путін хоче швидше закінчити війну? Ердоган відзначився гучною заявою

Читать на русском
Автор
7649
Турецький лідер так чи інакше постійно впливає на взаємини України та Росії
Турецький лідер так чи інакше постійно впливає на взаємини України та Росії. Фото twitter.com/Sofuzb

Ердоган продовжує називати путіна своїм "хорошим другом", хоча той і розв’язав кровопролитну війну в суверенній державі

Президент Туреччини Реджем Тайіп Ердоган, який нещодавно публічно принизив російського диктатора путіна, знову заговорив про необхідність якнайшвидше закінчити війну в Україну. Політик вельми дипломатично оминає тему того, хто має стати переможцем у цій битві, натомість підкреслюючи бажання встановити мир у нашій країні. При цьому він підтримує повернення всіх захоплених рф земель, включаючи Кримський півострів.

Про це Ердоган розповів у свіжому інтерв’ю телеканалу PBS, повідомляє "Телеграф". На його думку, конфлікт, який закінчується людськими жертвами, має бути закінчений якнайшвидше, щоб не допустити нових втрат.

Турецький лідер вважає, що у питанні завершення війни дуже і дуже важливою буде позиція росіян. При цьому він запевняє, що путін нібито готовий укласти "мирову".

"В Узбекистані я зустрівся з президентом путіним, і ми вели з ним досить обширні дискусії. І він фактично демонструє мені, що готовий покінчити з цим якнайшвидше, — говорить Ердоган. — Це було моє враження, бо те, як зараз йдуть справи [ймовірно, на фронті — ред.], є дуже проблематичним".

Політик додав, що між рф та Україною готується масштабний обмін заручниками — йдеться про 200 людей (невідомо, з обох боків чи з кожної). Подібний крок Реджеп Ердоган називає дуже значним у просуванні до миру.

Важливо відзначити, що у питанні деокупації територій Ердоган повністю підтримує Україну.

"Це те, що очікується. Це те, що потрібно. Пан путін зробив певні кроки. Ми зробили певні кроки. Захоплені землі будуть повернуті Україні", — наголошує він.

При цьому з Кримом питання є складнішим, але Ердоган продовжує наполягати на тому, що півострів має бути повернутий законному власнику, яким, згідно з ООН, і є Україна. На жаль, на цю тему путін не демонструє зацікавленості, починаючи з 2014-го.

Раніше "Телеграф" розповідав, чому у Кремлі можуть погодитись на мирні переговори з Україною і що це може дати нашому супротивникові.

Також ми писали, як змінилася українська риторика у спілкуванні із Заходом щодо вимог щодо отримання озброєння.