Війна - день 65: росіяни криють ракетами Київ та Харків, а США ухвалили ленд-ліз

Читать на русском
Автор
8237
Окупаційні війська продовжують бити по Україні ракетами
Окупаційні війська продовжують бити по Україні ракетами. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за 29 квітня

В Україні розпочався 65-ий день протистояння російським окупантам. Наприкінці минулої доби ворожа армія завдала ракетного удару по Київській області — снаряд влучив у житловий будинок Шевченківського району Києва, а ще один потрапив у Фастівську громаду. Без постраждалих не обійшлося. Однак, зовсім скоро в української армії стане ще більше зброї, щоб не тільки відповісти противнику, але й змінити хід війни. Річ у тому, що США проголосували за ленд-ліз для України — це документ значно спростить процедуру постачання зброї для українських захисників. Крім того, американський президент Джо Байден заявив про новий пакет допомоги Україні на фантастичну суму й пообіцяв погані новини росіянам.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 29 квітня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Протягом доби в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські фашистські війська здійснили 4 атаки.

Українські захисники знищили:

  • особового складу – 173
  • танки – 4;
  • БМП – 6;
  • БТР – 2;
  • АТТ – 13;
  • артилерійських систем – 5;
  • мінометних розрахунків – 2;
  • БПЛА – 5.

22:00 Бійці легіону "Свобода Росії" завершили навчання і висунулися на бойові позиції на сході України.

Внаслідок ворожих артилерійських та мінометних ударів по житлових районах міста Харкова та області поранення отримали 2 мешканці Харкова, у Золочівській громаді — 1 поранено, 1 особа постраждала у Лозівській громаді та 1 особа у Барвінківській. У Харкові внаслідок обстрілу Шевченківського району 1 особа загинула, повідомляє пресслужба Харківської ОВА.

21:00 Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс повідомила, що повернулася до Києва.

Російські окупанти вбили мешканця с.Времівка Волноваського району та жителя с.Шандриголового Краматорського району Донецької області, ще чотирьох людей було поранено, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Європейський Союз може вже наступного тижня схвалити поетапну заборону імпорту російської нафти, повідомляє The New York Times з посиланням на обізнаних дипломатів та чиновників ЄС.

20:00 Президент "Інгульця" Олександр Поворознюк після свого звернення до жителів Херсона зробив не менш вогняну заяву, адресовану деяким українським політикам.

19:00 У США не знають що робити з російським президентом володимиром путіним, якого запросили на саміт "Великої двадцятки". Американський лідер Джо Байден із радниками вивчає можливості його участі. Як відомо, на цей саміт покликали президента України Володимира Зеленського.

18:00 Буряти та чеченці почали стріляти один в одного поблизу Чорнобаївки.

Ганьба для всієї нації: Нуланд жорстко висловилася про росію.

17:00 На 9 травня до путіна ніхто не приїде: кремль шукає виправдання, а у мережі знущаються.

16:00 ЗСУ пішли у контрнаступ на важливому напрямку: свіжа карта боїв в Україні.

15:00 Командир 36 бригади морської піхоти Сергій Волина у коментарі CNN розповів, що ситуація всередині заводу "Азовсталь" у Маріуполі "виходить за межі гуманітарної катастрофи". Захисники внаслідок ракетних і авіаударів втратили життєво важливе медичне обладнання, яка залишилося під завалами польового шпиталю.

14:00 Українські військові повернули контроль за стратегічним населеним пунктом Руська Лозова під Харковом.

Руська Лозова та Харків на карті бойових дій
Руська Лозова та Харків на карті бойових дій

13:00 В тимчасово окупованому смт Новоайдар (Луганська область) 25 квітня зник місцевий колаборант Павло Шароградський, незабаром зрадника знайшли вбитим пострілом у голову та з пораненнями на тілі, — ГУР.

Державне бюро розслідувань зупинило постачання рф компонентів для ракетобудування. Підприємство, яке цим займалося, належить підсанкційному російському олігарху Олегу Дерипасці.

