Перейшла на бік добра: яку трофейну російську зброю використовують ЗСУ

Читать на русском
Автор
3691
До рук ЗСУ постійно потрапляють трофеї
До рук ЗСУ постійно потрапляють трофеї. Фото Відкриті джерела

До рук ЗСУ потрапляють стрілецька зброя, артилерія та бронетехніка та воюють за Україну

Величезні втрати у військовій техніці змушують окупантів перекидати на передову явно застарілі зразки та створювати нові з усього, що виявляється під рукою. Але, крім знищення ворожої техніки, ЗСУ успішно беруть її як трофеї і використовують проти окупантів.

Гвинтівка АВСК

Один із таких екземплярів — великокаліберна снайперська гвинтівка 12,7 мм АВСК, з якою українські воїни борються в умовах міської забудови та про що повідомляє журналіст Андрій Цаплієнко.

Російська гвинтівка виробництва Коврівського збройового заводу з’явилася в 2004 році і призначена для боротьби з живою силою та легкою бронетехнікою ворога на дальності прицільного пострілу 1000-1500 метрів.

Гвинтівка АВСК

Завдяки схемі булл-пап, вона досить зручна та коротка: загальна довжина становить 1420 мм, вага – 12,5 кг (без оптичного прицілу та магазину на 5 набоїв).

Офіційно гвинтівка АВСК полягає на озброєнні тільки Росії та В’єтнаму, але пропонується на експорт, а тепер потрапила до рук бійців ЗСУ.

Втім, українські снайпери вже давно використовують однотипну з АВСК американську снайперську гвинтівку Barrett M82 також калібру 12,7 мм.

Barrett старший за російський аналог: у строю з 1982 року, трохи важчий (від 13,5 до 14 кг), зате коротший (від 1200 до 1400 мм).

Barrett M82

При цьому бойові можливості Barrett, незважаючи на вік, вищі – магазин на 10 патронів проти 5 у АВСК, початкова швидкість кулі 853 м/с проти 770, тобто куля вразить ціль трохи швидше, а прицільна дальність – не нижче 1500 метрів .

Квітка "Гіацинт"

Інший трофей — це 152 мм самохідна артустановка "Гіацинт", що бореться під Бахмутом і здатна випускати 5-6 снарядів за хвилину на відстань до 30 км. Щоправда, вона поступається артилерії НАТО, здатної чинити до 8-10 пострілів за хвилину на дальність до 35-40 км, а спеціальними снарядами — і на всі 65 км. Незважаючи на те, що вся радянська артилерія поступається НАТОвським зразкам, вона все одно посилює ЗСУ.

САУ Гіацинт

Нагадаємо, раніше здобиччю українських військових став цікавий трофей — російський бронеавтомобіль ГАЗ-3937 "Водник". Цей вид техніки вийшов не надто вдалим і явно важким, і тому у самих окупантів він рідкісний – трохи більше 50 одиниць. Проте один із них служить у лавах ЗСУ, і наші бійці перефарбували його в український "піксель".

Водник в українському камуфляжному пікселі

А тим часом окупанти навіщось перевозять танк ІС-3 1945 року, який пам’ятає ще Йосипа Сталіна.