поведінки росіян.

За підтримки ООН та Червоного Хреста сьогодні погодили евакуацію мирного населення до Запоріжжя, — людей збирають в Маріуполі, на Луначарському кільці біля Бердянську, у Токмаку та Василівці. Є можливість приєднатися, на власному транспорті — збір на Токмаку.

Вийшло свіже зведення Генштабу ЗСУ — обстановка скрізь дуже неспокійна, а в Білорусі частина військових влаштували підозрілі "навчання".

06:00 На сьогоднішній день карта бойових дій в Україні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 04.05.2022

5:00 росія готується до третього циклу наступу, оскільки другий вже практично вичерпав себе, заявив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

3:00 В рамках нового пакету військової допомоги Британія передасть ЗСУ партію вантажних безпілотників Malloy T150, призначених для доставки вантажів на передову.

1:00 Окупанти за 3 травня запустили по території України 18 крилатих ракет, 8 з яких було збито, повідомили в Командуванні Повітряних сил. Для цього росіяни пустили в дію стратегічні бомбардувальники, які знаходились в районі Каспійського моря.

00:00 На Донеччині 3 травня загинув 21 мирний житель, повідомив голова ОДА Павло Кириленко. Окупанти вбили 10 людей в Авдіївці, 5 у Лимані, 4 у Вугледарі, 1 у Великій Новосілці та 1 у Шандриголовому.

Кількість поранених внаслідок ракетного удару по Львову збільшилася до 2 людей, повідомив мер Андрій Садовий.

Російські війська обстріляли шість залізничних станцій у центрі та на заході України: серед залізничників та пасажирів за оперативною інформацією постраждалих немає. Пошкодження інфраструктури важкі, деталі після закінчення повітряної тривоги, повідомив глава УЗ Олександр Камишин.

Рада безпеки ООН 5 травня проведе засідання щодо ситуації в Україні.

Нагадаємо, що інформація про події в Україні за 1 травня доступна у матеріалі: "Війна — день 67: ЗСУ звільнили ключовий населений пункт, а росіяни продовжують бомбити Одесу".

А про те, що відбувалося в Україні 2 травня, читайте у трансляції: "Війна — день 68: евакуація з Маріуполя та спроби прорвати оборону ЗСУ на Донбасі та під Херсоном".

Про ситуацію в країні за 3 травня можна прочитати у новині: "Війна — день 69: росіяни тиснуть на Сході, а в Україну вже їде важка артилерія зі США".