Швейцарія може відійти від нейтралітету через Україну: "Ми не повинні заважати"

Читать на русском
Автор
974
Швейцарія не постачає зброю в Україну та росію — діє ембарго Новина оновлена 07 лютого 2023, 07:55
Швейцарія не постачає зброю в Україну та росію — діє ембарго. Фото zbroya.info

Від жорстких правил нейтралітету страждають виробники зброї

У Швейцарії дедалі частіше постає питання передачі Україні озброєнь. Традиційно нейтральна країна забороняє навіть реекспорт зброї, однак у країні близькі до того, щоб розірвати традицію. Тиск на владу є як із боку союзників, так і експортерів зброї та навіть думки виборців.

Про це пише Reuters. Однак у парламенті думки розходяться попри рекомендації комітетів щодо пом’якшення правил. Серед прибічників — лідер правоцентристської партії FDP Тьєррі Буркат, він автор варіанту зняття заборони на реекспорт озброєнь до країн зі схожими демократичними цінностями.

"У нас не повинно бути права вето, щоб заважати іншим допомагати Україні. Якщо ми це зробимо, ми підтримаємо росію, що не є нейтральною позицією", — коментує він свою пропозицію. Швейцарські виборці з ним згодні — опитування в неділю, 5 лютого, показало, що 55% виступають за початок реекспорту. Противники рішення заявляють про "слизький шлях", який несумісний з нейтралітетом Швейцарії і може призвести до скасування всіх обмежень.

Раніше Швейцарія відхилила запити Німеччини та Данії, а також Іспанії щодо реекспорту озброєнь. Зокрема, може йтися про реекспорт швейцарської бронетехніки та боєприпасів для зенітних танків.

Додамо, що комісія з безпекової політики при парламенті Швейцарії проголосувала за ініціативу про реекспорт своєї зброї з третіх країн в Україну. Комісія вважала, що попри нейтральність Швейцарії, реекспорт має бути дозволений у тих випадках, коли порушується міжнародне право, як це зробила рф, напавши на Україну. Крім того, Швейцарія дозволила експорт в Україну обладнання для розмінування, а також ввела санкції проти рф, аналогічні тим, що були в дев'ятому пакеті санкцій ЄС.