Українським військовим змінять виплати у березні: хто і скільки отримуватиме

Читать на русском
Автор
5437
Виплати українським військовим
Виплати українським військовим. Фото Генштаб ЗСУ

Зміни торкнулися премій та одноразових виплат до 100 тисяч гривень

Навесні для українських військових почнуть діяти зміни виплат коштів у розмірі 100 тисяч та 30 тисяч гривень. "Телеграф" розповідає докладніше про те, що зміниться у березні та хто зможе отримати виплати за поранення, участь у бойових діях тощо.

Так, з початку повномасштабного російського вторгнення на територію України, згідно з постановою КМУ №168, виплати у розмірі 30 тисяч гривень були передбачені для всіх військових, а 100 тисяч гривень для тих, хто воює на передовій, пораненим як одноразову допомогу, а також рідним військових, які зникли безвісти, передає видання НВ.

З початку лютого поточного року виплату у розмірі 30 тисяч гривень було скасовано. Для її отримання тепер потрібно збирати необхідні документи щодо виконання бойових наказів. А виплата у розмірі 100 тисяч залишилася для військових на передньому краї, пораненим та сім’ям зниклих безвісти.

Зміни було запроваджено 1 лютого, проте самі виплати нараховуватимуть уже у березні. Тому саме на початку весни військові відчують зміни щодо них.

Виплати у розмірі 100 тисяч гривень

Додаткову виплату у розмірі 100 тисяч гривень можуть отримати учасники бойових дій у районах їхнього ведення на передовій, які виконують бойові завдання. Також на цю суму можуть розраховувати:

  • військові, які виконують завдання з вогневого ураження повітряних та морських цілей противника в районах ведення бойових дій;
  • військові пілоти, які здійснюють польоти у районах ведення військових дій;
  • моряки, які виконують завдання на кораблях, катерах, судах поза внутрішніми акваторіями портів, пунктами базування та місцями тимчасового базування;
  • військові у складі підрозділу ракетних військ та артилерії в районах ведення бойових дій;
  • медичний персонал медичних частин та підрозділів у районах військових дій.

Для цього потрібні накази командирів військових.

Крім того, ця виплата належить військовим, які отримали поранення на службі (контузія, травма, каліцтво), родичам захоплених у полон військових (крім тих, хто здався добровільно), родичам загиблих військовослужбовців (за місяць, в якому загинули).

Виплати у розмірі 50 тисяч гривень

Доплату 50 тисяч гривень передбачено для військових, які виконують бойове завдання у складі військового органу управління. Рішення про те, які військові отримають ці виплати, вирішуватиме головнокомандувач ЗСУ та Генеральний штаб ЗСУ. Водночас і перелік зон бойових дій затверджує головнокомандувач наказом.

Виплати у розмірі 30 тисяч гривень

Дані виплати отримуватимуть військові, які виконують завдання:

  • у складі угруповань військ або резерву головнокомандувача ЗСУ, у складі пунктів управління Генштабу, які здійснюють управління діючими угрупованнями військ;
  • з протиповітряного прикриття та наземної оборони об’єктів критичної інфраструктури;
  • щодо забезпечення підрозділів у районах ведення бойових дій згідно з логістичними розпорядженнями.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що родичам загиблих під час повномасштабної війни українських захисників належить виплата у розмірі 15 млн гривень.