"Зеленський підписав секретний указ": в росії запущено новий фейк про Україну

Читать на русском
Автор
10575
Кремлівська пропаганда не здатна навіть зробити достовірний фейк
Кремлівська пропаганда не здатна навіть зробити достовірний фейк

Незнання української мови позначається на "якості" підроблених росією документів

У росії розганяють черговий фейковий документ, який нібито має підтверджувати розпорядження Володимира Зеленського про знищення частини особових справ українських вчених. За легендою розпропаганди ці люди наче як співпрацювали з іноземними компаніями Metabiota Inc. і Battelle, а отже, займалися розробкою біозброї.

Цікаво, що фейковість заяв росіян розвінчала ще одна росЗМІ The Insider, яка звернула увагу на кілька невідповідностей у тексті публікації. Більше подробиць повідомляє "Телеграф".

Свіжі факти та аналітика – достовірно про війну з росією

Звинувачення

Зазначимо, що першим медіа, яке розмістило "документ", типу пов’язаний з Міноборони України, стала газета "Известия". Журналісти заявили, що президент Зеленський справді розпорядився знищити частину особових справ українських медичних працівників, які займалися науковою роботою у трьох організаціях.

росія запустила новий фейк про Україну
Той самий документ

Йдеться про Центр громадського здоров’я України, Житомирський лабораторний центр на транспорті, а також Український протичумний інститут ім. Мечнікова.

Частини співробітників цих дослідницьких організацій "інкримінують" співпрацю з американськими біолабораторіями, які, вочевидь, мають спеціалізуватися на розробці новітньої зброї.

Чому це неправда?

  • Українська мова. Росіяни все ще дуже незграбно підробляють українську документацію, постійно плутаючись у майже непомітних дрібницях. Тому в українській мові у них чомусь з’являються скорочення "ул." та "г." (улица и город) замість "вул." та "м." (вулиця та місто). Також у цьому конкретному документі використовується словосполучення "особиста справа", що є дослівним перекладом фрази "личное дело". Тільки в українському діловому мовленні це має звучати як "особова справа".
  • Написання абревіатур. Звичайно, українцям дуже приємно, коли росіяни пишуть їхні структури з великої літери. Але правила розшифровки окремих назв дозволяють нам писати по-іншому. Як, наприклад, із СБУ — Службою безпеки України. У документі всі три слова написані з великої літери.
  • Неіснуючі законодавчі норми. У якості доказу "справжності" наданого паперу росСМІ намагалися показати спеціальний шифр, який ставиться на такі документи. Серед іншого — посилання на Звід відомостей, що становлять державну таємницю. Проте жодного пункту №1.13 у ньому немає. Натомість існує пункт 1.1.3, який прописує відомості у документах, котрі допомагають в управлінні військами (питання підготовки, ведення боїв тощо). Відразу зрозуміло, що особисті справи медичних співробітників ставлення до цього пункту мати не можуть, а значить, цифри взяті "зі стелі".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про фейк щодо польського президента Анджея Дуди, запущеного в Білорусі. Пропагандисти намагаються звинуватити політика у спорідненості з деякими "карателями", які діють за часів Другої світової війни.

Також ми писали про чергову постановку, пов’язану з володимиром путіним. Його недавній візит до шпиталю до поранених на війні в Україні військових вважають інсценованим.