Війна – день 46: росіяни штурмують схід та південь України, стягують резерви на "битву за Донбас"

Читать на русском
Автор
12466
Головні новини України за 10 квітня
Головні новини України за 10 квітня. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за день

Україна обороняється від російських військ уже 46 днів. Незважаючи на ракетні, артилерійські та бомбові удари по позиціях українських військ і містах, українці продовжують захищати свою землю і бити ворога. Бачачи успіхи українців у війні проти росії, Захід надає не лише моральну, але політичну, фінансову та матеріально-технічну допомогу Україні, а також запроваджує нові санкції проти росії загалом та окремих її громадян, причетних до війни.

У цій текстовій трансляції Телеграф повідомляє про найважливіші події, що відбуваються в Україні 10 квітня. Більш оперативна інформація доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Сильний вибух стався у Миколаєві, вже відомо мінімум про одного потерпілого.

Також повідомляється про вибухи у Харкові.

Після підрахунку понад 60% голосів у першому турі виборів президента Франції Макрон має 26,93% голосів, Ле Пен – 27,07%.

22:00 На Харківщині внаслідок ворожих обстрілів Балаклії, Пісочина, Золочева та Дергачів загинули 10 цивільних, у тому числі 1 дитина.

В Донецькій області внаслідок російських обстрілів загинули ще двоє людей – у Вугледарі та Іванівці. Четверо одержали поранення: 2 в Іванівці, 1 у Слов’янську і 1 у Покровську.

Збільшилось число жертв удару по залізничному вокзалу Краматорська – ще 5 людей загинуло і ще 5 звернулися по допомогу із пораненнями.

21:00 З'явилися попередні дані першого туру виборів президента Франції. Телеканал БФМ-ТВ повідомляє, що президент Франції Емманюель Макрон і лідер ультраправої партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен виходять у другий тур президентських виборів. За підрахунком телеканалу, Макрон отримує 28,5% голосів, Ле Пен — 24,2%. Третє місце посідає лідер вкрай лівої партії "Нескорена Франція" Жан-Люк Меланшон із 20,2%.

20:00 Після поїздки до президента України Володимира Зеленського канцлер Австрії Карл Нехаммер планує наступний візит — у понеділок, 11 квітня він відвідає президента рф путіна.

19:00 Китай доставив у Сербію, відому підтримкою російської влади, зенітно-ракетні комплекси та інші види озброєння. Шість літаків, як стало відомо ЗМІ, приземлилися в аеропорту Белграда.

Несподівано. Стало відомо, що дочка колишнього народного депутата та зрадника України Олега Царьова Ольга хоче виїхати з росії до США.

18:00 Туреччина до завершення війни в Україні не пускатиме російські військові кораблі до Чорного моря. Більш того, доступ до моря турки закриють і для кораблів НАТО.

17:00 Думав, що відрізатимуть вуха та пальці: російський окупант "прозрів" у полоні.

16:00 Вивезені в росію українці сидять без одягу та дитячого харчування: омбудсмен Денисова повідомила деталі про спеціальний табір у Пензенській області Росії.

росія перекидає нові сили на Харківщину: свіжа карта боїв в Україні від Міністерства оборони Великої Британії.

15:00 На найбільшій птахофабриці в Європі окупанти заморили голодом мільйони курей.

Кулеба закликав вчених усього світу зайнятися росією.

14:00 Арестович розповів про подвиг прикордонника у Маріуполі: "Останні слова були: "Слава Україні!".

Примусова мобілізація в ОРДЛО досягла нових "висот" — беруть інвалідів дитинства та співробітників "стратегічних підприємств".

У Дніпрі пам'ятник Пушкіну змалювали забороненим символом "Z".

13:00 Володимир Зеленський дав інтерв'ю АР, в якому, зокрема, розповів про важливість оборони Маріуполя та можливість домовлятися з росією про мир.

12:00 Декілька британських ветеранів прибули до Польщі, щоб допомагати українцям, які біжать до Європи від війни. Проте вони займаються не волонтерством чи працевлаштуванням, а намагаються зупинити секс-торговців, які бажають скористатися лихом українських жінок.

Окупанти пограбували семінарію у Ворзелі, вкрали навіть старі кросівки.

