Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч

Читати російською
Автор

Оперативно про головне за 1 березня

Україна зустріла весну 2022 року у стані війни, яку оголосив їй президент Росії Володимир Путін у ніч на 24 лютого. Боротьба українського народу за свою незалежність і вільне майбутнє триває вже шостий день. Українці чинять шалений спротив і знищують сотні танків та бронетехніки, десятки гармат, літаків та гелікоптерів, а також тисячі ворогів. Пройшов перший раунд перемовин з росіянами, який вони завершили авіа- та ракетними ударами по українських містах. Проте українці зупиняють ворожі армади і вже ясно, що легкої прогулянки у ворога по українській землі не вийшло.

У цьому матеріалі "Телеграф" збирав та публікував всю важливу та перевірену інформацію про відсіч агресору за 1 березня (оперативно стежити за тим, що відбувається, також можна на нашому каналі в Telegram за цим посиланням).

З подіями середи, 2 березня, можна зазнайомитись у нашому матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені і в помсту прасують міста України"

22:51 У Києві на Русанівці, у Вишневому, на Куренівці, у Боярці та Жулянах — бомбардування, було чути сильні вибухи, повідомляє Держпецзв'язок. Докладнішої інформації поки що немає.

22:21 Міжнародний Суд ООН проведе публічні слухання у справі "Україна проти Росії" 7 та 8 березня у Палаці миру в Гаазі.

21:41 У соцмережах з'явилося відео, на якому українські військовослужбовці ведуть полонених російських солдатів.

21:28 Тим часом акції Ощадбанку Росії впали практично до нуля.

21:15 Зеленський заявив, що якщо росія хоче проведення змістовних переговорів із нашою країною, то вона спочатку має припинити обстрілювати наші території.

21:12 Зеленський в інтерв'ю західним журналістам вимагає від НАТО виробити гарантії безпеки для України, якщо вона не вступить до військово-політичного союзу.

20:39 Центр протидії дезінформації при РНБО України вказав на канали в Telegram, які знаходяться під контролем спецслужб рф і поширюють дезінформацію.

20:03 Міський голова Києва Віталій Кличко звернувся до жителів столиці із закликом провести цю ніч в укриттях, після того, як російські війська завдали ракетного удару по телевізійній вежі.

19:22 Президент України Володимир Зеленський поговорив із президентом США Джо Байденом.

18:31 Європейський парламент проголосував "за" резолюцію, в якій закликав інституції Європейського союзу працювати над тим, щоб надати Україні статусу кандидата в ЄС, визнавши таким чином європейську перспективу України.

18:28 В наслідок обстрілу Київської телевізійної вежі у Шевченківському районі столиці попередньо загинуло 5 осіб та 5 осіб постраждало, повідомляють у ДСНС.

18:05 До території Запорізької АЕС під'їхала колона переляканих окупантів і… попросила палива. Місцеві послали їх слідом за кораблем.

17:55 Секретар РНБО заявив, що Україна може завдати превентивного удару по території Білорусі, "якщо так вирішить верховний головнокомандувач".

17:10 Серія потужних вибухів в Києві. Удар нанесено по телевишці в районі станції метро Дорогожичі. Також постраждало кладовище загиблих у Другій Світовій Війні Бабин Яр.

17:00 ОАЕ відмінив безвіз для України. Такий от удар в спину. Багато хто з наших співгромадян планував евакуюватись саме туди.

16:43 Китай досить обережно озвучує позицію стосовно війни. Зокрема, публічно наполягає на збереженні суверенітету України й готовий виступити посередником між Києвом та Москвою. І це при тому, що у КНР тісні контакти з Росією.

16:21 Відбувся перший на цій війні обмін полоненими. П'ятьох бійців тероборони обміняли на молодого росіянина.

15:13 Дипломати десятка країн покинули засідання Ради ООН з прав людини під час виступу Лаврова, протестуючи таким чином проти війни РФ проти України.

15:03 Україна нарощує поставки Байрактарів до України, заявив посол в Британії Вадим Пристайко.

15:00 Зеленський потужно виступив в Європарламенті — йому аплодували стоячи. Рада Європи почала розгляд питання членства України в ЄС.

13:17 Завали після вибуху у Харкові поховали щонайменше 10 людей, ще 20 постраждали. Місцеві жителі звернулися до росіян (обережно, багато матюків):

12:33 Удар ракетою з Білгорода по центральній площі Харкова — відвертий, нічим не прикритий державний тероризм і військовий злочин, заявив Зеленський.

Президент призначив на час війни професійного військового Миколу Жернова головою Київської міської військової державної адміністрації. Також він відкликав послів із Грузії та Киргизстану.

12:22 У Херсоні під приводом евакуації окупанти беруть людей у полон. Влада закликає не виходити з дому і не сідати ні в чиї машини.

11:29 У Херсоні окупанти влучили у житловий будинок.

11:23 Росіяни нарешті відчули санкції. Внє палітікі.

11:00 Всі виїзди з Чернігова заміновано. Місто готується до прориву окупанта. Велику кількість росіян покрошили на під'їздах.

10:35 З'являється інформація про переміщення колон з технікою та особовим складом у напрямку Києва. Над Макаровим помітили авіацію. Наразі місто готується до оборони.

09:43 На сьогоднішній день в Україні загинуло вже близько 5710 росіян, ще 200 взято в полон.

