200 "Леопардів" Україні хотіли дати ще восени? Яку техніку отримають ЗСУ

Читать на русском
Автор
2038
БРЕМ Bergepanzer 2
БРЕМ Bergepanzer 2. Фото Відкриті джерела

Нова техніка показує, що танки Україні вирішили дати ще восени

Рішення про передачу Україні близько 200 основних бойових танків Leopard 2 було ухвалено ще восени 2022-го. Такий висновок можна зробити з постачання ЗСУ броньованих ремонтно-евакуаційних машин (БРЕМ) Bergepanzer 2, призначених для обслуговування танків.

Військовий та політичний експерт, оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко звернув увагу, що один БРЕМ у середньому припадає на 10 танків, але може обслуговувати і набагато більше.

За його словами, російські спостерігачі всерйоз перейнялися питанням: скільки танків отримають ЗСУ, і свій підрахунок вони вирішили вести вельми незвичайним для багатьох, але правильним чином — за допомогою обліку західних БРЕМ.

"Так Україна отримає від Німеччини 17 БРЕМ Bergepanzer 2, які обслуговуватимуть танки Leopard 2. Росіяни розрахували, що одна така БРЕМ штатно обслуговує до 10 танків, а в Польщі навіть 20-25", — підкреслює експерт.

Тобто нескладно порахувати, що 17 Bergepanzer 2 вистачить для обслуговування щонайменше 170-200 танків, яких, за словами Олександра Коваленка, вистачить на створення двох бригад, укомплектованих саме "Леопардами".

Зазначимо, що ще восени Німеччина ухвалила рішення про передачу Україні 17 Bergepanzer 2, з них перші п’ять надійшли вже у жовтні. Загалом, за даними сайту уряду ФРН, станом на 27 січня передано 15 БРЕМ.

БРЕМ Bergepanzer 2 — це транспорт, спеціально обладнаний кранами та лебідками, здатними буксирувати вантаж вагою до 70 тонн. Ця машина може витягнути танк Leopard 2, що застряг у бруді, відбуксувати пошкоджену техніку з місця бою, а бригада ремонтників — полагодити її прямо в польових умовах.

Зрозуміло, що за таких можливостей Bergepanzer 2 значно зросте мобільність танкових частин, а пошкоджену техніку можна буде швидко повертати після ремонту. Все це стане в нагоді ЗСУ у майбутньому наступі.

Також Німеччина анонсувала постачання в Україну 42 машин розмінування Wisent 1 MC на базі танків Leopard 1, які можуть робити проходи в мінних полях, що також стане в нагоді в наступі.