12:00 Внаслідок ракетного удару по Києву загинула журналістка "Радіо Свобода" Віра Гіріч, повідомив її колега Олександр Демченко.

Віра Гіріч
Віра Гіріч

Вранці окупанти обстріляли Сумську область з боку російського села Городище, — Держприкордонслужба.

За добу в Харкові та області від обстрілів загинули 5 мирних жителів, 11 — отримали поранення.

Наслідки обстрілів Харківщини 28 квітня
Наслідки обстрілів Харківщини 28 квітня

11:00 росія втратила в Україні вже понад 23 тисячі людей.

Втрати росії в Україні 29.04.2022

У Миколаївській та Херсонській областях чути вибухи, сирени гудуть у центральних та східних областях.

10:00 Reuters пише, що сьогодні, 29 квітня, планується евакуація мирних жителів із металургійного заводу "Азовсталь" у Маріуполі.

В Одесі чутно вибухи – місцеві канали пишуть, що це навчання.

09:00 Від агресії рф в Україні вже загинуло 219 дітей, ще 398 постраждали — ювенальні прокурори.

Вранці росіяни обстріляли "Градами" сараї під Кривим Рогом.

Наслідки обстрілу Дніпропетровської області 29.04.2022
Наслідки обстрілу Дніпропетровської області 29.04.2022

08:00 Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Гірське, Привілля, Попасна на Луганщині під вогнем ворога, він намагається штурмувати Оріхове та Світличке, — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Нардеп та "кіборг" Роман Костенко, який зараз воює під Миколаєвом, дав нам коротке інтерв'ю. Головні тези:

  • є декілька причин, з яких рф могла би влаштувати загострення на Придністров': щоб Україна розтягнула сили на південному напрямку, щоб був третій фронт наступу на Одесу, щоб було звідки взяти ще трошки гарматного м'яса;
  • до 9 травня окупанти будуть намагатися отримати бодай якусь перемогу на Донецькому напрямку, і скоро можуть "ввімкнути свій максимум" та перекинути туди війська з інших напрямків;
  • наступ на Півдні може розпочатися у будь-який момент, як рф зрозуміє, що не має успіхів на Сході.

07:00 За даними Генштабу ЗСУ, російські окупанти завмерли майже на всіх напрямках, але активно продовжують вести бойові дії на Донбасі.

У Донецьку пожежа на нафтобазі:

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 29.04.2022

05:00 Нідерландська військова поліція Marechaussee вирушить до України, щоб приєднатися до розслідування воєнних злочинів.

Джо Байден заявляє, що США працюють з іншими країнами щоб допомогти європейським союзникам, яким загрожує росія газовим шантажем, задовольнити свої потреби в енергії іншими способами.

04:00 Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі заявила, що федеральний орган готовий підтримати запити президента Джо Байдена на виділення 33 мільярдів доларів допомоги Україні.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що США "рішуче підтримають" Швецію та Фінляндію, якщо вони вирішать вступити до НАТО.

02:30 У четвер, 28 квітня, українські захисники знищили 15 повітряних цілей ворога:

  • 1 літак (Су-34);
  • 5 крилатих ракет типу "Калібр" та типу "Х" ;
  • 9 БпЛА — 7 типу "Орлан-10" і 2 невстановленого типу.

01:45 На тлі низки дивних військових подій у Придністров'ї, МЗС Німеччини та Ізраїлю рекомендували своїм громадянам якнайшвидше покинути територію "республіки" та утриматися від поїздок туди. Раніше схожі попередження своїм громадянам озвучили Канада, США, Франція, Велика Британія та Болгарія.

Нагадаємо, що про ситуацію в країні за 26 квітня можна прочитати у новині: "Війна – день 62: росіяни тиснуть на Донбасі, а Україна запасається найновішим озброєнням".

Інформація за 27 квітня доступна у трансляції: "Війна – день 63: ЗСУ контратакують попри тиск окупантів, путін заговорив про переговори".

А події російсько-української війни за 28 квітня описані у матеріалі: "Війна — день 64: росіяни тиснуть на Донбасі, а Кремлю пророкують швидкий провал".