Невидима та невразлива: що може українська Himera (фото)

Читати російською
Автор

Himera здатна обходити російську радіоелектронну розвідку та засоби боротьби

Повномасштабна війна дала поштовх розвитку технологій для цієї сфери. Українські розробники збирають роботів з кулеметними турелями чи безпілотники для сучасних задач. Однак нещодавно була презентована універсальна система зв'язку Himera. Вона була представлена на ІТ Арені 2023 у вигляді рації.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що саме Himera стала кращим стартапом у військових інноваціях на цьому заході. Особливість цієї рації — нечутливість до ворожих сил радіоелектронної боротьби. Федоров зазначив, що росіяни не можуть блокувати або розшифрувати сигнал.

Характеристики рації Himera G1

  • Тримає заряд 4 дні.
  • Згідно з даними розробників — шифрування трафіку відбувається 256-бітним ключем.
  • Стійкість до РЕБ забезпечує технологія FHSS.
  • Налаштування та керування за допомогою Bluetooth через смартфон.
  • Спеціалізовані програми не потрібні.

Застосування Himera надзвичайно широке. Це може бути частина системи оперативного оповіщення або GPS-маяк для пошуку та евакуації українських військових.

Рація проста у використанні
Рації Himera G1

"Військовий кур'єр" також повідомив, що в арсеналі Himera з'явився модем для безпілотників, що робить їх невидимими для ворожої радіоелектронної розвідки і аналогічно невразливими до РЕБ. Досягли цього завдяки зміні частоти передачі сигналу. Зазначається, що збирається модем з українських комплектуючих.

Раніше "Телеграф" розповідав про створення спеціального плаща-невидимки. Він робить українських військових невидимими для дронів з тепловізійним обладнанням.