Круче ATACMS і Storm Shadow: яку ракету ЗСУ отримають у 2024 році

Читать на русском
Автор
120141
ОТРК Сапсан
ОТРК Сапсан. Фото defence-ua.com

Українська ракета зможе бити далі ніж ракети, що отримуються від союзників.

Тимчасово окупований Крим продовжує кошмарити "тріада" – британські ракети Storm Shadow, французькі SCALP та українські "Нептуни". Але вже у 2024 році на озброєння ЗСУ може надійти оперативно-тактичний ракетний комплекс "Сапсан" виробництва КБ "Південне" та "Південмаш".

ОТРК "Сапсан", роботи над яким розпочалися ще 2009-го, має отримати пускову установку вагою близько 21 тони, на якій розміститься ракета вагою 3,3 тони. При цьому вага бойової частини становитиме 480 кг, що на 30 кг більше, ніж у Storm Shadow, тобто удар вийде потужнішим. Бойова частина ракети може бути як монолітною — для поразки однієї цілі, і касетною, тобто для вибуху повітря і накриття зверху більшої площі.

Але головне – дальність української ракети повинна буде перевищити 400 км, що перевищуватиме показники американської ATACMS (300 км) та експортного варіанту Storm Shadow та SCALP (280 км, за повної дальності 560 км).

Також немає сумнівів, що вдасться створити систему наведення, здатну точно вражати цілі. Наприклад, протикорабельна ракета "Нептун", що вразила флагман Чорноморського флоту росії крейсер "Москва", має дубльовану систему наведення: GPS для доставки снаряда в потрібне місце та інфрачервону головку самонаведення для ураження цілі.

Щоправда, за наявними даними, готовність комплексу становить лише близько 70% і він не надійде на озброєння ЗСУ раніше 2024 року.

А тим часом ЗСУ чекають поставок американських тактичних ракет ATACMS, які здатні залишитися до самого "центру" російського ВПК.