11:00 Україна може отримати близько сотні самохідних гаубиць марки Panzerhaubitze 2000 безпосередньо від виробника. З такою пропозицією виступила компанія Krauss-Maffei Wegmann, направивши відповідне звернення до Мінекономіки Німеччини.

Нові подробиці візиту Бориса Джонсона до України – британського прем'єра вразили працівники української залізниці.

10:00 У зв'язку із значними втратами особового складу росія вербує бойовиків у невизнаному Придністров'ї.

На ранок 46-го дня війни в Україні на Дніпропетровщині було встановлено відразу кілька сумних рекордів. Минула доба 9 квітня була "найбагатшою" на сигнали тривог, а також кількість "прильотів" у різних районах області.

09:00 Ювенальні прокурори: 177 дітей загинули внаслідок збройної агресії рф в Україні, більше 336 отримали поранення.

Вночі російські військові сильно били по Дніпропетровській та Миколаївській областях.

08:00 ВВС опублікувало карту ймовірного подальшого просування росії в Україні — битва за Слов'янськ може стати ключовою.

07:00 Росіяни намагаються просунутися під Миколаєвом, розгортають польові шпиталі на тимчасово окупованій території, але не вистачає сил допомагати всім постраждалим російським військовим, — нове зведення Генштабу.

Західна розвідка ще влітку 2021 знала, що деякі російські чиновники готують вторгнення в Україну, але їх влада не повірила, що велика війна можлива в наш час.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

05:00 Збройні сили України вже захопили понад тисячу одиниць бойової та автомобільної техніки окупантів.

З 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав три укази про помилування, завдяки яким на свободу вийшли 363 особи і зі зброєю пішли боронити Батьківщину.

04:00 Кабінет міністрів України продовжив термін подання заяви на отримання допомоги переселенцям до 30 квітня.

03:00 Знову повідомляють про звуки вибухів у Дніпрі.

Уряд Канади направить на допомогу Україні 1 мільярд канадських доларів (приблизно 800 мільйонів доларів США) через спеціальний адміністративний рахунок МВФ, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

02:00 Для того, щоб правоохоронці назвали першу кількість загиблих у звільнених містах та селах Київщини, потрібно ще мінімум два тижні, заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський і додав, що за цей час планують розібрати завали будинків.

Оперативно-тактичне угруповання "Схід" повідомляє, що протягом доби 9 квітня російські війська здійснили 3 атаки, тривають бої.

Українські захисники знищили:

  • особового складу – до 80;
  • танків – 3;
  • БМП/БТР – 5;
  • АТ – 6;
  • літаків – 1;
  • гелікоптер — 1;
  • БПЛА – 1.

01:00 Повідомляється про численні вибухи у Харкові. Також у соцмережах пишуть про звуки вибухів у Дніпрі (також пишуть, що у самому місті вибухів не було, і, можливо, відпрацювала ППО десь неподалік міста).

9 квітня протиповітряною обороною Повітряних Сил, Сухопутних військ та Десантно-штурмових військ уражено щонайменше 13 повітряних цілей російських окупантів:

  • три літаки;
  • один вертоліт;
  • п’ять безпілотних літальних апаратів;
  • чотири крилаті ракети.

00:00 Оперативне Командування "Південь" повідомляє :

  • ворог здійснив 7 ракетних ударів по Миколаївській області. Потерпілих немає;
  • на Миколаївському та Херсонському напрямку противник обороняється та намагається підтягнути резерви нових сил;
  • корабельне угруповання противника у Чорноморській операційній зоні продовжує чинити психологічний тиск щодо атаки узбережжя та завдання ракетних ударів;
  • "Всього за добу на південному рубежі нашої оборони ворог втратив 37 орків і чотири одиниці техніки".

З найважливішими для України подіями в країні та світі за 7 квітня можна докладно ознайомитись у нашій статті: "Війна — день 43: росія продовжує атакувати Україну та вбивати українців, але зазнає втрат від ЗСУ та отримує нові санкції".

Події російсько-української війни за 8 квітня описані у матеріалі: "Війна – день 44: росія вдарила ракетою по залізничному вокзалу Краматорська, вбивши десятки цивільних".

Про те, що відбувалося в Україні та світі в ракурсі війни, читайте у матеріалі: "Війна – день 45: росія цинічно вбиває мирне населення і наступає на Донбасі".