Союзники США розгублені через "злив" секретних документів: до Вашингтона звернулися з проханнями

Читать на русском
Автор
534
Вашингтон поки не знає, хто "злив" секретні документи
Вашингтон поки не знає, хто "злив" секретні документи. Фото Корреспондент

США тепер сумніваються в успішності українського контрнаступу

Після витоку секретних документів Пентагону та розвідки американські високопоставлені чиновники роблять усе можливе, аби заспокоїти своїх колег з Європи, Близького Сходу, а також України.

Про це, посилаючись на власні джерела, пише видання Politico. За словами одного зі співрозмовників, представники розвідувального союзу "П'ятеро очей", до якого входять Штати, Канада, Велика Британія, Австралія та Нова Зеландія, звернулися до Вашингтона із закликом щодо проведення брифінгів. Усі запити були направлені до Офісу керівника Національної розвідки, ЦРУ і ФБР, однак жоден з них відповідей досі не отримав.

Своєю чергою високопосадовці з Лондона, Брюсселя, Берліна, Дубая та Києва намагалися дізнатися у Вашингтона, яким чином секретні дані опинилися в інтернеті і хто відповідальний за їхній "злив". Не менш важливим питанням були й дії Штатів щодо видалення цих даних з вільного доступу та подальші плани партнерів стосовно недопущення подібних ситуацій.

У відповідь 10 квітня американські посадовці проінформували союзників про те, що Білий дім почав своє розслідування, і що в адміністрації президента Джо Байдена намагаються оцінити об'єми витоку.

Водночас українська сторона вже давно занепокоєна тим, що ті дані, якими вона ділиться зі Штатами, потрапляє у відкриті джерела.

"Цей випадок показав, що українці були абсолютно праві щодо цього. Американці тепер винні українцям. Вони повинні вибачитися і компенсувати збитки", – пояснило джерело серед європейських високопосадовців.

Видання зазначає, що відповідна історія спровокувала появу кризи у відносинах між Штатами та їхніми союзниками, адже поки достеменно невідомо, яким чином Вашингтон виправлятиме один із найбільших публічних своїх провалів.

"Спосіб витоку і зміст дуже незвичайні. Я не можу пригадати, коли був би такий витік і такий широкий спектр достовірних даних, які були просто викладена в соцмережі, а не як файли Сноудена, які спочатку були проаналізовані групою журналістів", – каже колишній аналітик американської розвідки.

Інший американський чиновник повідомив журналістам, що обговорення того, як надалі Штати намагаються впоратися зі ситуацією, обговорюють виключно на найвищому рівні уряду. Поки вирішення знайдено не було.

"Я не маю жодного уявлення про план. Я сам хотів би знати, як ми будемо діяти", – пояснив він.

Тим часом співрозмовник видання з українського парламенту заявив, що витік "не розглядається тут як велика проблема".

Раніше "Телеграф" повідомляв, що у мережу було злито секретні воєнні документи, в яких йшлося про плани Сполучених Штаті та НАТО щодо війни в Україні, а також подальшого контрнаступу Збройних сил.