Крім того, знищено та пошкоджено ще по 29 літаків та гелікоптерів, 198 танків, 24 РСЗВ, 7 засобів ППО, більше тисячі одиниць броньованої бойової та автомобільної техніки, 2 катери, 60 цистерн с пальним, тощо.

09:15 За вчора мінімум 5 літаків окупантів знищено.

09:00 Аваков про вчорашній удар по Харкову з "Градів": "Там немає нічого, крім магазинів та тролейбусного депо".

08:40 Ракетний удар по центру Харкова. Головна площа мирного міста!

08:30 Харків, Херсон, Київ та інші міста України під нашим контролем.

07:30 Під ранок до взятого в кільце Херсона зайшли декілька росіян, без техніки. Просуваються з півночі.

07:20 CNN пише, що Білий Дім розглядає наступним кроком Росії збільшення кількості військ та техніки для блокування Києва з метою примусу України до капітуляції. Супутник тим часом засік колону російської техніки, що зайшла з Білорусі й рухається в напрямку столиці.

06:22 Компанії General Motors, Volvo та Volkswagen зупиняють постачання машин до Росії.

05:58 Більш ніж 500 тисяч біженців покинули Україну з початку війни та виїхали до Європи, — заявляє заступник Генсека ООН Гриффітс.

05:48 Під ранок у Херсоні спостерігається затишшя, росіяни зайшли на територію аеропорту на північному-заході від міста.

04:41 Японія запровадила санкції щодо російських керівників, організацій та підприємств.

У список санкцій включені:

  • президент РФ Володимир Путін;
  • глава МЗС РФ Сергій Лавров;
  • міністр оборони Сергій Шойгу;
  • начальник генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов;
  • секретар Ради безпеки Микола Патрушев;
  • заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв.

Санкції вводяться проти 49 російських відомств, банків та компаній, серед них:

  • ФСБ;
  • ГРУ;
  • компанія "Сухой";
  • "РСК "МіГ";
  • держкорпорація "Ростех";
  • ЦБ РФ;
  • ВЕБ;
  • "Промсвязьбанк".

03:52 Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький: в Охтирці 28 лютого ворожа артилерія накрила військову частину. Продовжують діставати тіла з-під завалів. Працюють ДСНС, добровольці.

Загиблих багато. Наразі готують місця на цвинтарі − під 70 померлих українських бійців.

Дані наших 200х готуємо.

Але ворог теж отримує по заслузі.

Тіл росіян по місту було дуже багато, збираємо. Співробітники Червоного Хреста їх забирають додому.

03:22 На Сумщині керівники одного з державних підприємств разом із силами тероборони захопили ворожу техніку голими руками, повідомив голова ОДА Дмитро Живицький.

02:34 Держспецзв'язку України повідомляє про початок штурму російськими військами Херсона.

02:11 Заявку України на членство в Європейському Союзі зареєстровано. Процедуру розгляду розпочато, — голова представництва України при ЄС Всеволод Ченцов у твіттері.

01:24 Оперативна інформація станом на 24.00 28.02.2022 щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ:

  • противник втрачає наступальний потенціал, проте продовжує наносити вогневе ураження по військових та цивільних об'єктах і продовжує вести розвідку літаками КПС ЗС РФ, зокрема і з використанням повітряного простору Республіки Білорусь.
  • планує долучити найбільш підготовлені військові частини Республіки Білорусь, що завершують зосередження уздовж державного кордону України.
  • ситуація навколо Києва залишається напруженою. На Поліссі противник продовжує спроби відновити наступ в напрямку столиці.
  • Російські окупаційні війська застосовують тактику знищення інфрастуктури та нанесення ракетно-бомбових ударів по населених пунктах.
  • В акваторії Чорного моря, в зв’язку з несприятливими погодними умовами, проведення морської десантної операції у найближчу добу є малоймовірним. Більша частина корабельного угруповання Чорноморського флоту перебуває у пунктах базування.
  • На всіх напрямках підрозділи ЗС України за підтримки артилерії та БПЛА "Bayraktar ТВ2" утримують визначені рубежі.
  • Противник не досяг успіху на жодному з напрямків.

01:04 Протягом доби 28 лютого Повітряні Сили ЗСУ знищили п’ять ворожих винищувачів, колони броньованої техніки, колону з пальним, ЗРК, вертоліт та крилату ракету.

00:37 У Харкові, який 28 лютого зазнав сильних обстрілів, російські загарбники знищують підстанції. В результаті мирні жителі у низці районів сидять без води та електрики. Про це розповів мер міста Ігор Терехов.

00:29 Польща, Болгарія та Словаччина передають українській армії 70 одиниць Міг-29 та Су-25, повідомляють Сухопутні війська ЗСУ.

00:01 Українські оператори відключили зв’язок окупантам, заблокувавши доступ телефонів з російськими номерами до своїх мереж.

Нагадаємо, що росіяни напали на Україну рано вранці 24 лютого, — події перших двох днів ми транслювали онлайн у матеріалі "Війна: Путін ввів намагається взяти Київ, армія РФ зазнає великих втрат в Україні".

Події 26 лютого, третього дня російського вторгнення в Україну, ми розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була обстановка 27 лютого – розписали погодинно у статті "Війна – день 4: Путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну"

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну"