Відстрочка від мобілізації: кого можуть забронювати в Україні восени

Читать на русском
Автор
12311
Бронювання не можливе для деяких спеціальностей
Бронювання не можливе для деяких спеціальностей. Фото armyinform.com.ua

Документи на бронювання працівника подає роботодавець

Отримання відстрочки від мобілізації можливо різним чином. Перший — через стан здоров'я, наприклад на лікування гострого перебігу хвороби. Інший — це бронювання. Під час мобілізації, яка офіційно триватиме (після останнього продовження на 90 днів) в Україні до 15 листопада 2023 року діє ряд правил для бажаючих забронювати працівників.

Згідно з постановою Кабміну від січня 2023 року визначені особливості бронювання під час дії воєнного стану. На таке бронювання мають право:

  • військовозобов'язані з різних органів влади та самоврядування,
  • ті, кого підприємства потребують для виконання мобілізаційного завдання,
  • заклади, що працюють на армію чи інші військові структури — наданням послуг чи виробництвах,
  • критичноважливі для економіки та забезпечення населення підприємства.

Строк дії бронювання — максимум 6 місяців. Кількість військовозобов'язаних, яких може забронювати підприємство (установа та організація) не повинні перевищувати 50%. Якщо така потреба існує, то вона має бути обґрунтована. Зазначимо, що підприємства паливно-енергетичного комплексу, затверджені Міненерго, не мають обмежень у кількості працівників під бронь.

Не можна забронювати деяких військовозобов'язаних з дефіцитними військовими навичками. Зокрема це будуть люди з військово-обліковими спеціальностями пов'язаними з двигунами ракет, управлінням ракетами та силовими агрегатами ракетних комплексів, стрілецькі, розвідувальні спеціальності, пов'язані з бойовими машинами, артилерією, інженери, різноманітні льотні та авіаційні спеціальності, в тому числі і ремонтні, спеціалісти захисту інформації, радіонавігаційного зв'язку, засобів РЕБ та інші.

Перелік дефіцитних спеціальностей при бронюванні
Перелік дефіцитних спеціальностей для офіцерів, рядових, сержантів та старшин

Спеціальність зазначається у військовому квитку. На підтвердження бронювання конкретного працівника і наявності відстрочки з указанням її тривалості має бути витяг із наказу Міністерства економіки.

Витяг про бронювання - як виглядає
Приклад витягу про бронювання

Раніше "Телеграф" розповідав, що мобілізація в Україні не припиняється через повномасштабне російське вторгнення. Повістки продовжують видавати — це можуть бути повістки як на перевірку даних або проходження військово-лікарняної комісії, так і на мобілізацію. Таку повістку видають тільки після проходження медичного обстеження.