На фронті загинув колишній в'язень кремля Геннадій Афанасьєв

Читать на русском
Автор
2784
Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Активіст боронив Батьківщину від ворога у складі Збройних сил України

У середу, 21 грудня, Україну сколихнула сумна звістка про трагічну загибель на фронті активіста громадянського спротиву російській окупації Криму, колишнього політв'язня Геннадія Афанасьєва.

Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив український блогер Мирослав Олешко, процитувавши шматок книги одного з "батьків"-засновників першої столиці США — Філадельфії, Вільяма Пенна, під назвою "Плоди самотності".

"Смерть — це мандрівка світом. Так друзі долають океан — вони й далі живуть одне в одному. Адже вони присутні в чомусь всюдисущому, вони існують там і люблять. У цім божественнім люстрі вони стрічаються віч—на—віч, а їхні розмови вільні й чисті. Це втіха для друзів, які нібито й померли, але їхня дружба — у найвищому сенсі — вічна, бо безсмертна," — йдеться у тексті публікації.

Геннадій Афанасьєв  загинув на фронті
Геннадій Афанасьєв боронив Україну у складі ЗСУ

Загибель Афанасьєва проєкту "Крим.Реалії" підтвердила його дружина Людмила.

"На жаль, це правда", – сказала вона.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Ахтем Чійгоз повідомив, що Геннадій Афанасьєв воював у складі 130 батальйону ТРО 241 бригади та загинув у Луганській області.

"Афанасьєв Геннадій Сергійович, позивний "Тор". Загинув на Луганщині під Білогорівкою", — повідомив Чийгоз.

Пізніше загибель сина підтвердила і його мати Ольга Афанасьєва:

Ольга Афанасьєва підтвердила інформацію про загибель сина

Варто додати, що українець Геннадій Афанасьєв став відомим, коли російська ФСБ схопила його на території анексованого Криму ще у травні 2014 року. Активіста звинувачували у нібито підготовці терористичних актів. Тривалий час він був політичним в'язнем кремля. Однак пізніше його все ж вдалося повернути на Батьківщину завдяки черговому обміну. після чого, у 2018 році, Європейський суд з прав людини прийняв рішення зобов’язати росію виплатити Афанасьєву грошову компенсацію через нелюдські умови конвоювання.

У колишнього політв'язня залишилася дружина та маленька донечка, яка народилася у жовтні 2020 року.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як Харківщина вимушено попрощалася з вчителем ліцею Юрієм Кримсалюком, який загинув на фронті, обороняючи Україну у складі ЗСУ.