Війна – день 44: росія вдарила ракетою по залізничному вокзалу Краматорська, вбивши десятки цивільних

Читать на русском
Автор
8475
Головні новини України за 8 квітня
Головні новини України за 8 квітня. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за день

В Україні настав 44-й день протистояння російському воєнному вторгненню. Окупанти продовжують втрачати свої позиції — з 9 напрямків, на яких вони наступали, залишилося 2,5. Тим часом українські військові заручаються все більшою підтримкою міжнародних партнерів і стосовно озброєння, і у більш глобальних питаннях. Зокрема, США запускає ленд-ліз для України, а ще 93 країни підтримали виключення Росії з Ради ООН з питань безпеки. Російська влада також "увімкнула задню" та зробила заяву про швидке завершення вторгнення в Україну.

У цій текстовій трансляції "Телеграф" повідомляє про найважливіші події, що відбуваються в Україні 8 квітня. Більш оперативна інформація доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський відреагував на обстріл Краматорська.

"Всі сили світу будуть спрямовані на те, щоб встановити щохвилини, хто що робив, хто і які накази віддавав. Звідки ракета, хто її перевозив, від кого прозвучала команда, і як цей удар був узгоджений. Відповідальність неминуча", — повідомив він.

21:00 Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Києві передала президентові України Володимиру Зеленському "опитувальник", який є наступним формальним кроком на шляху до вступу України до Євросоюзу.

Під час окупації Бучі російські солдати застрелили колишнього народного депутата України Олександра Ржавського, котрий не приховував своїх проросійських поглядів.

Російські окупанти на Київщині ґвалтували жінок та дітей (як хлопчиків, так і дівчаток), повідомляє омбудсмен Людмила Денісова.

20:00 Відповідно до соцопитування російського ВЦВГД (соціологія росії, нагадаємо, викликає мінімум довіри), 74% росіян підтримують рішення путіна про вторгнення в Україну.

Тим часом скандального ексглаву Конституційного суду України Олександра Тупицького помітили в одному з кафе Відня, де він спокійно відпочиває, сидячи у спортивних штанах.

19:00 Заступник голови ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що кремль може кваліфікувати антиросійські санкції як акт міжнародної агресії. І відповідатиме відповідно.

Вбоях за Маріуполь у п'ятницю, 8 квітня, загинув ветеран АТО та співзасновник "Pizza Veterano" Рафаель Агаєв.

18:00 Члени Єврокомісії планують підготувати рішення про членство України у Європейському Союзі вже цього літа.

17:00 Кількість загиблих у Краматорську після ракетної атаки окупантів мирних жителів збільшилася до 50 людей, із них п'ятеро – діти, повідомив Павло Кириленко, голова Донецької ОВД.

"Я бачив шматки тіл": маріуполець розповів, як морем утік із обложеного міста.

Британська розвідка опублікувала найсвіжішу карту боїв в Україні. Зокрема, вона підтверджує, що окупанти відступили із Сумської області.

16:00 Великобританія після того, як російські окупанти завдали ракетного удару по вокзалу в Краматорську, пообіцяла пртягнути до відповіді росію та путіна особисто.

Словаччина офіційно підтвердила, що надала Україні систему протиповітряної оборони С-300.

15:00 Прес-секретар президента росії дмитро пєсков вже здав назад у визнанні величезних втрат в Україні і заявив, що лише спирався на останні оприлюднені дані міноборони рф, говорячи про них.

Близько 50 країн-членів ЮНЕСКО відмовляються брати участь у 45-й сесії Комітету всесвітньої спадщини через те, що його очолює рф.

14:00 Окупантів упіймали на черговій брехні з приводу ракетного удару по Краматорську. Так, серед іншого, неправдою є їх висловлювання щодо відсутності "Точок-У", з яких міг бути завданий смертельний удар. Лише 15 лютого 2022 року повідомляється, що росіяни та білоруси разом відпрацювали пуски ракет завдяки тактичним комплексам "Точка-У" та "Полонез".

З'явилося відео запуску ракет окупантів залізничним вокзалом Краматорська. Жителі Донецької області встигли зняти, як одразу два снаряди вилетіли з боку окупованого росіянами Шахтарська.

13:00 За останніми даними, в результаті удару окупантів по вокзалу Краматорська загинули 39 людей, серед них чотири дитини.

ЄС схвалив новий, п'ятий пакет санкцій проти Росії.

Зеленський відреагував на трагедію у Краматорську: "Зло, яке не має меж".

12:00 Російські військові вдарили "Точкою-У" вокзалом Краматорська, поки там точилася евакуація, і звинувачують у всьому Україну. На вокзалі загинуло щонайменше 30 людей, постраждала ще сотня. Окупанти спеціально вдарили по людях, не могли не бачити, куди стріляють.

На ракеті було написано "за дітей".

11:00 З 24 лютого росія втратила в Україні вже 19 тисяч людей та 700 танків:

10:00 Арестович оцінив, що якщо росія ще раз спробує піти наступом на Київ, — це буде безумством.

Сьогодні домовлено такі коридори для евакуації:

09:00 Франція готова стати однією з держав-гарантів безпеки України, згідно з новим міжнародним договором, який на переговорах у Стамбулі 29 березня обговорювали представники України та росії — Макрон.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, попри тиск з боку партнерів правлячої коаліції, відкладає остаточне рішення щодо того, чи надавати Україні високоякісні танки для війни проти росії.

08:00 Вночі було завдано ракетного удару по території Одеської області, — українці пообіцяли збивати всі військові літаки рф, що попрямують над Одесою на Придністров'я.

07:00 В Білорусі відбирають "добровольців" для приватної військової компанії, повідомляє Генштаб ЗСУ. Що це за компанія та чи не в Україну вона поїде, — вточнюється.

Ворог активно обстрілює з систем залпового вогню райони населених пунктів Кремінна, Сєверодонецьк, Новотошківське, Попасна, Новозванівка, Суха Балка, Новоселівка Друга, Степне, Троїцьке, Новобахмутівка, Мар’їнка та Солодке.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна сьогодні 08.04.2022

05:00 США схвалили передачу Україні зброї – зокрема тисячі ПЗРК Stinger та ПТРК Javelin, дронів-камікадзе Switchblade, 50 млн набоїв, 45 тисяч комплектів бронежилетів та касок

04:00 Колишній мер Харкова (2006-2010 рр.), відомий політик Михайло Добкін став дияконом УПЦ Московського патріархату.

03:00 США додали до списків санкцій 8 росіян і 29 організацій, повідомляє американський Мінфін.

Усіх чоловіків, які залишили Україну після початку вторгнення росії, затримуватимуть при поверненні, заявив секретар РНБО Олексій Данилов.

"Їм доведеться пояснити, де і як їм вдалося перетнути кордон", — пояснив він і додав, що всі громадяни, які виїжджали з України, зафіксовані. При поверненні вони повинні відзвітувати через який пункт і на підставі яких нормативно-правових документів вони виїхали.

02:00 Австралія передає 20 бронетранспортерів "Бушмастер" (Bushmaster), повідомив посол України в цій країні Василь Мірошниченко.

01:00 Уряд Канади вніс у парламент новий бюджет на 2022-23 роки, в якому передбачено фінансування купівлі зброї та нові кредити для України в розмірі 1,5 млрд доларів.

В окупованому росіянами Мелітополі кількість викрадених ними людей перевищила за 100, повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Російські окупанти на березі Каховського водосховища розстріляли "градами" човен для евакуації людей з окупованої частини Херсонської області, внаслідок чого загинули троє мирних жителів, серед яких – 13-річна дитина, повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

00:00 Євросоюз збільшить військову допомогу Україні на чергові 500 млн. євро.

Рятувальники ліквідували масштабну пожежу у харківському торговому центрі. Площа пожежі становила близько 2300 кв.

Внаслідок ракетного удару по Одесчині було пошкоджено об'єкти інфраструктури.

Нагадаємо, що інформація за 5 квітня доступна в публікації: "Війна — день 41: світ засуджує росію за різанину у Бучі, але окупанти продовжують вбивати українців".

З найважливішими для України подіями в країні та світі за 6 квітня можна детально ознайомитись у нашій статті: "Війна — день 42: бої за південь і схід України продовжуються, росія бомбить українські міста".

А докладніше дізнатися про те, що відбувалося 7 квітня, можна в нашому матеріалі: "Війна — день 43: росія продовжує атакувати Україну та вбивати українців, але зазнає втрат від ЗСУ та отримує нові санкції".